Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Месни продукти и колбаси – богати на протеини

Месните продукти и колбаси са продукти приготвяни от месо или преработени месни изделия. В този случай типичните характеристики на прясното месо вече не трябва да се разпознават при разрязване на месните продукти.

Полезна информация

Месните продукти и колбаси притежават следните специални характеристики

Преработените месни продукти са познати като класически колбаси. Приготвят се така, че да могат да се мажат или режат, обикновено се състоят от нарязани парчета месо, бекон, карантия. В този контекст е възможна и смес от нарязано на кубчета месо, мляно или разфасовано месо, както и гулаш. Месни продукти от следните селскостопански животни са подходящи за производство на месни продукти или колбаси: пиле, петел, пуйка, теле, говедо, прасе, дива свиня, гъска, патица, овца и коза. Предлагат се и консервирани месни продукти и колбаси. От своя страна те се продават готови за консумация и готови за сервиране в консерви и често съдържат вече приготвени за консумация продукти, например рагу или осолено говеждо.

Изображение на пресни месни продукти и колбаси

Месните продукти и колбаси обикновено са богати на протеини и животински мазнини. Съдържанието на протеин варира между 15 и 25 грама протеин на 100 грама продукт, в зависимост от продукта. Освен това в месните продукти и колбаси се съдържат между 1 и 25 грама мазнини на 100 грама продукт, отновно в зависимост от продукта. В рамките на производствения процес към месните и колбасните продукти се добавят и различни добавки и подправки, които подобряват трайността и вкуса им.

Повече за добавките и подправките

Примерите включват фосфати, оцветители и консерванти, различни антиоксиданти, подобрители на вкуса и серен диоксид. Нитратните соли често се използват като втвърдители. Освен това месните продукти и колбаси често съдържат яйчен белтък, както и растителни протеини, нишесте и зърнени продукти. Могат да бъдат включени мляко, мляко на прах и млечен протеин, продукти от сметана и добавки под формата на сирене, ядки или зеленчуци, както и желатин. Месото и колбасите от месо съдържат и витамини от група В, например витамини В1, В6 и В12.


Произход

Откъде произхождат месните продукти и колбаси?

Месните продукти и колбаси имат няколко хиляди години история. Месни продукти от агнешко или козе месо са споменати за първи път в древен Китай около 600 г. пр. Хр. Първите колбаси в съвременния смисъл на думата са създадени в Шотландия; шотландското национално ястие „хагис“ се смята за прародител на днешните колбаси.

Месото и колбасите имат дългогодишна традиция

В миналото месните продукти и колбаси са се приготвяли първо от остатъците от използваните животни, а добрите парчета месо или филетата обикновено се консумирали веднага. С помощта на различни методи на консервиране, месните продукти и колбаси постепенно започват да се усъвършенстват. В гръцката митология се споменава и за кървавицата, приготвяна от пълни с кръв животински черва. По-нататъшното развитие на месните продукти и колбасите идва през Средновековието, след откриване на технологията за консервиране на месо. За пръв път месото се консервира с различни соли за мариноване и по този начин може да се консумира безпроблемно дори след седмици или месеци.


Сезон

Каква е сезонността на месните продукти и колбаси?

Месни продукти и колбаси се предлагат през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват месните продукти и колбаси и как се съхраняват?

Изображение на пресни месни продукти и колбаси

Продуктите от месо и колбасите са популярни като закуска или за сандвич. В зависимост от продукта, за тази цел могат да се използват месни продукти и колбаси за намазване или рязане, които след това могат да послужат за намазване или като топинг, в съчетание с масло или крема сирене. Освен това месните продукти и колбаси са популярна съставка за приготвяне на месни ястия от мляно месо или от колбаси. Месните продукти и колбаси се консумират предимно сурови, за някои от тях обаче се препоръчва предварителна термична обработка. Те са също и любима и неизменна част от барбекюто например.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с месните продукти и колбаси


Съставки

Ето какво съдържат месните продукти и колбаси

Водещи специалисти по хранене препоръчват консумация на максимум 300-600 грама месо или колбаси от месо седмично. Добре е месото и колбасите да се консумират в умерени количества и да бъдат с високо качество. Месните проукти и колбасите от месо съдържат протеини и други хранителни вещества и минерали, както и витамини В6 и В12.