Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Домашни птици – универсални в кухнята

Месото от домашни птици е много популярно сред много хора и е най-често консумираното месо, наред със свинското и говеждото. „Домашни птици“ е общото понятие за патици, домашни пуйки, пилета, токачки, както и гълъби, диви пуйки, фазани, яребици, бекаси и пъдпъдъци.

Полезна информация

Птичето месо притежава следните характеристики

Птичето месо е лесно за усвояване. Съдържанието на белтъчини в птичето месо варира между 16 и 24% в зависимост от разфасовката и вида на птичето месо. Впрочем най-високо е съдържанието в гърдите. Съставът е това, което в най-голяма степен прави птичия протеин толкова полезен. Съдържа почти всички аминокиселини, необходими за изграждането на собствени протеини в организма: Това е красноречив показател за тяхната висока биологична стойност.

Изображение на различни видове птиче месо

Характерно за повечето продукти от птиче месо е ниското съдържание на мазнини и високото съдържание на протеини. Средно птичите продукти съдържат между 15 и 24 грама протеини и по-малко от 15 грама мазнини на 100 грама продукт. В зависимост от използваната част от птичето месо, съдържанието на мазнини варира от 1 до 5 грама на 100 грама продукт. Подобно на всички видове месо, птичето месо също не съдържа въглехидрати. 

Какво съдържа птичето месо?

Птичето месо съдържа и средно голямо количество калий, който е особено важен за изпращането на сигнали в клетките. Натрият, който регулира баланса на течностите в организма, също присъства в големи количества. Не на последно място, птичите продукти съдържат големи количества магнезий, който, от една страна, предотвратява мускулните схващания, а от друга – участва в образуването на костите и зъбите. Витамините В6, В12 и D също са достъпни за организма при консумация на птиче месо. Докато витамин В6 е отговорен за различни метаболитни дейности, В12 осигурява нормалното функциониране на сърцето и нервите. Витамин D от своя страна повишава физическата работоспособност, укрепва имунната система и участва в производството на хормони в човешкия организъм.


Произход

Откъде произхождат домашните птици?

Птичето месо се използва от хората като източник на храна от хиляди години. Първоначално основният източник на снабдяване е бил ловът. Уловените птици се изкормват веднага и се приготвят на открит огън или в котел. До началото на XVIII в. птиците все още се смятат за луксозна стока за голяма част от населението.

Затова дълго време птиците са запазени само за аристократичната висша класа. Благодарение на професионалното опитомяване и появата на земеделското животновъдство, цените на птиците постепенно стават достъпни за средния гражданин в началото на XIX век. Големият пробив за птичето месо обаче настъпва едва в началото и средата на XX век, с появата на големите вериги магазини и съответния асортимент от охладени стоки.


Сезон

Кога е сезонът на домашните птици?

Птичето месо вече се счита за достъпна храна за всички прослойки от населението и се предлага през цялата година. Повечето от птичите продукти в наши дни се произвеждат в промишленото птицевъдство. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използва птичето месо и как се съхранява?

Изображение на различни видове птиче месо

Птичите продукти се използват за производството на голямо разнообразие от храни. Те включват преди всичко месни продукти, които могат да бъдат получени в прясно състояние или замразени и след това да бъдат сготвени, изпържени, печени или приготвени на грил. В този контекст се препоръчва старателно загряване преди консумация, тъй като птичето месо е податливо на заразяване със салмонела и други микроорганизми, които в най-лошия случай могат да се предадат директно на хората. Продуктите от птиче месо са популярна съставка в супи и яхнии и като месна гарнитура в салати. Колбасите от птиче месо също са популярни.

Ето как да съхраняваме птичето месо.

Птичето месо трябва бързо да се отнесе вкъщи след пазара и да се постави в хладилник. Обърнете внимание на срока на годност върху опаковката. Това е крайният срок за консумация на птичето месо, ако е било съхранявано в хладилник. Замразеното месо от домашни птици има по-дълъг срок на годност. Срокът на годност може да се използва за ориентация.


Рецепти

Какво можем да приготвим с птиче месо?


Съставки

Какво съдържа месото от домашни птици?

Тъй като месото от домашни птици е изключително нискокалорично и много богато на протеини, а в същото време е със сравнително ниско съдържание на холестерол, препоръчва се редовната консумация на птичи продукти. Съдържащите се в месото от домашни птици витамини от група В и D укрепват имунната система на организма и осигуряват функционирането на нервната система и здравословния метаболизъм. Тъй като птичите продукти са богати и на минерали, те служат като идеален източник на основни минерали.