Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Агнешки бут – за задушаване, печене

Всеки, който чуе термина „агнешки бут“, неминуемо се сеща за овче месо. Следва да се вземе предвид, че като овче месо се предлага само месо от животни на възраст над две години. Агнешкото месо е месото от животни, които са на възраст не повече от 12 месеца.

Полезна информация

Агнешкият бут притежава следните специални характеристики:

Детайлно изображение на пресен агнешки бут

Агнешкият бут е част от горната част на задните крака на агнето и е едно от най-добрите видове месо за печене. Той има фин вкус и съдържа много месо. Агнешкият бут е едно от най-добрите печени ястия. Продава се на разфасовки, с кости или без кости и нарязано, като е особено подходящо за печене на скара и фурна. То е с много високо качество и все още няма типичния вкус, така характерен за месото от по-възрастни животни. Поради това агнешкото бутче се смята за деликатес от мнозина и съответно е доста търсено.


Произход

Откъде произхожда агнешкият бут?

Агнешкият бут, прясно охладен или замразен, най-често идва от Нова Зеландия. Част от вноса идва също и от следните държави:

  • Великобритания
  • Франция
  • Люксембург
  • Ирландия
  • Австралия

Сезон

Кога е сезонът на агнешкия бут?

Агнешкият бут е наличен през цялата година, независимо дали прясно или замразено.

Нашите предложения за месни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва агнешкият бут и как се съхранява?

Детайлно изображение на пресен агнешки бут

Агнешкият бут като цяло парче е идеален за печене на скара, печене и задушаване. Месото обикновено се подправя с чесън, розмарин, майорана, риган, мащерка, червен пипер, черен пипер и дафинов лист. Особено в Южна Европа, където агнешкото бутче е почти национално ястие, но също и в арабските страни, месото се подправя с мащерка, розмарин или дори босилек. Освен това, чесънът и особено лукът също са считани от мнозина за абсолютно задължителни при приготвянето на агнешко бутче.

Агнешкото бутче с кост обикновено има по-наситен и ароматен вкус. Преди консумация обаче то трябва да се изреже, т.е. да се отдели от костта. Съществуват и други начини за приготвяне на агнешкия бут освен като цяло парче. Превъзходна идея е да го използваме за агнешки гулаш, агнешки пържоли или яхния. Всеки, който познава ирландското национално ястие – ирландската яхния, знае, че и тук агнешкото месо се използва по отличен начин.

Ето как да съхраняваме агнешкия бут

Пресният агнешки бут се съхранява само в хладилник при температура 4 градуса след закупуването му. По този начин може да се съхранява до три дни. В хладилника месото трябва да е добре покрито. Замразяването му е друг начин за консервиране.


Рецепти

Какво можем да приготвим с агнешки бут?


Съставки

Какво съдържа агнешкият бут?

Агнешкото бутче е висококачествена храна и съдържа много хранителни вещества като протеини, желязо, цинк и витамини от група В. Агнешкото месо е с много ниско съдържание на мазнини и затова е подходящо и за онези от нас, които са на диета.

Хранителна стойност
 

ккал: 234 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 18 гр

Мазнини: 18 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,16 мг

Витамин В2: 0,22 мг

Витамин В6: 0,29 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 10 мг

Желязо: 2,7 мг

Калий: 380 мг

Магнезий: 23 мг

Натрий: 78 мг