Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Зелен фасул – любима зеленчукова гарнитура

Зеленият фасул е зеленчук с хилядолетна история. В миналото той е бил отглеждан в цяла Южна Америка и на север до Мексико, а по-късно е пренесен в Европа от бившите колониални държави – Англия, Франция, Португалия и Испания. 

Полезна информация

Зеленият фасул има следните специални свойства 

Пресен зелен фасул в близък план

Зеленият фасул е зеленчук, който хората отглеждат в продължение на хиляди години и е известен още като френски фасул или градински фасул. Разпространен е навсякъде по света – отглежда се както в градини, така и в бобови плантации. В Китай го наричат още целогодишен фасул, тъй като е наличен през цялата година. Тази култура се използва както в хранително-вкусовата промишленост, така и за фураж.

Зеленият фасул е с мек до леко сладък вкус и мека консистенция. Шушулките, които съдържат семената, са на бели точки или на ивици, а дължината им е между 10 и 30 см. Цветът им е зелен, но отвътре зърната са по-светли; формата им е кръгла и цилиндрична.


Произход

Откъде произхожда зеленият фасул?

Подобно на баклата, зеленият фасул също произхожда от Северна и Южна Америка. След откриването си в Америка, зеленият фасул постепенно си проправя път и към Европа. Бобови видове обаче са съществували в Африка много преди да бъдат открити в Америка. Днес зеленият фасул се отглежда почти по цял свят. За да се развива добре, той се нуждае от топъл до умерен климат с обилни валежи.


Сезонност

Кога е сезонът на зеления фасул?

В тези страни зеленият фасул се бере от юли до есента, затова се смята за класически летен зеленчук. Зеленият фасул обаче се предлага и извън сезона на прибиране на реколтата като замразен продукт; голяма част от него се замразява веднага след прибирането на реколтата.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме зеления фасул и как да го съхраняваме?

Пресен зелен фасул в близък план

Зеленият фасул е популярна гарнитура към пикантни ястия като говеждо или свинско месо. Освен това той се използва и за приготвяне на бобена салата. Зеленият фасул обикновено не се консумира суров, а варен, задушен или пържен.

Как да запазим зеления фасул пресен?

Пресният зелен фасул се съхранява най-добре в хладилника. Там ще запази свежестта си в продължение на няколко дни, а след това трябва да го обработите. Съществуват четири начина за консервиране на зелен фасул: чрез сваряване, замразяване, мариноване и сушене. Сушеният зелен фасул може да се съхранява оптимално в буркани.Съставки

Какво съдържа зеленият фасул

Пресен зелен фасул в близък план

Зеленият фасул е здравословен източник на растителни протеини и въглехидрати и съдържа много важни хранителни вещества и минерали.

Хранителна стойност
 

ккал: 33 ккал

Въглехидрати: 5,1 г

Протеини: 2,4 г

Мазнини: 0,2 г

Витамини

 

Витамин А: 53 µg

Витамин B1: 0,08 мг

Витамин B2: 0,11 мг

Витамин B6: 0,28 мг

Витамин C: 19 мг

Витамин E: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 56 мг

Желязо: 0,8 мг

Калий: 243 мг

Магнезий: 26 мг

Натрий: 2 мг