Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Заместител на яйца – съществуват следните веган алтернативи

Искате да сготвите или опечете нещо спонтанно, но нямате яйца? Или не консумирате кокоши яйца, защото сте на веган хранене? Тук ще научите кои подправки можете да използвате като веган заместители и кои алтернативи на яйцата са най-подходящи за кои видове ястия. Растителните стабилизатори са практични не само за веганите. Те помагат за прилагане на нови идеи в традиционните рецепти.

Сива основа, върху нея – светло лакирана дървена дъска и зелена кърпа за съдове, отгоре – кръгла форма за печене с нарязан сладкиш, покрит с парченца круши. Също така в кадър – разполовени круши, парче сладкиш, малко сито с пудра захар, чашки с ябълков мус.
© Kaufland

Бърз преглед на съдържанието на тази страница

  • Яйцата служат като естествен стабилизатор и придават на ястията твърдост и влажност.
  • Веган алтернативите на яйцата могат да осъвременят традиционните ястия.
  • Тук ще предложим съвети за заместителите на яйцата, които да използваме в различните ястия.
Определение

Какви свойства имат яйцата? 

Яйцата служат най-често като естествен стабилизатор в готварството и пекарството и придават на ястията приятно мека консистенция. Съществуват обаче много хранителни продукти, които притежават същите свойства. Техните предимства – те също са здравословни, подходящи са за алергични към яйца хора, веган са и се интегрират лесно. С правилния заместител на яйца без много усилия можем да адаптираме всяка рецепта. От яйца от ленено семе до ябълков мус: Тук ще открием всички кандидати, които можем да използваме вместо яйца в питателни ястия, сладки печива или десерти.


Алтернативи на яйцата – обобщение

Десет начина да заместим яйцата

Зелено и съдържателно: Авокадото

Ако е добре узряло, авокадото с неговата кремообразна консистенция също е добър заместител. Вкусът на този зеленчук също е подобен на вкуса на яйцата. Смесено с индийската подправка Кала Намак, която има силен яйчен вкус, авокадото може лесно да бъде объркано с оригинала, особено ако се намаже върху филия хляб.

Яйцето от ленено семе е една съвременна класика

Смлени ленени семена или семена от чиа се считат за суперхрана, тъй като съдържат ценни баластни вещества и витамини. Във веган кухнята обаче те са също така и страхотен стабилизатор – смесени с вода, те могат да се използват за направата на хляб и питателни печива. Те са много подходящи и за сладкиши. Основното правило е следното – една супена лъжица семена, смесена с три супени лъжици вода, замества едно яйце.

Алтернативата, с която може да се приготви всичко? Тофу!

Златни прибори, черна чиния върху бяла основа, горе вляво – малка чашка с нарязан див лук. Върху чинията – веган бъркани яйца от тофу с див лук, две филийки хляб, покрити с бъркани яйца.
Продуктът, който наистина може всичко – с тофу можете да приготвите дори веган бъркани яйца

Тофу е продукт, който заслужава да присъства винаги във вашия списък за пазаруване. По консистенция, цвят и вкус той прилича на сварено кокошо яйце и съответно е много подходящ веган заместител на яйцата. Овкусено с правилните подправки, от тофу може да се приготвят веган „бъркани яйца“. Тофу е прекрасен заместител на яйцата също и в питателни ястия на фурна, като киш или суфле. За тази цел, за заместител на едно яйце са необходими 75 грама копринено тофу на пюре. Голямо предимство е, че тофуто се втвърдява като нормално кокоше яйце и придава на ястието пикантна нотка. Смес от нахут, сварени макаронени изделия и подправки също може да бъде превърната във „фалшиви бъркани яйца“. Със соево мляко можем чудесно да приготвим майонеза без яйца.

Таен съвет – доматена сърцевина

Кой би си помислил, че сърцевината на доматите е точно толкова добър стабилизатор, колкото кокошите яйца? Заместването на яйца в питателни сосове е много лесна. Използвайте една супена лъжица сърцевина от домати вместо едно яйце и ще получите интензивна плодова нотка, ако запържите сърцевината на доматите с лютива подправка.

