Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пречистено масло – един универсален продукт

Вкусът му е почти като на обикновеното масло и то е също толкова универсален продукт в кухнята – пречистено масло Произвежда се от краве мляко и има свойства, подобни на свинската мас. Пречистеното масло не се произвежда от кланична мазнина, а от масло. 

Полезна информация

Пречистеното масло притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на прясно пречистено масло

Пречистеното масло е пречистена мазнина, която се добива от масло след извличането на водата, млечния протеин и млечната захар. Може да се загрява повече от маслото и е термоустойчиво до 205 градуса. В 100 грама пречистено масло се съдържат 99,5 грама мазнини. От тях 29% са мононенаситени мастни киселини, а 4,6% – полиненаситени мастни киселини. Съдържанието на желязо е 278 милиграма. В 100 грама пречистено масло се съдържат също и 0,93 милиграма витамин А, 1,6 микрограма витамин D, 2,4 милиграма витамин Е и 0,53 милиграма каротин. Пречистеното масло остава твърдо при стайна температура, докато обикновеното масло би било меко.


Произход

Откъде произхожда пречистеното масло?

Както обикновеното, така и пречистеното масло са продукти с дълга традиция и от хиляди години се използват за приготвяне на храна в много държави по цял свят. В Индия, например, пречистеното масло е известно като гхи. За да се получи гхи, маслото се загрява, докато получената пяна започне да покафенява. По този начин се създават ароматни вещества, които придават на този специален вид пречистено масло леко орехов вкус. В етиопската кухня пречистеното масло се нарича нитир кибе. В двете държави пречистеното масло е една от най-важните хранителни мазнини и по традиция се използва в кухнята.


Сезон

Каква е сезонността на пречистеното масло?

Тъй като пречистеното масло се произвежда от обикновеното масло, то е достъпно през цялата година.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 22.04.2024 до 28.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пречистеното масло и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясно пречистено масло

Пречистеното масло е универсално средство в кухнята. Независимо дали става въпрос за пържене, печене или фритюрник – можем да използваме пречистено масло без проблем за почти всички рецепти, в които обикновено се използва масло, олио или маргарин. Поради по-ниското съдържание на вода в сравнение с маслото, пречистеното масло има много по-дълъг срок на годност – цели девет месеца, ако не се съхранява в хладилник. То може дори да се съхранява в хладилник до 15 месеца.

Печене с пречистено масло

Правили ли сме опит да изпържим сочна пържола в пречистено масло? Ако отговорът е не, трябва да опитаме възможно най-скоро. Просто можем да заменим обичайната мазнина с пречистено масло. Тогава ще забележим, че порите на месото се затварят незабавно, когато се запържи в пречистеното масло. Така то се запазва крехко и сочно отвътре, а отвън придобива хрупкава кафява коричка.

Печене с пречистено масло

В рецептите за печене можем също така да заменим обикновените мазнини за печене с пречистено масло. Хубав страничен ефект – можем да спестим около 20% от посоченото количество, тъй като пречистеното масло е по-икономично от другите мазнини за печене. За да стане тестото хубаво и гладко, може да се наложи да добавим допълнително яйце или малко повече течност.

Пържене с пречистено масло

Пречистеното масло може да се използва и за пържене във фритюрник. Подобно на обикновеното пържене, предимството е, че повърхността на пържената храна се затваря бързо и по този начин мазнината трудно прониква в нея. Пържената храна не става толкова мазна, а същевременно остава приятно хрупкава. При готвене без панировка, можем да използваме пречистеното масло за пържене неколкократно. След всяко пържене обаче трябва да го филтрираме. 


Съставки

Ето какво съдържа пречистеното масло

Съставът му включва наситени мастни киселини. То е подходящо за хора с непоносимост към лактоза. По време на производствения процес от пречистеното масло се отстраняват почти всички млечни съставки.

Хранителна стойност
 

ккал: 897 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 0,3 гр

Мазнини: 99,5 g

Витамини

 

Витамин А: 890 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин В2: 0 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 3,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 6 мг

Желязо: 0,2 мг

Калий: 3 мг

Магнезий: 1 мг

Натрий: 2 мг