Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ягодоплодни: малки лакомства

Ягодоплодните се числят към най-обичаните плодове и се радват на запазено място на трапезата ни, особено през лятото. Те печелят точки по-специално с изразения си ароматен вкус. Категоризират се като важна част от балансирания и разнообразен хранителен режим. 

Полезна информация

Ягодоплодните имат следните специални качества 

Под термина ягодоплодни се обобщават различни видове плодове. Към общите неща за ягодоплодните спадат свойства като малка кръгла форма и мека консистенция. Трябва да се прави разлика между ягодоплодни и плод на ягодоплодни. От ботаническа гледна точка например при домата става дума за ягодоплодно растение. Поради едногодишността си обаче той се счита за зеленчук. При плодовете на ягодоплодните поради добавката „плод“ трябва да са налице и двата фактора – многогодишност и ядливост.


Произход

Откъде произхождат ягодоплодните?

Пресни ягодоплодни в детайлен изглед

Голямата звезда сред ягодоплодните без съмнение е ягодата (Fragaria), към която се числят около 20 вида. Ягодите виреят в умерените климатични зони на Северното полукълбо. Още през каменната ера хората са се хранили с ягоди. В Средновековието европейската горска ягода е била култивирана. С чилийската и вирджинската ягода през 17-и и 18-и век и американските видове ягоди са намерили пътя към Европа. Чрез първото кръстосване през 1750 г. е възникнала градинската ягода. Повечето сортове ягоди, които днес се използват, произхождат от градинската ягода.

Култивираните сини боровинки произлизат от американската, а не от европейската синя боровинка. Те не причиняват оцветяване на езика в синьо, защото имат светла месеста част. Друг обичан сорт е малината (Rubus idaeus), която се числи към розоцветните. Тя е разпространена в Европа и в Западен Сибир. В ранни времена е намирала приложение като лечебно растение и е била отглеждана в множество манастирски градини. Градинското френско грозде произхожда от Северна Азия и Европа. Цариградското грозде спада към рода Ribes и е разпространено в Европа, Азия и Северна Африка. Като плод то се отглежда от 16 век.


Сезон

Каква е сезонността на ягодоплодните?

Къпините се берат през късното лято. Събирането на сините боровинки става от юли до септември. Зрелите плодове на малината се събират от края на юни до средата на септември, докато френското грозде се бере само от края на юни до края на юли. Сладко-киселото цариградско грозде узрява през юли и август.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват ягодоплодните и как се съхраняват?

  • Къпините трябва да се консумират по възможност пресни, защото бързо се смачкват. В хладилника могат да се съхраняват до три дни. Особено подходящи са за десерти и сладки ястия. Освен това намират приложение в мусовете, желетата, конфитюрите, сладкишите, тортите, шербетите, сладоледа, виното и ликьорите.

  • Ягодите издържат само няколко дни. Особено любими са сурови, със сметана или като добавка в плодовата салата или в ягодовата торта. Също така ягодовият сладолед и ягодовите конфитюри са често продавани продукти. Ягодоплодните намират приложение и в напитки като ром с плодове или пунш. Освен това ягодите могат да се използват и като дълбокозамразен продукт и консервирани.

  • Черните боровинки могат да се съхраняват в хладилник до десет дни. Особено вкусни са, ако се извадят от хладилника малко преди консумацията. Могат да се подправят и с малко сметана. Палачинките с черни боровинки също са любимо ястие.

  • Ако малините се пазят от влага, могат да се съхраняват три дни в хладилника. Освен това могат да се замразяват. Препоръчително е малините да се потапят във вода преди консумация и да се оставят да изсъхнат. Малините са най-вкусни сурови. Те обаче могат да се консумират и като съставка за торти и под формата на желе, компот или конфитюр.

  • Плодовете на френското грозде са червени или черни. Малките плодове имат кисел вкус и притежават най-високо съдържание на киселинност от всички ягодоплодни. Черното френско грозде се цени заради силния си аромат. Докато червеното френско грозде най-често се яде сурово, черното френско грозде най-често се консумира под формата на мус, компот, конфитюр или сок. Може да престои няколко дни в хладилник, но може и да се замрази за няколко месеца. 


Съставки

Ето какво съдържат ягодоплодните

Пресни ягодоплодни в детайлен изглед

Малките и сладки ягодоплодни съдържат ценни витамини, по-специално витамин С. Пресните ягодоплодни съдържат най-много хранителни вещества. Както и много други храни, ягодоплодните губят голяма част от своите хранителни вещества при нагряване, пържене или консервиране. Ето защо е най-добре да се консумират директно след покупката. Трайността и без това най-често е ограничена до няколко дни. Ягодоплодните могат и да се замразяват, без да губят много от витамините си, точно както е и при другите плодове.