Сервилат – швейцарска наденица
Сервилат е швейцарски варен колбас. Много швейцарци дори считат сервилат за национален колбас. Съдържа свинско и говеждо месо, сланина, сол за мариноване и подправки. Сервилат се поставя в естествена обвивка и се опушва или приготвя на пара.
Сервилат притежава следните специални характеристики
Сервилатът е варен колбас в естествена обвивка. Колбасът съдържа свинско месо, говеждо месо, сланина, подправки и нитритна сол за осоляване. Сервилат може да се приготвя и консумира по много различни начини. Например, може да се пече на скара (с отрязани краища) или да се пържи – обикновено разрязан на половинки. Може да се консумира студен или затоплен на водна баня.
Откъде произхожда сервилат?
Вероятно първата писмена рецепта за „сервилат“ може да се проследи до Аугсбург през 16 век. Следва рецепта от 1749 г. от Швейцария. През 1891 г. сервилат е споменат за първи път по повод на празниците на швейцарските банки. Около 1900 г. колбасът се предлага на гостите на Световното изложение в Париж и оттам придобива популярност.
Каква е сезонността на сервилат?
Сервилатът се предлага през цялата година.
За какво може да се използва сервилат и как се съхранява?
Сервилатът е доста универсален продукт. Може да се приготвя печен на скара, както и пържен. Без кожа и нарязан на кубчета, той е подходящ и за салата с (швейцарски) колбаси или салата с колбаси и сирене. За гулаш, сервилат се нарязва на парчета и се приготвя с кафяв сос.
Как да го съхраняваме?
Пресният сервилат е нетраен варен колбас. Съхранява се в хладилника от един до три дни при температура от нула до четири градуса. Вече отворен, той трябва да се консумира бързо. Добър вариант за по-дълго съхранение е замразяването във вакуумни опаковки при температура минус 18 градуса.
Ето какво съдържа сервилат
Колбасите сервилат съдържат важните витамини А, С, В6 и В12, както и минералите магнезий, желязо и калций. Витамините В12 и В6 имат важна функция в метаболизма на хомоцистеин. Съдържащите се минерали калций и магнезий укрепват сърцето, костите и мускулите, особено при стрес и физическо натоварване.
ккал: 391 ккал
Въглехидрати: 0,31 гр
Протеини: 20,3 гр
Мазнини: 34,8 гр
Витамин А: 0,01 µg
Витамин B1: 0,1 мг
Витамин В2: 0,2 мг
Витамин В6: 0,4 мг
Витамин С: 27,01 мг
Витамин Е: 0,37 мг
Калций 24 мг
Желязо: 1,7 мг
Калий 300 мг
Магнезий: 11 мг
Натрий 1260 мг