Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Свинско – универсалната класика в кухнята

Едва ли има месо, което да може да се използва по толкова много начини, както свинското. То се цени и обработва почти в целия свят, с изключение на мюсюлманските държави. Свинете са сред първите опитомени от хората животни.

Полезна информация

Свинското притежава следните специални характеристики

Свинското месо осигурява голямо количество енергия, поради което не се смята за нискокалорично. Обикновено в 100 грама свинско месо се съдържат около 250 калории, но реалната калоричност винаги зависи от конкретната част на свинското месо.


Произход

Откъде произхожда свинското?

Изображение на прясно свинско месо

Историята на свинското месо датира от 10000 г. пр. Хр., когато хората постепенно започват да водят уседнал начин на живот. За да не се налага повече да ловуват диви животни, например дива свиня, в един момент се взема решение да се опитомят свине – така се ражда днешната домашна свиня. 

Селскостопански животни, разпространени по цял свят

Археолозите свидетелстват, че свинете са използвани за месо в Азия преди около 12000 години, а в Европа – преди 6000 години. До колонизирането на Америка и Австралия, обаче, свинете са били напълно непознати на тези континенти. Съответно разпространението на свинята в англо-американския регион става едва през XVIII век. Днес прасетата се отглеждат като селскостопански животни почти по цял свят. С изключение на мюсюлманските култури и строгите еврейски общности, свинското месо се смята за един от най-популярните месни продукти в света и съответно се използва в много култури за приготвяне на традиционни ястия.


Сезон

Кога е сезонът на свинското месо?

Свинското месо се предлага през цялата година. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използва свинското и как се съхранява?

Изображение на прясно свинско месо

Свинското месо е основна съставка в традиционните ястия на много култури. То се вари или пече, след което се сервира с различни зеленчукови гарнитури. Освен това в някои култури свинското месо се консумира и в суров вид – в Германия например свинското месо под формата на кайма се използва и в суров вид за намазване. Свинското месо е популярно и като месо за барбекю – за целта често се използват свински котлети и ребра. То е популярно и като съставка за супи и яхнии.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим със свинско месо


Съставки

Какво съдържа свинското?

Консумацията на свинско месо дава на човешкия организъм големи количества енергия, поради което то трябва да се консумира с повишено внимание и в този контекст не е съвместимо с диета. Освен това свинското месо има доста високо съдържание на холестерол, поради което консумацията му при хора със сърдечносъдови заболявания трябва да се ограничи. Независимо от това свинското месо осигурява полезен спектър от жизненоважни и минерални хранителни вещества, което като цяло го прави безопасна храна, стига да се консумира в умерени количества.