Как да печем зеленчуци на скара – идеи и рецепти за вкусни ястия
Съдържанието на страницата накратко
- Барбекю без месо – кои зеленчуци и плодове са най-подходящи?
- Заместители на месото и сирената – ценни протеини от скарата.
- От бургери до сосове – най-вкусните рецепти за барбекю.
Зеленчуци на скара – лесно и бързо
Какво да приготвиш, ако не ядеш месо или животински продукти, или просто искаш да зарадваш както месоядните си гости, така и приятелите си вегетарианци и вегани на домашното барбекю? Това е много по-лесно, отколкото изглежда. Патладжани на скара с фета, пълнени гъби със заквасена сметана или хрупкаво халуми със салата „Дзадзики“ – вегетарианските рецепти за барбекю са наистина богати на вкусове. Веганската диета също има какво да предложи! Не само алтернативите на месото за скара са много вкусни, но съществува огромно разнообразие и от лесни за приготвяне кремообразни сосове, дипове и майонеза без животински съставки. За да си добре подготвен за следващото барбекю, тук ще намериш вдъхновение за най-различни рецепти: от зеленчуци на скара, сирена и заместители на месо до сосове, хляб и салата.
Кои зеленчуци и плодове са подходящи за скара?
Тиквичките и чушките тук са класика, както и царевицата на кочани. Картофите, сладките картофи, доматите, гъбите и патладжаните също са популярни зеленчуци за скара. По принцип на нея можеш да сложиш всичко, което желаеш. Можеш да ги използваш не само като гарнитура, но и за приготвяне на вкусни основни ястия. Авокадото, зелените аспержи, тиквата, копърът, морковите и артишокът също са чудесни на скара. А с плодовете внасяме известна екстравагантност. Опитвал ли си някога ананас на скара например? Печените банани, диня или нектарини също са вкусни!
Ето колко време отнема приготвянето на вегетарианска храна на скара:
- 6 – 8 минути на пряк огън – нарязани на филийки патладжани и тиквички, нарязани на четвъртинки чушки и нарязани на половинки домати.
- 8 – 10 минути на пряк огън – цели гъби и обелени аспержи.
- 15 – 20 минути на непряк огън – царевица на кочан, увита в листа или алуминиево фолио, както и цели чушки.
- 50 – 60 минути на непряк огън – картофи или сладки картофи, увити в алуминиево фолио.
Искаме да опитаме нещо ново? Тези вегетариански и вегански рецепти внасят страхотно разнообразие в барбекюто. Да опитаме авокадо на скара със салата от домати, задушен патладжан, артишок на скара с пълнеж от домати и печено сирене фета, радичио с нектарини или шишчета на скара с тофу и тиква.
Вегетариански протеини на барбекю
Една животинска, но все пак вегетарианска алтернатива на месото е сиренето. Тук са подходящи сирената фета, халуми и сирене за скара, както и твърди сирена, произведени от краве, козе или овче мляко. За да избегнеш капенето на мазнината през скарата, използвай алуминиево фолио, грил тиган или огнеупорен съд както за твърдите, така и за меките сирена. При гледката на топящо се сирене изведнъж огладняваш? Значи трябва да опиташ вкусните рецепти със сирена: халуми на скара с ленти от моркови и тиквички и плодова фета на скара.
За заместители на месо на скара използвай обилно мариновани шейтан, тофу и темпе вместо традиционните пържоли и наденички.
Любителите на бургери също имат богат избор, когато става дума за скара. Освен продуктите на основата на соев и пшеничен протеин могат да се приготвят и пастети от джакфрут, гъби, слънчогледови семена, грахов протеин или лупини. Следните две опции са подходящи за вегани. Вегетариански бургер от зеленчуци придобива страхотен акцент с кърито от джакфрут. Салатата от авокадо и нар пък придава на веганския лучен бургер специфична нотка. Съвет: Домашно приготвеният сос за барбекю ще завърши чудесно ястието.
Подправки, марината, дипове – вегански сосове, маринати и хляб
Списъкът с покупки е изпълнен, зеленчуците са нарязани и скарата е запалена. Време е да се заемеш с овкусяването. За да си сигурен, че зеленчуците ще останат сочни и няма да загорят, предварително ги намажи с малко олио. След това ги мариновай според предпочитанията си. За по-наситен вкус ги постави за няколко часа в смес от оцет, олио, горчица, мед, чесън и подправки. Особено свежо става с щипка лимон и пресни билки. Съвет: Солта пречи на поемането на аромати и премахва водата от зеленчуците. Ето защо тя винаги трябва да се добавя непосредствено преди или дори след печенето на скара.
Ако си избрал за меню печени зеленчуци на скара, не трябва да пренебрегваш следните два компонента – хляб и сосове. Независимо дали става дума за хляб на скара с (или без) кашкавал и къпини, или за пълнени минирулца, дали са солени, или сладки, пикантни, или опушени – те не бива да липсват от нито една веганска кухня. Веган рецептите за ремулада, билково масло и сос за барбекю са много лесни за приготвяне.
Рецепти за вегански сосове и вегетариански хляб
Перфектните салати за барбекю
Последно по ред, но не и по значение: без какво не може едно истинско барбекю? Разбира се, това е салатата. Колкото по-голям избор предоставиш на гостите си, толкова по-добре – от зелени и зеленчукови салати или салати от паста до популярната картофена салата. Салатата не е нужно да се сервира само като гарнитура, а може да се постави и на скарата, поне отчасти. Салата от маруля на скара с чери домати и балсамов оцет и салата от аспержи на скара с картофи и моцарела са чудесна топла алтернатива на традиционните варианти и допълват всяка колекция от вегетариански и вегански рецепти за барбекю.
Ако искаш да придадеш уникален нюанс на салатата, добави вегански дресинг. За основа са подходящи растителни масла, като например маслиново масло или сусамово масло. Добре се съчетават сок от лайм или лимон с тахан и ябълков сироп, горчица или различни пресни или сушени билки с балсамов или плодов оцет. За подслаждане на дресинги и сосове вегетарианците могат да се използват мед, а веганите – кленов сироп. И накрая – не забравяй солта и пипера.