Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Говеждо месо – малко калории, много протеини

Говеждото е едно от най-популярните видове месо, заедно със свинското. Говеждото месо може да се опише като общ термин, който включва всички разфасовки на говеждото. Говедата се отглеждат специално за производство на месо и мляко от началото на XIX век.

Полезна информация

Говеждото месо притежава следните специални характеристики

Говеждото се отличава с много високо съдържание на протеин при същевременно умерено съдържание на мазнини. На 100 грама говеждо месо се падат средно само около 250 калории, които в макронутриентно отношение са разпределени между приблизително 26 грама протеини, средно 15 грама мазнини и 0 грама въглехидрати. Реалното съдържание на белтъчини и мазнини обаче зависи най-вече от вида на използваното говеждо месо. По принцип печеното говеждо месо и говеждото филе са най-богатите на белтъчини и в същото време частите от говеждото месо с най-ниско съдържане на мазнини.

Изображение на прясно говеждо месо

Методите на приготвяне се различават в зависимост от разфасовката на говеждото месо. Докато говеждият стек е подходящ предимно за пържене, пресният говежди тартар, например, може да се консумира и суров. По принцип говеждото месо е с мраморна текстура, която се образува от съдържащите се в мускулното месо сухожилия. Чистото мускулно месо е с червеникав до кафяв цвят. На вкус говеждото месо обикновено е с много силен, ароматен до леко горчив вкус. Възрастта и маслеността на животното оказват най-голямо влияние върху вкуса на говеждото месо. Първоначално говеждото месо е твърдо и жилаво, но при добро приготвяне става крехко и сочно.


Произход

Откъде произхожда говеждото месо?

Говеждото се консумира от хората от хиляди години и е навлязло в хранителния режим с развитието на животновъдството. Днес говеждо месо се произвежда почти навсякъде по света. Може да се направи разграничение между говеждо месо от говеда на паша на открито и на закрито. След клането, говеждото месо се обработва директно в различни разфасовки.


Сезон

Кога е сезонът на говеждото месо?

Говеждото месо се предлага в различните си разновидности през цялата година. Говеждото месо може да бъде закупено директно в прясно състояние, в сектора за охладени стоки или от фризера. Освен това има вариант на сушено говеждо месо (така нареченото „пастърма“), което се предлага в торбички.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва говеждото месо и как се съхранява?

Изображение на прясно говеждо месо

При производството на говеждо месо се използват общо повече от 13 различни разфасовки. Те включват врат, ребра, подребрица, ростбиф, филе, бут, долна и горна част на кожата, кълбото, коремен фланг, гърди и брискет, ребра, плешка, предно или задно сухожилие и опашка. Най-добрите разфасовки на говеждо месо обикновено са ростбиф или филе, които се характеризират преди всичко с високото съдържание на постно мускулно месо. Говеждият врат обикновено е по-тлъст, но има по-наситен вкус.

Месни продукти от говеждо и телешко месо

Говеждото месо се преработва в различни месни продукти под различни форми. Например се правят говежди пържоли, телешки шницели, тартар от говеждо месо, кайма от говеждо месо, рамстек и говежди рулади. Парчетата от бут и ребрата често се използват като месо за супа. Говеждото месо може да се консумира както сурово, така и печено, варено, приготвено на пара и на скара. То се съхранява в хладилника при температура 4 градуса по Целзий в продължение на три-четири дни.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с говеждо месо


Съставки

Ето какво съдържа говеждото месо

Като цяло говеждото месо е здравословна храна. Особено полезен е високият дял на протеини, които са от значение за изграждането на мускулите и също така подпомагат имунната система на организма. Говеждото месо се цени особено високо от спортистите заради високото съдържание на креатин. Все пак разфасовките с високо съдържание на мазнини трябва да се консумират с повишено внимание. Независимо от това, говеждото месо е отличен източник на витамин В12 и витамин D, които са важни за различни метаболитни функции в човешкия организъм.