Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Азиатски нудли – описание на видовете нудли

Пържени азиатски нудли със зеленчуци и соев сос, азиатска супа с мие или рамен – съществуват най-различни рецепти за азиатски нудли. Какви са разликите между видовете, с какви съставки се комбинират и как се приготвят? Ние имаме отговорите и подходящите рецепти.

Показани са пържени азиатски нудли в дълбока бяла чиния.
© topntp – stock.adobe.com

Съдържанието на страницата накратко

  • Соба, рамен, удон, мие: разнообразието е огромно.
  • Вкусът и консистенцията на видовете азиатски нудли се различават значително.
  • Тук ще научиш как се приготвят и за какви ястия са подходящи.
Определение

Какво представляват азиатските нудли?

Те имат дълга история в азиатската, но също и в европейската кухня. Всеки посетител в Азия познава традиционните павилиони с храна, където ястията често се приготвят директно на улицата и наситеният им аромат се носи наоколо. Видовете са толкова разнообразни, колкото и европейските им братовчеди, но азиатските доста се различават по начина на приготвяне и вкуса си. За разлика от европейските, те обикновено се правят от ориз и нишесте, поради което са малко по-лепкави и често имат по-силен вкус. 


Предимства

Какви са особеностите им?

Показана е купа, която съдържа супа с оризово фиде, до която е поставен соев сос.
© WONG SZE FEI – stock.adobe.com Изключително вкусни са в супа. Оризовите нудли са само една от многото разновидности азиатски нудли.

Азиатските нудли имат едно съществено предимство. Въпреки че се сушат, за да са по-дълготрайни, те се приготвят много бързо, така че обикновено имат нужда само от няколко минути варене в гореща вода или бульон. Тъй като различните нудли абсорбират сосовете и подправките по свой начин, е важно да знаете за какво ястие е подходящ всеки вид.


Разновидности

Какви видове съществуват?

Видовете азиатски нудли се различават по външен вид, състав и консистенция. Представяме ви кратко описание на най-известните сред тях:

Оризови нудли

Тиган с азиатски нудли и малки купички с различни съставки
© gkrphoto – stock.adobe.com Можете да приготвите много вкусни и здравословни ястия с азиатски нудли и различни видове зеленчуци.

Формата им наподобява тази на талиателите, но са много по-светли на цвят – това се дължи на оризовото брашно, от което са направени. Тези безглутенови нудли се използват в много азиатски рецепти. Виетнамците например ги използват в супата фо бо, а тайландците – за пад тай, ястие с рибен сос, яйца и фъстъци. Те са популярни и като гарнитура за много ястия със зеленчуци, приготвени в уок тиган.

Стъклени нудли

Когато изсъхнат, тези фини нудли се късат лесно. Потопени за кратко във вода обаче, те бързо омекват и стават почти прозрачни – оттам и наименованието им. Тъй като стъклените нудли са направени от нишесте от боб мунг и вода, този вид има неутрален вкус. Затова пък те идеално поемат аромати от други съставки, например в салата или супа. Тези фини азиатски нудли са подходящи и за пълнеж на пролетни рулца и азиатски кнедли. Пържени, те изглеждат страхотно в чинията.

Нудли рамен

Златисти, дълги и леко къдрави – това са добре познатите нудли рамен, които се предлагат най-вече в японските рамен ресторанти. Приготвят се от пшеничено брашно, яйца, вода и сол и се сервират в класическа супа. В Германия се срещат предимно сушени нудли рамен, обикновено приготвени без яйце. Ако не искаш супа, може да ги изпържиш в специален тиган и да ги поднесете заедно с месо или риба. Приготвянето им във вода отнема около 5 минути.

Нудли мие

Дългите нудли мие са китайска разновидност. Предлагат се основно под формата на изсушени блокчета, които се разтварят във вода. Съдържат пшеничено брашно, вода, яйце и сол и приличат на спагети. Сварени, те са вкусни в пилешка супа или приготвени със сос в уок тиган. Благодарение на своята грапава повърхност абсорбират много добре всякакви течности.

Нудли удон

Нудлите удон имат много характерна форма. Те наподобяват донякъде спагети, но са по-дебели (от 2 до 4 мм), по-светли и по-еластични от италианските си братовчеди. Приготвят се от пшеничено брашно, сол и вода. Поради плътността си те са подходящи за консумация със силен дип, например от соев сос, джинджифил и самбал оелек. Вървят си и със зеленчуци, пилешко месо или пържени в уок тиган с тофу. В магазините обикновено се предлагат предварително приготвени и вакуумирани и се варят само около 3 минути.

Нудли соба

Тези кафяво-сиви японски нудли се приготвят от брашно от елда и вода и имат лек орехов вкус. Тук важи следното правило: колкото повече елда, толкова по-наситен аромат. Понякога към съставките се добавят и водорасли, които им придават зеленикав цвят. Могат да се сервират както студени с различни дипове (приготвени от соев сос или рибен бульон), така и топли, като добавка към супа. 

Нудли сомен

Тези фини нудли са едни от най-тънките в японската кухня. Обикновено се приготвят с брашно от елда или пшеница и имат продълговата форма. Характерни са със своя леко сладък вкус, поради което често се използват в летните салати. Приготвят се бързо – нужни са им само около 2 минути.


Приготвяне

Как да приготвя нудли?

Времето за приготвяне варира в зависимост от техния вид, както и от това дали са предварително сварени или изсушени. Съветваме те внимателно да прочетеш информацията от опаковката. Има много вкусни рецепти за азиатски нудли. Сред нашите рецепти ще намериш това, което търсите!


Уважаеми клиенти,

Благодарим Ви за загрижеността и гражданската позиция в процеса по обозначаване на стойността на предлаганите от нас продукти в лева и евро. Към момента магазините ни преминават през тестова фаза, в рамките на която всяка обратна връзка е ценна и ще бъде взета предвид.

При желание да се свържете с нас, моля оставете своя коментар по темата за двойното обозначаване в магазините ни, на pr@kaufland.bg.

Междувременно на разположение са нашите информационни и комуникационни материали на място във всеки филиал.

Вашият Kaufland екип