Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кестен Мароне – аромат на есен

Съществуват два вида ядливи кестени: Мароне и сладки кестени. Двата вида са тясно свързани и нямат почти никакви разлики. Кестените Мароне са култивирани от оригиналния сладък кестен. В сравнение със сладките кестени те са малко по-големи и имат по-наситен вкус. Двата вида имат ядков и леко сладък вкус.

Полезна информация

Кестените Мароне притежават следните специални характеристики 

Детайлно изображение на кестени Мароне

Плодовете на кестена Мароне растат по дървета с височина до 30 м. Кестеновото дърво Мароне предпочита по-скоро кисели и песъчливи почви с ниско съдържание на варовик или глинести минерали. Ядките имат кафява, дървесна, кожеста черупка и са скрити в кръгла форма, която е сплескана от едната страна. Обеленият плод е жълто-бял и е заобиколен от перикарп, съдържащ кръгла маса и две или три странично сплескани ядки.

Персийската дума „касута“ означава „сушен плод“ и е първоначалното наименование на ядливия вид кестени, който днес ние познаваме като кестени Мароне. В древността тази ядка е била високо ценена заради уникалния си вкус и ценните растителни мазнини и често се е отглеждала в множество планински райони. Кестените Мароне най-често се срещат в района между Черно и Каспийско море.


Произход

Откъде произхождат кестените Мароне?

Според съществуващи сведения, арменците са първите, които отглеждат облагородени кестени (Мароне), за да обработват растителните масла от плодовете. Предполага се, че по-късно римляните са пренесли сладкия кестен в Италия. Едва през Средновековието е документирано, че монасите са работили на дълги смени, за да засаждат обширни култури от кестени, включително по планините и хълмовете. На по-късен етап ядката се разпространява в цяла Европа, но с нарастващата урбанизация използването ѝ става все по-рядко.


Сезон

Каква е сезонността на кестените Мароне?

Прибирането на реколтата започва приблизително от началото на м. октомври . Кестените са готови за събиране веднага щом перикарпът се отвори.

Нашите оферти за основни хранителни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват кестените Мароне и как се съхраняват?

Детайлно изображение на кестени Мароне

Най-добре е да се пекат в тава за печене във фурната в продължение на 20 минути при температура 210 градуса по Целзий. За целта сладките кестени трябва да бъдат нарязани. Кестените могат да се използват за приготвяне на супи, десерти, за печене на хляб, тесто за паста или полента.

Ето как да съхраняваме кестените Мароне:

Тъй като кестените имат ниско съдържание на влага, те бързо изсъхват и лесно се развалят. Затова трябва да се съхраняват на хладно и тъмно място, за предпочитане в проветрива кошница. По този начин плодовете могат да се съхраняват до три месеца.


Съставки

Ето какво съдържат кестените Мароне

Сладките кестени съдържат въглехидрати, протеини, мазнини, минерали, витамини от група В и витамин С.

Хранителна стойност
 

ккал: 196 ккал

Въглехидрати: 41,2 гр

Протеини: 3,4 гр

Мазнини: 1,9 гр

Витамини

 

Витамин А: 4 µg

Витамин B1: 0,23 мг

Витамин В2: 0,22 мг

Витамин В6: 0,35 мг

Витамин С: 27 мг

Витамин Е: 1,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 33 мг

Желязо: 1,4 мг

Калий: 707 мг

Магнезий: 45 мг

Натрий: 2 мг