Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Пад Тай – класическата улична храна от Тайланд

Пад Тай е неразделна част от тайландската кухня, а пикантните пържени нудъли с тофу и скариди също са много популярни в тази страна. Тук можем да научим какви съставки са необходими, за да приготвим тази класическа улична храна у дома и как можем да променим рецептата за Пад Тай, за да я адаптираме за вегани тук.

Две клечки за хранене и чиния с прясно изпържен Пад Тай с фъстъчени ядки, кралски скариди, пролетен лук и изцеден лайм на син фон.
© Kaufland

Кратко съдържание на тази страница

  • Пад Тай означава „пържена тайландска храна“ и се състои от пържена оризова юфка с тофу, скариди и яйце.
  • Пад Тай се смята за националното ястие на Тайланд от Втората световна война насам. Тук ще разкажем как се е случило това.
  • Пад Тай по оригинална рецепта има едновременно сладък, кисел, горчив и солен вкус. Тук ще покажем кои съставки на Пад Тай са необходими за това.
  • Пад Тай може да се разнообразява по много начини. Защо не изберем пиле вместо скариди? 
  • Тук можем да научим и как да приготвим вегански Пад Тай.
Определение

Какво е Пад Тай?

По улиците на Банкок можем да видим типичен готварски дюкян, в който се приготвя пресен Пад Тай в уок тиган и се продава като улична храна. До щанда за закуски се вижда жълт чадър с маса и столчета за сядане.
© Kaufland Цветно и толкова просто – уличните търговци доминират кулинарната сцена в Банкок.

Тайланд, по-специално столицата Банкок, е едно от най-известните места за улична храна в света. Най-популярното ястие е „Пад Тай“, което в свободен превод означава „пържена тайландска храна“. Оризовата юфка се пържи заедно с кралски скариди, тофу и яйце. Всичко това е придружено с пикантно-сладък сос, приготвен от палмова захар, рибен сос и паста от тамаринд. Той се получава от шушулките на дървото тамаринд и е популярен в тайландската, индийската, африканската и карибската кухня заради тръпчивия си аромат.

Именно ароматът е отличителният знак на тайландската храна: Тук централно място заема хармонията на вкусовете. Сладко, кисело, горчиво и солено – всички компоненти трябва да се разгърнат едновременно в устата при хранене. Това се отнася и за Пад Тай. Въпреки че ястието може да се приготви само за 30 минути, то създава фойерверк от усещания върху езика. Тук ще намерим инструкции как да приготвим оригинала, както и вкусни вегански или вегетариански Пад Тай рецепти!


Произход

Откъде произхожда Пад Тай?

Два реда сергии с пресни плодове и зеленчуци на покрития пазар Нанг Лоенг в Банкок.
© Kaufland Ако посетим Банкок, непременно трябва да се отбием на пазара Нанг Лоенг. Това е най-старият пазар за храни в Тайланд, където можем да изпитаме една наистина удивителна наслада за сетивата.

Пад Тай или Пхат Тай е нещо много повече от класическа улична храна – той е считан за националното ястие на Тайланд – но едва след Втората световна война. Тогавашният министър-председател Плаек Фибунсонгхрам (накратко Фибун) търси начин да намали потреблението на ориз в страната, най-вече за да може да изнася ориз на висока цена.

Пържената пшенична юфка, донесена от китайските имигранти, обаче е премахната като нов основен източник на храна, тъй като Фибун иска да направи Тайланд независим от Китай, като част от кампанията за национализация. Той се насочва към оризовата юфка, която може да се приготвя евтино от натрошени оризови зърна. Без повече отлагане, „Пад Тай“, чиято рецепта вече съществува към този момент, е обявен за новото национално ястие. Думата „Тай“ в заглавието на рецептата има за цел да обедини тайландците и да ги запази като културна единица по отношение на останалите държави и европейски колонии.

Съответно ястието Пад Тай представлява своеобразен патриотичен акт. Днес все още свързваме пържената оризова юфка директно с Тайланд – така че в известен смисъл планът на Фибун се е увенчал с успех. Националистическият акцент от миналото вече липсва . Ето защо в момента предимно туристите поръчват Пад Тай, когато са на почивка. Освен това националното ястие на Тайланд отдавна се предлага по целия свят – съвсем демократично и по най-различни рецепти.

