Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Месо – основата на много ястия

Месото е основен и изключително ценен хранителен продукт, който добиваме от различни животни и използваме за храна от хилядолетия. То съдържа между 12 и 22 процента пълноценни белтъчини, които могат да се използват от човешкия организъм. Понятието „месо“ обхваща всички меки части на животното.

Полезна информация

Месото притежава следните специални характеристики

Месото и месните продукти се добиват от бозайници, птици и риба. Месото се състои от мускулна и съединителна тъкан, мазнина, хрущялна тъкан и сухожилия. Карантията също може да бъде класифицирана като месо. В този контекст, студенокръвните животни, напр. миди, раци и охлюви, също служат като източник на животинско месо. Съществуват различни видове месо, според вида на селскостопанското животно и на използваното месо. Към най-популярните селскостопански животни, които винаги са служили като източник на месо за хората, се числят следните: говеда, телета, бикове, волове, свине, кокошки и петли, пуйки, кози, агнета, патици и гъски.

Изображение на различни видове прясно месо

Освен от изброените селскостопански животни, месо се добива и от диви животни и се определя като дивечово месо. Такова месо например е месото от диви свине, сърни и елени. Месото може да се консумира както сурово, така и варено, пържено или приготвено на пара или на грил. Поради потенциалното предразположение на месото към развитие на бактерии, топлинната обработка преди консумация е силно препоръчителна, макар да има и някои месни продукти, които се консумират сурови, напр. суровото мляно месо (татарски бифтек). Месото има плътен и доста богат умами вкус. Това се дължи главно на съдържащата се в месото глутаминова киселина.

Ето какво съдържа месото

В зависимост от вида и процентното съдържание, месото е изключително питателна и потенциално висококалорична храна. Месото осигурява между 100 и 250 калории на 100 грама. Те се разделят между следните макронутриенти – от 10 до 30 грама белтъчини на 100 грама месо, почти 0 грама въглехидрати, както и от 1 до 40 грама мазнини на 100 грама месо.

В състава на мазнините влиза и голям брой ненаситени мастни киселини. Месото осигурява и големи количества минерали като калий, магнезий и натрий, както и витамините B6, B12 и D. По тази причина то има изключително добър хранителен профил и покрива голямата част от незаменимите хранителни вещества, без които човек не може да оцелее.


Произход

Откъде произхожда месото?

Месото се смята за най-древната храна на човека и се консумира от хилядолетия. Месото от мамути и биволи, което първоначално е добивано директно чрез лов, е приготвяно от първобитните хора на открит огън, преди да бъде консумирано. Чрез сушене те произвеждали първите месни продукти, които, за разлика от прясното месо, са със сравнително дълъг срок на годност. Едва с усядането на хората се появява животновъдството, при което животните се отглеждат в непосредствена близост до човека. Този преход се осъществява преди около 10 000 години.


Сезон

Каква е сезонността на месото?

Днес месо се произвежда навсякъде по цял свят. Като места за производство на месо се използват животновъдни ферми, където се отглеждат и колят селскостопански животни, като например говеда, пуйки или свине. От закланите животни се добива месо за производство на разнообразни месни продукти. Затова прясното или замразено месо се предлага целогодишно и се смята за основна храна за човека в почти всички култури.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва месото и как се съхранява?

Изображение на различни видове прясно месо

В повечето култури месото е основна съставка за приготвяне на основни ястия. То се приготвя по различни начини – варено, пържено, печено или на скара. Освен това е популярна съставка за приготовление на салати. В някои култури месото се консумира и сурово. Пример за това е тартарът от говеждо или мляно свинско месо, който се използва като основно ястие или като разядка. Друг използван метод на приготвяне с цел по-лесно съхранение е т.нар. сушено месо. Друга форма на консервиране, открита през Средновековието, е осоляването, при което месото се консервира в сол. Много месни продукти, например колбасите, дори до днес се консервират по този метод.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с месо


Съставки

Ето какво съдържа месото

Месото се смята за една от есенциалните храни и поради многобройните хранителни вещества, които се срещат само в него, напр. витамин В12, то трябва да присъства в хранителния режим на човека възможно най-често. Месото осигурява и голямо количество белтъчини с животински произход, които са важни за имунната система на организма и за изграждането на мускулите. В състава му влизат и различни минерали. За избягването на бактериални инфекции, месото трябва да се сготви добре преди консумация. Хората със заболявания на сърдечно-съдовата система трябва да намалят до минимум консумацията на месо заради съдържащия се в него холестерол.