Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Масло – за варене, печене, пържене

Маслото е мазнина за мазане, която обикновено се произвежда от краве мляко и се състои от млечна мазнина, вода и млечни протеини. То съдържа още минерали, млечна киселина, лактоза, холестерол и мастноразтворими витамини. Маслото се използва за намазване на хляб или като съставка в кулинарията, например при печене или приготвяне на сосове.

Полезна информация

Маслото притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на прясно масло

Маслото не се произвежда задължително от краве мляко – то може да се произвежда и от мляко на други бозайници, като например овче и козе мляко. Освен това понякога се добавят сол, ароматизатори и консерванти. Обикновено маслото е със светложълт до бял цвят, който зависи от храната на животното, от което е добито млякото. Терминът „масло“ обхваща различни видове, например: 

  • Култивирано масло
  • Масло от сладка сметана
  • леко подквасено масло
  • Солено масло

Включват се и маслени мазнини с намалено съдържание на мазнини, като три четвърти масло или полумаслено масло. Освен това към разновидностите на маслото се предлагат и маслени продукти като пречистено масло, фракционирана маслена мазнина и маслени смеси (например билково масло).


Произход

Откъде произхожда маслото?

Не е известно точно кога и къде е създадено маслото. Може да се предположи, че появата на маслото върви ръка за ръка с началото на говедовъдството. Сигурно е, че гърците и римляните са познавали маслото още от древността. Тъй като там зехтинът е по-разпространен по това време, те са използвали маслото за медицински цели, а не като съставка за мазане или готвене. Доказано е обаче, че с масло се е търгувало още през Средновековието. То се превозвало в големи бъчви или варели.


Сезон

Каква е сезонността на маслото?

Млякото, а оттам и маслото, се предлагат целогодишно, независимо от сезона.

Нашите оферти за млечни продукти и сирена

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва маслото и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясно масло

Най-простото приложение на маслото е като добавка към хляба. Маслото, обаче, е много по-универсално. Той е съставка за печене, основно вещество в сосове и популярна добавка към ястия. Малко масло в зеленчуците ги прави особено меки и крехки на вкус. Маслото трябва да се съхранява в хладилник, където издържа две седмици след отваряне.Съставки

Какво съдържа маслото

Освен наситени късоверижни мастни киселини, маслото съдържа и средноверижни мастни киселини. Съотношението помежду им не оказва отрицателно въздействие върху съотношението на холестерол с липопротеини с висока плътност към холестерол с липопротеини с ниска плътност. В маслото се съдържат витамините К2, А, D и Е, както и минералите йод, селен и калций.

Хранителна стойност
 

ккал: 388 ккал

Въглехидрати: 3,5 гр

Протеини: 4 гр

Мазнини: 39,8 гр

Витамини

 

Витамин А: 360 µg

Витамин B1: 0,03 мг

Витамин В2: 0,01 мг

Витамин В6: 0,02 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1,4 мг

 

Минерали

 

Калций: 115 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 160 мг

Магнезий: 14 мг

Натрий: 80 мг