Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сушени плодове: истинска сладост

Сушените плодове са сериозни доставчици на енергия и са добра алтернатива на сладкарските изделия. Те съдържат хранителни вещества, витамини и минерали. Високият им дял на баластни вещества засища за дълго и предотвратява вълчия глад. 

Полезна информация

Сушените плодове имат следните специални качества

Сушените плодове притежават интензивен плодов вкус. Те губят влажността си при сушенето, а съдържанието на захар се увеличава и ги прави по-дълготрайни. Налични са сулфитирани и несулфитирани сушени плодове. Сушените плодове се сулфитират, за да не се развалят и да запазят интензивния си цвят. Най-често срещаните са сушените фурми, кайсии, банани, стафиди, смокини, манго, сливи и други.

Сушени плодове в детайлен изглед

Вкусни като лека храна

Преди сушените плодове са били важен основен хранителен продукт. Днес хората избират сушените плодове по-скоро като балансиран вариант на лека закуска. Освен това със сушени плодове могат да се приготвят вкусни и разнообразни мюслита или плодови барчета.

Така се правят сушените плодове

За направата на сушени плодове има множество методи. Обикновено плодът се нарязва на дребно и се оставя на слънце за т.нар. сушене. Естественият процес на съхнене може да се ускори, като плодовете се потопят в разтвор на калиев карбонат, за да се омекоти водонепропускливият слой от външната страна на плодовете и така да се ускори процесът на съхнене. Този процес е обичаен предимно при стафидите Султана. Има обаче и технически помощни методи, при които посредством сушилни автомати според сорта на плодовете може да се извършва сушене между 60 до 75 градуса. Теоретично всеки плод може да се изсуши. Друг метод е изсушаването със замразяване, при който се отделя водата.


Произход

Откъде произхождат сушените плодове?

Сушените плодове идват от Близкия изток, по-специално от Иран, Ирак, Сирия и Турция. Там от много отдавна се удължава трайността на плодовете чрез сушене. Това е първото консервиране на храни, познато на човечеството. Сушените фурми и смокини са били познати в Месопотамия, а сушеното грозде – в Армения. В Гърция сушените смокини дори са били основна храна. По-късно този вид запазване на трайността се е пренесъл от Близкия изток към Гърция и към Италия. Там смокините и стафидите са любими сушени плодове; те се считали за специална добавка към ястията. В Азия пък са били сушени сливи, праскови и кайсии.


Сезон

Каква е сезонността на сушените плодове?

Сушените плодове са достъпни през цялата година. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използват сушените плодове и как се съхраняват?

Сушени плодове в детайлен изглед

Сушените плодове са подходящи за директна консумация като добавка или самостоятелна лека закуска между храненията. Освен това те са важна съставна част от плодовите мюслита и блокчета. За сушене са особено подходящи сливите, ябълките, крушите, гроздето, ягодите, кивитата, кайсиите и прасковите. Малките плодчета, като боровинки или шипки, също могат да се сушат.

Южните и екзотични плодове са налични в сушена форма. Това са фурмите и смокините, ананасите, бананите, мангото и папаята. От сушените плодове могат да се приготвят смутита и десерти. Сушените плодове се откриват и в плодовия хляб. Друг вкусен вариант са захаросаните или покритите с шоколад сушени плодове. Те се считат за бърз енергиен източник поради високото си съдържание на захар.

Така сушените плодове остават свежи за дълго време

Сушените плодове се съхраняват безпроблемно на сухо, хладно и по възможност защитено от светлина място. След отваряне те трябва да се затварят плътно. За целта са много подходящи съдовете с капак. Тъй като са с намалено съдържание на вода, те са наистина дълготрайни, но все пак могат да се развалят. За повече издръжливост плодовете се третират с газ или сулфат, така се предпазят от паразити. Метод с малко химически добавки е консервирането с водна пара.Съставки

Ето какво съдържат сушените плодове

Сушените плодове са чудесна идея за междинно похапване. Те дават на тялото енергия. При сушените плодове концентрацията на хранителни вещества е по-висока, отколкото при пресните. Те са богати на витамини и ценни минерали. Изключение прави само чувствителният към топлина витамин С. Съдържанието на желязо в сушените плодове е особено високо, например в кайсиите, къпините, фурмите, смокините и сливите. Дялът на въглехидрати и преди всичко на захар е относително висок.