Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кашу – малък източник на щастие

Кашуто произхожда предимно от Африка и Азия. Тъй като растението не е капризно, то вирее и в по-бедни почви. Кашуто е костилков плод, който принадлежи към групата на ядките.

Полезна информация

Кашуто притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на кашу

Радва се на голяма популярност и нарастващо търсене от 20-ти век насам. Първоначално ядката е пренесена от Бразилия в Мозамбик и Индия през XVI в., а през XIX в. се отглежда масово в Африка, Азия и Латинска Америка. 

Кашуто е с относително ниско съдържание на мазнини. От ботаническа гледна точка то е костилково растение, подобно на шамфъстъка и бадема. Съдържащите се в него белтъчини включват аминокиселината L-триптофан. 


Произход

Откъде произхожда кашуто?

В наши дни Бразилия и Индия са най-големите производители на ядки от кашу. Те са следвани от Виетнам, Индонезия, Тайланд, Танзания, Гвинея-Бисау, Мозамбик и Нигерия. В някои страни чупенето на ядките все още е ръчен труд. Вече има и машини, които поемат тази дейност за събиране на кашу.


Сезон

Каква е сезонността на кашуто?

Основното време за събиране на реколтата от кашу е приблизително между февруари и края на април. Благодарение на добрата трайност, те са достъпни през цялата година. Тъй като дърветата кашу изобщо не са капризни и не изискват много грижи и поливане, те се поддържат лесно и умират изключително рядко. Събирането на плодовете кашу е също толкова лесно, колкото и грижата за тях. Ядките кашу просто падат от дърветата, когато узреят – подобно на кестените. Просто трябва да ги съберем.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кашуто и как се съхранява?

Детайлно изображение на кашу

Кашуто е подходящо за закуска. То е основна съставка в азиатската кухня, особено в ястията с ориз. Кашуто придава на ястията уникален вкус. То може да се използва и за приготвяне на вкусни десерти. При съхранение на ядките трябва да се уверим, че се намират на проветриво и сухо място, тъй като могат много бързо да развият плесен.  Съставки

Ето какво съдържа кашуто

Кашуто съдържа аминокиселината триптофан и протеини.

Хранителна стойност
 

ккал: 571 ккал

Въглехидрати: 30,5 гр

Протеини: 17,2 гр

Мазнини: 42,2 гр

Витамини

 

Витамин А: 10 µg

Витамин B1: 0,63 мг

Витамин В2: 0,25 мг

Витамин В6: 0,42 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,8 мг

 

Минерали

 

Калций: 31 мг

Желязо: 2,8 мг

Калий: 552 мг

Магнезий: 270 мг

Натрий: 15 мг