Метвурст – източник на витамин В
Метвурстът е вид суров колбас от говеждо и свинско месо, който се използва широко в традиционната немска кухня и се сервира с много ястия. В зависимост от рецептата, вкусът му може да варира от мек до пикантен.
Метвурстът притежава следните специални характеристики
Метвурстът е суров колбас, който се състои от свинска сланина (бекон) и говеждо месо. Трайността на колбасите се гарантира чрез сушене или опушване. Метвурстът може да е с по-едри частици, като метвурст с лук, или да се приготвя с по-фини частици под формата на метвурст за мазане. Обикновено метвурстът се приготвя от свинско месо и сланина и се подлага на студено опушване със сол, черен пипер и червен пипер. След това се оставя да узрее в продължение на няколко дни. Остават също и крекери или така наречените „ландйегер“, които са станали по-твърди в резултат на дълго пушене или сушене.
Откъде произхожда метвурстът?
В Германия колбасът се споменава за първи път през XI или XII век. По това време се използват термините „лебeрвурст“ и „пратвурст“. Професията на месаря, който произвежда месо и колбаси за гостилничарите, е възникнала през Средновековието. Наименованието „метвурст“ идва от долнонемски и там колбасът се нарича „метворст“. Думата „мед“ тук означава месо или свинска кайма. Днес наименованията, обозначаващи „метвурст“ се различават в отделните региони. Пушеният метвурст се нарича също и още „метенден“. В планината Харц и други региони пушените и неопушените колбаси метвурст се наричат още „кнаквурст“ или „братвурст“.
Кога е сезонът на метвурста?
Метвурстът може да се намери през цялата година.
За какво може да се използва метвурстът и как се съхранява?
Обикновено се използва като студен колбас или като гарнитура за хляб. Пикантните червени колбаси са много популярни и за лека закуска или месна гарнитура за супи, яхнии или зеленчукови ястия. В някои случаи те се използват и като заместител на северогерманската наденица кноквурст или варената наденица.
Как да съхраняваме метвурст?
Метвурст може да се съхранява в хладилник до пет дни. Въпреки това суровата наденица, както и суровата шунка, може да се съхранява и извън хладилника при максимална температура от 15 градуса. Погрижете се да намерите проветриво, сухо и тъмно място, където може да се постави изсушения на въздух метвурст. Ако метвурстът е нарязан, той трябва да се съхранява в хладилник. Преди да се консумира, метвурстът трябва да се съхранява на стайна температура в продължение на един до два часа, за да може вкусът да се развие напълно. Разбира се метвурст може да се постави във вакуумирана опаковка и да се замрази.
Ето какво съдържа метвурстът
Метвурстът съдържа минерали и витамини от група В, необходими за организма. Витамин В3 (ниацин) е в изобилие. Той е важен за редица метаболитни процеси в организма. Минералите калций, магнезий и калий са от решаващо значение за мускулите и сърцето и осигуряват оптимално взаимодействие между нервите и мускулите.
ккал: 294 ккал
Въглехидрати: 0,19 гр
Протеини: 19,3 гр
Мазнини: 24,3 гр.
Витамин А: 0 µg
Витамин В1 0,62 мг
Витамин В2: 0,16 мг
Витамин В6: 0,39 мг
Витамин С: 29 мг
Витамин Е: 0,31 мг
Калций: 15 мг
Желязо: 1,09 мг
Калий: 355 мг
Магнезий: 29 мг
Натрий: 1087 мг