Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Салам – типичният суров колбас

Днес не е възможно да си представим кухнята без салам. С произход от Италия, този суров колбас се суши на въздух и принадлежи към категорията „трайни колбаси“, които се подлагат на ферментация с помощта на специални микроорганизми. Яде се върху пица, запеканка и намазан с масло хляб. Характерни за салама са неговият пълнеж, който е с едри късове, както и твърдата му обвивка.

Полезна информация

Саламите притежават следните специални характеристики

Детайлно изображение на пресен салам

Саламът е суров колбас, който се произвежда най-вече от свинско и говеждо месо. Други варианти са пуешки салам и дивечов салам. Вкусът му е от мек до пикантен, според вида месна суровина и рецептата. Суровите колбаси имат дълъг срок на годност; като освен саламите, те включват например метвурст или теевурст.


Произход

Откъде произхождат саламите?

Първоначално за родина на салама се е смятала Италия. Изследвания обаче доказват, че ломбардците от днешен Западен Мекленбург пренасят колбасите си чрез миграция до Унгария, а оттам и до Италия. Не може да се докаже дали това твърдение е вярно. Името „салам“ обаче всъщност произхожда от Италия. Произлиза от думата „сале“, което означава сол. По-старите рецепти за салам все още съдържат месо от домашно магаре или муле.


Сезон

Кога е сезонът на саламите?

Салам се предлага през цялата година. Можем да го намерим на щанда за пресни храни, както и в хладилната част.

Нашите предложения за месо и колбаси

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват саламите и как се съхраняват?

Детайлно изображение на пресен салам

Саламът може да се използва като класически колбас за рязане за консумация с хляб, багети или хлебчета. Особено популярен е като добавка към пица. Съществуват много различни видове салам. С термина твърд салам се определят: шунков салам, милански салам, немски салам, салам 1а, летен салам, салам с пипер и др. Непушените салами включват варени салами и салами по чешки.

Как да съхраняваме салам

Нарязаният салам трябва да се съхранява охладен в хладилник. Впрочем колбасите се охлаждат най-добре точно над отделението за зеленчуци. Много видове салами, като метвурста и суровата шунка, могат да се съхраняват и извън хладилника при максимална температура от 15 градуса. Погрижете се да намерите проветриво, сухо и тъмно място, където да окачите изсушения на въздух салам. Ако саламът е нарязан, трябва да се съхранява в хладилник. Непосредствено преди консумация е добре да оставите салама на стайна температура за един до два часа, за да може вкусът му да се развие напълно. Разбира се, саламът може да се постави във вакуумирана опаковка и да се замрази.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим със салами


Съставки

Какво съдържат саламите?

Саламът съдържа минерали и витамини от група В, които са жизненоважни за организма. Витамините от група В са полезни за здрави нерви и имат важна роля за обновяването на клетките в човешкото тяло. Минералите калций, магнезий и калий са от решаващо значение за мускулите и сърцето и осигуряват оптимално взаимодействие между нервите и мускулите.

Хранителна стойност
 

ккал: 398 ккал

Въглехидрати: 0,22 гр

Протеини: 20,3 гр

Мазнини: 35,6 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,18 мг

Витамин В2: 0,2 мг

Витамин В6: 0,46 мг

Витамин С: 28,32 мг

Витамин Е: 0,74 мг

 

Минерали

 

Калций: 35 мг

Желязо: 1,44 мг

Калий: 220 мг

Магнезий: 39 мг

Натрий: 2130 мг