Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Орех – вкусна ядка, твърда черупка

Ситно смлени, нарязани на половинки или цели за чупене – орехите се предлагат в различни форми. При желание да ги консумираме в чист вид, най-добре е да ги натрошим сами. Тогава вкусът им е най-ароматен. Тук ще споделим какво още може да се направи с тази вкусна ядка.

Полезна информация

Орехите притежават следните специални характеристики 

Детайлно изображение на орехи

Орехът е плод с ядки, който в свеж вид има леко тръпчив до сладък вкус. Сърцевината им е все още доста бяло в това състояние. Колкото по-стара е ядката, толкова по-горчив става нейният вкус. Орехът може да се използва по много начини. Той е много полезен в чист вид, но под формата на масло е подходящ както за салати, така и за част от сладки и солени ястия.

Къде растат орехите?

Орехите са плодове на ореховото дърво. За съжаление първите плодове идват късно в жизнения цикъл на дървото. Първата реколта от орехи може да отнеме до десет години след засаждане. Оптималното време за бране на орехите започва в края на август и продължава до средата на септември, когато орехите все още са обградени от зелена и много твърда защитна черупка. Тази защитна обвивка се разпуква, когато узрелите орехи паднат на земята. След това вече орехите стават за събиране.


Произход

Откъде произхождат орехите?

Орехите произхождат от Китай. Те са били познати също на римляните и гърците. Днес повечето орехи идват от Китай, САЩ и Иран. Въпреки това те се отглеждат в държави с умерен климат по цял свят. 


Сезон

Каква е сезонността на орехите?

Ореховите ядки се предлагат през цялата година. Пресните орехи обикновено се предлага от октомври до януари.

Нашите оферти за основни хранителни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използват орехите и как се съхраняват?

Детайлно изображение на орехи

Орехът произхожда от Азия и се използва цял или счукан, но алтернативно и като масло. Може да се яде суров и е истинско хрупкаво удоволствие. Ядката, обаче, може да се използва също в мюсли, плодова салата, както и като съставка за печене на хляб и сладкиши. С него се придава характерен вкус както на сладки, така и на солени ястия.

Затова при съхраняването на орехите трябва да се обръща специално внимание.

Консервираните ядки трябва да се съхраняват на хладно, тъмно и сухо място. Ако ядката е оптимално изсушена, тя може да се съхранява в продължение на няколко месеца. Друг начин за съхранение на орехи е в хладилник или фризер.Съставки

Ето какво съдържат орехите

Орехът съдържа растителни мазнини и масла.

Хранителна стойност
 

ккал: 663 ккал

Въглехидрати: 10,6 гр

Протеини: 14,4 гр

Мазнини: 62,5 гр

Витамини

 

Витамин А: 10 µg

Витамин B1: 0,35 мг

Витамин В2: 0,1 мг

Витамин В6: 0,87 мг

Витамин С: 3 мг

Витамин Е: 6 мг

 

Минерали

 

Калций: 87 мг

Желязо: 2,1 мг

Калий: 570 мг

Магнезий: 135 мг

Натрий: 2 мг