Как да печем зеленчуци на скара – идеи и рецепти за вкусни ястия
Бърз преглед на съдържанието на тази страница
- Барбекю без месо – кои зеленчуци и плодове са най-подходящи?
- Заместители на месото и сирената – ценни протеини от скарата
- От бургери до сосове – най-вкусните рецепти за барбекю
Зеленчуци на скара – лесно и полезно
Ако сме вегетарианци или вегани или просто искаме да зарадваме както месоядните си гости, така и гостите вегетарианци и вегани на следващото барбекю? Това е много по-лесно, отколкото изглежда. Патладжани на скара с фета, пълнени гъби със заквасена сметана или хрупкаво халуми с цацики – вегетарианските рецепти за барбекю са обилни и истински вкусни. Веганската диета също има какво да предложи! Алтернативите на месото на скара са не само разнообразни и вкусни, но позволяват лесно приготвяне на кремообразни сосове, дипове и майонеза без животински продукти. За да сме добре подготвени за следващото барбекю, тук ще намерим вдъхновение за цялата гама от рецепти за барбекю: От зеленчуци на скара, сирена и заместители на месо до сосове, хляб и салата.
Кои зеленчуци и плодове са подходящи за скара?
Класиката включва тиквички и чушки на скара, както и кочани царевица. Картофите, сладките картофи, доматите, гъбите и патладжаните също са популярни зеленчуци за скара. По принцип на скара можем да сложим всичко, което желаем. Можем да ги използваме не само като гарнитура, но и за приготвяне на вкусни основни ястия. Авокадото, зелените аспержи, тиквата, копърът, морковите и артишокът също са вкусни на скара. С плодовете внасяме известна екстравагантност. Опитвали ли сте някога ананас на скара, например? Печените на скара банани, диня или нектарини също са вкусни!
Ето колко време отнема приготвянето на вегетарианска храна на скара:
- 6-8 минути на пряк огън – нарязани на филийки патладжани и тиквички, нарязани на четвъртинки чушки и нарязани на половинки домати.
- 8-10 минути на пряк огън – цели гъби и обелени аспержи
- 15-20 минути на непряк огън – царевица на кочан, увита в листа или алуминиево фолио, както и цели чушки
- 50-60 минути на непряк огън – картофи или сладки картофи, увити в алуминиево фолио
Искаме да опитаме нещо ново, за разнообразие? Тези вегетариански и вегански рецепти разнообразяват барбекюто. Да опитаме авокадо на скара със салата от домати, задушен патладжан, артишок на скара с пълнеж от домати и сирене фета, печено на скара. радичио с нектарини или шишчета на скара с тофу и тиква.
Вегетариански протеини на барбекю
Една животинска, но все пак вегетарианска алтернатива на месото е сиренето. Тук са подходящи сирената фета, халуми и сирене за скара, както и твърди сирена или други видове твърди сирена, произведени от краве, козе или овче мляко. За да избегнем капенето на мазнината от сиренето през скарата, използвайте алуминиево фолио, грил тиган или огнеупорен съд както за твърдите, така и за меките сирена. При вида на топящо се сирене ни обзема истинска наслада? Значи трябва да опитаме вкусните рецепти със сирена: Халуми на скара с ленти от моркови и тиквички и плодова фета на скара – класическа със зеленчуци, плодова с грозде и малко вино.
За заместители на месо при веган приготвени зеленчуци на скара можем да използваме шейтан, тофу и темпе, обилно мариновани, вместо традиционните пържоли и наденички. Кое е предимството на тофуто и другите заместители? Освен ценни протеини, те осигуряват и въглехидрати, тоест дават добра порция енергия.
Затова и любителите на бургери имат от какво да се възползват когато пекат на скара. В допълнение към продуктите на основата на соев и пшеничен протеин могат да се приготвят и пастети от Джакфрут, гъби, слънчогледови семена, грахов протеин или лупини. Следните две опции са подходящи за вегани. Отличителните им характеристики са хрупкави зеленчуци, плодови нотки и опушен вкус. Нашият вегетариански бургер от зеленчуци придобива вкусов акцент с кърито от джакфрут. Салатата от авокадо и нар придава на веганския лучен бургер специфична нотка. Съвет – добавяме домашно приготвен сос за барбекю като финален детайл.
Подправки, марината, дипове – вегански сосове, маринати и хляб
Списъкът с покупки е изпълнен, зеленчуците са нарязани и скарата е пусната. Време е да се заемем с овкусяването. За да сме сигурни, че зеленчуците ще останат сочни и няма да загорят, предварително ги намазваме с малко олио. След това ги мариновайте по вкус. За по-наситен вкус, мариноваме зеленчуците за няколко часа в смес от оцет, олио, горчица, мед, чесън и подправки. Особено свеж е вкусът му с щипка лимон и пресни билки. Полезна информация: Солта пречи на проникването на аромати и премахва водата от зеленчуците. Ето защо тя винаги трябва да се добавя непосредствено преди или дори след печенето на скара.
Сигурно е, че ако искаме печени зеленчуци на скара, никога не трябва да пренебрегваме следните два компонента – хляб и сосове Независимо дали става дума за хляб на скара с (или без) кашкавал и къпини, или за пълнени мини рулца. Независимо дали солени или сладки, пикантни или опушени. Тези рецепти не бива да липсват от нито една веганска кухня. Защото веган ремуладата, веган билковото масло и веган сосът за барбекю са много лесни за приготвяне.
Рецепти за вегански сосове и вегетариански хляб
Перфектните салати за вечери с барбекю
Последно по ред, но не и по значение: Каква е неизменната съставка за едно истинско барбекю? Разбира се, това е салатата. Колкото повече разновидности има за избор, толкова по-добре – от зелени листни салати, зеленчукови салати или салати от паста до популярната картофена салата. Салатата не трябва да се сервира само като гарнитура, а може да се постави и на скарата, поне отчасти: Салатки от маруля на скара с чери домати и балсамов оцет и салата от аспержи на скара с картофи и моцарела са чудесна топла алтернатива на традиционните салати от паста, картофи или листни зеленчуци и допълват всяка колекция от вегетариански и вегански рецепти за барбекю.
Ако искаме да направим своя собствена салата, можем да придадем на творението си специфичен нюанс, като добавим вегански дресинг. За основа са подходящи растителни масла, като например зехтин или сусамово масло. Добре се съчетават сок от лайм или лимон с тахан и ябълков сироп, горчица или различни пресни или сушени билки с балсамов или плодов оцет. За подслаждане на дресинги и сосове, вегетарианците могат да използват мед, а веганите – кленов сироп. Последно – не забравяйте солта и пипера.