Как да направим и подредим собствен поднос за сервиране?
Съдържанието на тази страница накратко
- Какво представлява подносът?
- Искаш да си направиш оригинален поднос за лакомства? Тази статия съдържа подробни инструкции.
- От чипс, снакс и бонбони до здравословни зеленчукови хапки: тук ще научиш с какво можеш да заредиш подноса.
Какво представлява подноса за сервиране?
Подносът за сервиране представлява малка поставка, изработена от здрав картон и напълнена с най-различни хапки и сладкиши. Създаден е в САЩ и е особено популярен по времето на „Супербоул“, когато приятелите се събират у дома и имат нужда от вкусни подкрепящи лакомства.
Подносът за сервиране може да се използва също и по време на европейски и световни първенства, при празнуването на спечелен шампионат или за финала на Шампионската лига и всякакви други забавни събития. Ако с приятелите ти сте големи фенове на тениса или Олимпийските игри, платото за сервиране отново влиза в употреба. С малко майсторство можеш бързо и лесно да си измайсториш собствена малка табла за сервиране. Тук ще научиш стъпка по стъпка как да го направиш. Ще получиш и съвети с какво да го заредиш, за да осигуриш перфектната комбинация от закуски.
Какво е необходимо, за да започнеш?
Преди да започнеш да майсторим подноса, трябва да направиш някои приготовления. Можеш да провериш с какво разполагаш за изработването му, както и какво трябва да купиш допълнително.
Имаш нужда от следното:
- Картон (точните размери ще намериш по-долу в инструкциите);
- алуминиеви чаши;
- пистолет за горещ силикон;
- нож за рязане или ножица;
- молив;
- линеал.
Подход
Сега е време за малко творческа работа. Ако следваш инструкциите стъпка по стъпка, таблите за сервиране бързо ще бъдат готови за зареждане. Съвет: За да не изцапаш по време на майсторенето, можеш да застелиш работната повърхност с вестник. Време е да започваш!
Стъпка 1
За изграждане на страничните стени на подноса са необходими триъгълник и продълговат трапец. Разчертаваш областите, както е показано на илюстрацията, и ги изрязваш. За страничните стени измерваш 3 см от ръба на картона на всяка къса страна и отбелязваш с точка. С помощта на линийка от нея пускаш линия с молив до противоположния ъгъл. Изрязваш по нея и отстраняваш по-малката част от картона.
Стъпка 2
С помощта на пистолета нанасяш горещ силиков върху ръба на дългата страна на задната стена и прикрепяш към един от двата дълги ръба на основата. За да направиш двете странични стени, които вече са изрязани в съответната форма и размер, нанасяш силикон върху всяка от 10-сантиметровите им страни, както и върху дългата права страна, и ги поставяш под ъгъл 90° спрямо задната стена.
Стъпка 3
Сега подреждаш изрязаните парчета картон, както е показано на снимката. След като ги закрепиш с лепило, основата на подноса е готова. Продължаваш, като нанасяш лепило върху дългата страна на предната стена и я поставяш пред страничните стени. След това нанасяш отново лепило по всички вътрешни ръбове и оставяш да изсъхне за около десет минути. Първият ни поднос е готов!
Стъпка 4
Повтаряш стъпките за останалите 3 части. След като подносът вече е построен, той вече има формата на стадион и алуминиевите тави влизат в употреба – поставяш ги в картонените трибуни. В тях по-късно ще сложиш закуските. Разбира се, игрището в средата не е за изпускане: тревата е от вкусно гуакамоле.
Да напълним подноса: Рецепти за всички компоненти
Таблата във формата на стадион е готова. Какво следва? Трябва да решим с какво да напълним отделенията на подноса. Как да направим тази страхотна зелена трева от гуакамоле? Тук можем да намерим всички съставки за отделните зони на подноса, както и стъпките за приготвяне на сандвичи, рулца и сосове.
Комбинация от закуски – имаме най-различни възможности
За да осигурим разнообразие, трябва да развихрим въображението си. Нека не забравяме да оставим място и за здравословни закуски освен за снаксове и сладкиши. Те включват най-вече ядки и семена, както и зеленчуци, и плодове. Да изтеглим списъка за пазаруване! Тези вкусни хапки и сладкиши са особено подходящи за попълване на запасите ни:
- чипс: обикновен, кръгъл, тортиля, чипс от леща, чипс от нахут;
- солени кренвирши или пръчици;
- чери домати или репички;
- зеленчуци, нарязани на пръчици, например чушки, краставици, целина, моркови, колраби;
- салам и други колбаси;
- снакс с фъстъци;
- пръчици от бутер тесто;
- ядки в хрупкава тестена обвивка;
- сурови или печени ядки: фъстъци, бадеми, кашу, макадамия, шамфъстък;
- крекери;
- гризини;
- микс от сушени плодове ;
- царевични или оризови вафли;
- шоколадови бонбони;
- бисквити;
- плодови желирани бонбони;
- сладък корен;
- пресни горски плодове и грозде;
- нарязани на шайби плодове.