Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Зеленчуците – апетитна свежест и разнообразие от вкусове

Името „зеленчуци“ описва група храни с растителен произход. За разлика от плодовете, зеленчуците представляват корените, листата или други ядливи части от растенията. От своя страна те се делят на пролетни, летни, есенни и зимни зеленчуци в зависимост от времето на беритбата им.

Полезна информация

Пресните зеленчуци имат следните специални свойства

Към зеленчуците спадат всички полезни за човека растения, които са подходящи за консумация и за производство на храна за животни. Корени, грудки, стъбла и листа обикновено се добиват от едногодишни, двугодишни или многогодишни растения и могат да се приготвят чрез варене, задушаване, сушене, пържене, печене на грил, консервиране или просто да се консумират сурови. Много зеленчуци са подходящи за директна консумация и нямат нужда от специално приготовление. Към групата на зеленчуците спадат също грахът, лещата и зърнените култури, които са семена на зеленчукови растения.

Изображение на пресни зеленчуци отблизо

Разлики при зеленчуците

Зеленчуците се делят основно на пролетни, летни, есенни и зимни, но освен сезоността, съществена разлика има и в структурата на тяхната клетъчна стена. Някои видове разпобатаг със здрава структура на клетъчната стена, докато по-фините зеленчуци имат слаба такава. Към първия вид спадат например бялото зеле, савойското зеле, морковите, както и селъри, зелен фасул и повечето видове зимни зеленчуци. От друга страна, доматите, спанакът, корените от козя брада и аспержите са популярни представители на фините зеленчуци. От гледна точка на вкуса, зеленчуците имат широк спектър от аромати. Хрянът например има остър и лют вкус, салатите са по-скоро неутрални, а доматите – сладникави.


Произход

Откъде произхождат зеленчуците?

Още първите уседнали хора полагали усилия активно да култивират растения, които преди това са били събирани само като диви растения. Приблизително по същото време били разработени първите земеделски методи за активно култивиране на различни зеленчукови растения. Първоначално отглеждането на зеленчуци служело за подпомагане на лова, който вече не бил достатъчен за покриване на нуждите на бързо-нарастващото население на отделните селища. През Античността било развито първото градско зеленчукопроизводство. Декоративните градини служели основно за добиване на хранителни продукти, но също и като място за отдих. Едва през Средновековието в голяма част от Европа се утвърждава отглеждането на зеленчуци от селяните, което далеч надхвърля собствените им нужди. По това време се отглеждат основно издръжливи видове зеленчуци като грах или боб, както и различни видове зеле. 


Сезонност

Каква е сезонността на зеленчуците?

Различните видове зеленчуци дават реколта по различно време, така че през цялата година има богат избор на различни зеленчуци. Някои видове са подходящи и за дълготрайно съхранение и са налични и извън периода на събиране на реколтата.


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват зеленчуците и как се съхраняват? 

Изображение на пресни зеленчуци отблизо

Вече няколко хиляди години зеленчуците служат като основна храна на човека и се използват за приготвяне на различни ястия, като салати, супи, задушени зеленчуци, ястия на грил, сосове и други. Повечето видове зеленчуци могат да се консумират и сурови, но много от тях изискват топлинна обработка.

Голяма част от зеленчуците, отглеждани по света, се използват и за производство на храна за животни. Повечето видове зеленчуци трябва да се консумират бързо и не са дълготрайни. Препоръчително е да бъдат съхранявани в отделението за зеленчуци в хладилника. Съставки

Ето какво съдържат зеленчуците

Изображение на пресни зеленчуци отблизо

Зеленчуците спадат към най-основните хранителни продукти и осигуряват на човешкия организъм многообразие от ценни витамини и минерали, както и фитохимикали. Затова редовната консумация на различни видове зеленчуци е препоръчителна. Въпреки това трябва да се внимава за потенциални алергии или хранителни непоносимости.

Повече за съставките на зеленчуците

Зеленчуците са храна с ниско съдържание на калории, но богата на хранителни вещества. По правило 100 грама зеленчуци осигуряват между 20 и 80 калории. Те се разпределят между трите групи макронутриенти: белтъчини, въглехидрати и мазнини (предимно ненаситени мастни киселини).

Зрелите зеленчуци съдържат от 1 до 5 грама белтъчини, от 2 до 15 грама въглехидрати (голяма част от тях във вид на фибри) и до 20 грама мазнини на 100 грама продукт. Пресните зеленчуци също така са източник на различни минерали, като например калий, натрий, калций, желязо, фосфор и магнезий. Освен това, зрелите зеленчуци съдържат множество ценни вещества, например витамини А, В6, В12, както и С, D и Е.