Алтернатива, която работи в почти всички случаи – прахчета, заместители на яйца

Друга възможност е специален прах – заместител на яйца. В повечето случаи той включва царевично или картофено нишесте, като подобно на лененото семе може да се смеси с няколко супени лъжици вода. Често можем да използваме и нормално пшенично брашно, което също притежава стабилизиращи свойства. Затова сосовете се сгъстяват добре с брашно или нишесте, без изобщо да се използва яйце. За сгъстяване на кремообразни десерти без яйца често се използва брашно от рожков, тъй като то има неутрален вкус. 

Заместител на яйца, който винаги е наличен – овесените ядки

Овесените ядки съдържат не само ценно желязо и баластни вещества, но също така и са идеалната добавка, когато искаме да приготвим сладкиши, нарязани котлети, картофени пържоли или палачинки. Когато започнат да набъбват във вода или тестена маса, течността в най-кратко време придобива желеподобна консистенция. За тази цел трябва само да добавим три до четири супени лъжици (без връх) овесени ядки на едно яйце в съответната маса, да ги оставим да починат за няколко минути, след което печенето може да започне.

Веган заместител на яйца с прекрасен аромат: банани

Зрелите банани са най-известният заместител на яйцата в сладкиши, печива и сладки ястия. Основното правило е да се използва половин банан на една яйце. По този начин можете да изпечете до два банана, ако имате все още презрели плодове вкъщи. Характерният вкус на банана обаче се усеща дори след печене. Ако този вкус не е любим, може да използваме пюре от тиква. Този веган заместител на яйца е с относително неутрален вкус и дори имитира жълтия цвят на жълтъка.

Стабилизиращата суперсила на ябълките

Ябълковият мус или ябълковата сърцевина също са много подходящи за всякакъв вид сладко тесто. Особеното в този пюрето от този плод е, че съдържа растителния полизахарид пектин, който притежава желиращи свойства. Основното правило е, че могат да се използват до 75 грама на едно яйце и по този начин могат да се заместят не повече от три яйца. По принцип плодовите или зеленчуковите пюрета правят ястията по-леки и осигуряват допълнителна доза витамини, което прави тази алтернатива на яйцата много интересна и за родителите. Децата никога няма да откажат шоколадов сладкиш с малко зеленчуци! 

Аквафаба – вегански разбити белтъци от нахут

От нахут се приготвят не само бъркани яйца. Във веган кухнята той се използва и като заместител на разбитите белтъци. От бульона на сварен нахут може да се направи така наречената аквафаба. За тази цел 100 мл от този бульон се смесват с една чаена лъжичка брашно от рожков и бакпулвер от калиева сол на винената киселина. По този начин се получава вегански разбит белтък, който е точно толкова твърд, колкото нормалния разбит яйчен белтък и е особено подходящ за сладки веган десерти. С този трик могат да се приготвят веган шоколадов мус, веган топинги за сладкиши или веганска алтернатива на така обичаните бъркани палачинки. Подсладено добре, това ястие е пухкава, вкусна алтернатива на оригинала.

За екстра пухкавина – оцет и натурална сода

Смес от една супена лъжица ябълков оцет и една чаена лъжичка натурална сода може да направи чудеса с един сладкиш или сладко печиво. Готовият сладкиш става чудесно пухкав – без да е използвано яйце. Без притеснения – вкусът на оцет не се усеща след изпичането.


Идеи за рецепти

Рецепти без яйца? Да се вдъхновим!

Независимо дали основно или сладко ястие, готвенето и печенето се получават отлично и без яйца, като съществуват много различни алтернативи за замяна на яйцата. С правилната алтернатива, за кратко време можете да си приготвите вкусни бъркани яйца, вафли или дори сладкиши! Все още се чудите какво да си приготвите? В нашия списък с рецепти със сигурност можете да откриете нещо.