Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ябълка: за хапване и печене

С името „ябълка“ (Malus) се обозначават различни плодови растения от семена, които растат по дървета и храсти в Азия, Европа и Северна Америка. Чрез култивирането на хибриди са възникнали хиляди различни сортове ябълки.

Полезна информация

Ябълката има следните специални качества 

Пресни ябълки в детайлен изглед

Ябълката е кръгла до овална, расте по ябълкови дървета и има предимно зелено-червено оцветяване. Според етапа и степента на узряване оцветяването на ябълката може да варира. Цветовете на ябълковото дърво са розови и имат силен аромат. Ябълките се берат относително рано за по-нататъшна обработка. Така, заедно с времето за обработка и транспортиране, те пристигат до търговеца в последния стадий на зреене. Приема се, че по света има около 20 000 различни сортове ябълки. Ябълките са богати на витамини и микроелементи, а имат само приблизително 60 килокалории.


Произход

Откъде произхожда ябълката?

Ябълката има дълга история. Първата поява на ябълково дърво е в Азия. Още през античността ябълковото дърво е пренесено в Европа. В Средновековието то се е наложило в градините на Средна Европа. Днешната култивирана ябълка е от семейството на розоцветните.


Сезон

Каква е сезонността на ябълката?

Времето за бране на ябълки е от август до октомври.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва ябълката и как се съхранява?

Пресни ябълки в детайлен изглед

Независимо дали като плод за лека закуска или за сладкиш – ябълката има най-разнообразни приложения и доста популярна. Притежава много добри качества за приготвяне на компот или мус, тъй като съдържащият се в нея пектин служи като консервант и желиращо средство.

Ябълките обикновено могат да се складират добре, при което се прилагат различни процедури на съхранение. Естественото зреене на ябълките се повлиява от газа етилен. Той може да се използва съзнателно при контролирано складиране, за да могат ябълките да се предлагат на пазара целогодишно без проблеми.   Съставки

Ето какво съдържа ябълката*

Пресни ябълки в детайлен изглед

Ябълките съдържат множество витамин, минерали и микроелементи. Наред с другото това са провитамин А, витамин B1, B2 и B6, витамин C, витамин E, както и ниацин и фолиева киселина. Преди всичко богатите на витамини сортове Джонаголд, Боскопска и Онтарио съдържат хранителни вещества в особено висока концентрация. Ябълките са засищащи, тъй като съдържат баластни вещества.

Хранителна стойност
 

kcal: 54 kcal

Въглехидрати: 11,4 g

Белтъчини: 0,3 g

Мазнини: 0,6 g

Витамини

 

Витамин А: 6 µg

Витамин В1: 0,04 mg

Витамин В2: 0,03 mg

Витамин В6: 0,1 mg

Витамин С: 12 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 7 mg

Желязо: 0,5 mg

Калий: 122 mg

Магнезий: 6 mg

Натрий: 3 mg