Съвет – Пад Тай се предлага в безброй готварски дюкяни по улиците и пазарите в Банкок. Най-добрият Пад Тай в града се намира на пазара Нанг Лоенг, най-старият пазар за хранителни стоки в Тайланд. Тук уличните готвачи приготвят известната класическа улична храна за по-малко от пет минути!


Основна рецепта

Оригиналната рецепта за Пад Тай

Уок, в който пресните съставки на Пад Тай се разбъркват с шпатула, за да се смесят ароматите.
© Kaufland Благодарение на комбинацията от съставки перфектният Пад Тай има едновременно кисел, сладък, горчив и солен вкус.

Стъпка 1: Първо поставяме сушените оризови лентички в купа с топла вода, според указанията на опаковката. След като омекнат и станат гъвкави, можем да ги отцедим в сито и да ги оставим настрана за по-нататъшна обработка. 

Стъпка 2: Докато пастата се накисва, можем да приготвим останалите съставки: Измиваме готовите за готвене скариди и ги подсушаваме, нарязваме тофуто на кубчета и накълцваме маринованите репички. Измиваме кълновете от боб мунг и ги отцеждаме в сито. Изплакваме пролетния лук в студена вода, подсушаваме го и го нарязваме на парчета с дължина 2-3 см. Измиваме лайма в гореща вода, подсушаваме го и го нарязваме на четвъртинки. Счукваме печените фъстъци на вкус в хаванче.

Стъпка 3: Смесваме пастата от тамаринд, суровата тръстикова захар и рибния сос в купа и овкусяваме Пад-Тай соса. 

Стъпка 4: Загряваме неутрално растително масло, например слънчогледово, в тиган или уок. Запържваме леко скаридите от двете страни, без обаче да ги препържваме. След това ги изваждаме от тигана и ги поддържаме топли.

Стъпка 5: Запържваме тофуто в тигана. Добавяме предварително сварената оризова юфка и Пад-Тай соса и разбъркваме всичко добре. По желание разбъркваме сушените скариди, репичките и фъстъците. Разбиваме по едно яйце на порция в тигана и разбъркваме добре с останалите съставки. Накрая добавяме пържените скариди, пролетния лук и пресните кълнове от боб мунг. Разбъркваме всичко за кратко. 

Стъпка 6: Разпределяме готовия Пад Тай в чинии и поднасяме с резени лайм.

Съвет: За да получим по-кремообразна консистенция като при сос карбонара, предварително разбиваме яйцето в купа и го добавяме в тигана накрая. За да не се запържи яйцето, а да остане кремообразно и сочно, тиганът и останалите съставки трябва да са леко охладени. 


Варианти

Вкусни варианти на Пад Тай

На базата на Пад Тай по оригинална рецепта, в Банкок са възникнали много вкусни разновидности на Пад Тай. Бихме искали да представим нашата любима рецепта със самбал олек, люта паста от люти чушки, вместо рибен сос:

Пад Тай с месо

Ако морските дарове не са ни любими, но не искаме да пропуснем възможността да се насладим на Пад Тай? Тогава просто заменяме скаридите в оригиналната рецепта за Пад Тай с пилешко или говеждо месо, което трябва да нарежем на тънки ленти и да запържим в тиган, докато се сгорещи. Въпреки че месото не е често срещана съставка на Пад Тай в Тайланд, то със сигурност се предлага като вариант в тайландските ресторанти тук. Разбира се, при желание можем да добавим месото към рецептата в допълнение към скаридите.

Вегански Пад Тай

При вегетарианския или дори веганския вариант на Пад Тай някои от оригиналните съставки се премахват. Пържените и сушени скариди или месото могат лесно да бъдат заменени с повече тофу. Можем да използваме лек соев сос вместо рибен, за да подправим Пад Тай като истински вегани. Ако искаме да добавим рибен привкус, натрошаваме няколко листа нори и ги разбъркваме в пастата. Яйцето се пропуска и във веганския Пад Тай. Ястието се прави кремообразно, като се добавя малко фъстъчен сос.