Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Соеви кълнове – вкусни и нискокалорични

За разлика от това, което името им подсказва – соевите кълнове не са соя. Всъщност това са кълновете на боб мунг, който е бобово растение. В салата, уок или в супи – соевите кълнове придават азиатски привкус на храната и правят ястията по-екзотични.

Полезна информация

Свежите соеви кълнове имат следните специални свойства

Пресни соеви кълнове в близък план

Соевите кълнове са кълнове на боб мунг, който представлява цилиндричен зелен плод. Боб мунг е тревисто растение, което може да достигне до 150 см на височина. Стъблата му са изключително мъхести и той има широколистни листа. Цветът му е зеленикав до бледожълт. Самите кълнове са с белезникав цвят и са дълги и твърди. Соевите кълнове се използват главно в азиатската кухня.

Отгледайте си сами соеви кълнове

Знаете ли, че можете да отгледате собствени кълнове от боб в машината за кълнове? Освен апаратурата, всичко, от което се нуждаете, е много вода и около седем дни търпение. Докато кълновете растат, водата се излива многократно и кълновете се изплакват, докато достигнат пълния си размер.


Произход

Откъде произхождат соевите кълнове?

Повечето хора асоциират соевите кълнове с китайската кухня. Въпреки че играе важна роля в нея, бобът мунг всъщност произхожда от Индия. Там соевите кълнове са познати от около 5000 години. В днешно време се отглежда почти навсякъде, тъй като се радва на все по-голяма популярност в регионалните кухни.


Сезонност

Кой е върховия сезон на соевите кълнове?

Соевите кълнове се отглеждат целогодишно, така че са достъпни по всяко време на годината. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използват соевите кълнове и как се съхраняват?

Пресни соеви кълнове в близък план

Соевите кълнове се използват в готвенето на диетична храна. Те съдържат много протеини и малко калории, поради което са много подходящи за хора, които се грижат за фигурата си. И все пак пълнозърнестият боб мунг е също лесен за храносмилане и по-смилаем от европейския  градински боб. Шушулката на възрастния боб също е годна за консумация.

Ето как се съхраняват соеви кълнове

Соевите кълнове са много чувствителни, затова с тях трябва да се работи внимателно. В хладилника могат да се съхраняват свежи само в продължение на два до три дни. Преди да се консумират, трябва да се измият много добре, а в най-добрия случай дори да се бланшират за кратко, за да се унищожат всички микроби. Бланшираните соеви кълнове могат да се замразяват и да се съхраняват два до три месеца. Соевите кълнове се предлагат и в кутии или буркани. След отваряне, съдържанието се консумира бързо.


Рецепти

Какво можем да приготвим със соеви кълнове


Съставки

Какво се съдържа в соевите кълнове

Соевите кълнове са истинска суперхрана. Те съдържат много протеини, витамин С и фолиева киселина. В тях няма почти никакви калории и мазнини. Неутралният им свеж вкус се съчетава много добре с месни и рибни ястия. 

Хранителна стойност
 

ккал: 59 ккал

Въглехидрати: 4,68 г

Протеини: 6,81 г

Мазнини: 1,02 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,16 мг

Витамин B2: 0,16 мг

Витамин B6: 0,16 мг

Витамин C: 19,62 мг

Витамин E: 0,09 мг

 

Минерали

 

Калций: 32 мг

Желязо: 0,9 мг

Калий: 235 мг

Магнезий: 19 мг

Натрий: 30 мг