Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Ростбиф – сочно и ароматно печено

Ростбиф се изрязва от средната част на гърба на говедото и се намира между ребрата и бута. Под него, от вътрешната страна на бута, се намира филето. 

Полезна информация

Ростбифът притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на ростбиф

Ростбифът е част от задната четвъртина на говедото. Това е най-външната лумбална мускулна тъкан, която е отделена от лумбалните и гръдните прешлени и от опашната кост при последния лумбален прешлен. Разграничават се печеното говеждо кръгло филе или контрафиле от гърба, което е известно също като ентрекот или бут. Наред с говеждото филе, ростбифът е един от най-скъпите говежди късове месо. 

Ростбифът съдържа около 107 килокалории на 100 грама. Освен важни витамини, говеждото месо съдържа и висококачествени минерали като желязо, магнезий и калций. Ростбифът се пече във фурната на умерена температура, но може да се нареже и студен и да се намаже с хрян или сос тартар.


Произход

Откъде произхожда ростбифът?

Днешните говеда произхождат от евразийския зубър. Ростбифът може да се намери в кръгла или плоска форма. Кръглото филе е част от по-малко тлъстото месо на антрекота. Плоското филе е от контрафилето на гърба. 


Сезон

Кога е сезонът на ростбифа?

Ростбифът се предлага през цялата година.

Нашите предложения за месни продукти

Валидни от 09.12.2024 до 15.12.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва ростбифът и как се съхранява?

Детайлно изображение на ростбиф

Ростбифът се приготвя цял и нарязан на парчета за печене. Тук ще открием различни начини за приготвянето му, в зависимост от региона. Може да се изпече до розово и/или да се задуши във фурната при умерена температура. Така месото остава крехко, сочно и ароматно.

Печеното говеждо под формата на цяло парче се сервира като:

  • Ростбиф по бретонски
  • Ростбиф по английски
  • Ростбиф с целина

Нарязаният ростбиф се предлага в следните варианти:

  • Ростбиф по италиански
  • Ростбиф по швабски
  • Ростбиф „Естерхази“
  • Зауребратен „Уестморленд“
  • Печено говеждо по руски

Студеното печено говеждо месо се нарязва на слайсове и се намазва с хрян или сос тартар. 

Как да запазим печеното говеждо прясно?

Ростбифът се съхраняват в хладилник при температура от четири до седем градуса Целзий. Обработва се в рамките на три до пет дни. Освен това трябва да бъде опакован в суха и херметична опаковка. Месото може да се замрази и да се съхранява два до три месеца. Много добър вариант за това е вакуумирана опаковка. Замразеното месо трябва да се размрази в хладилника.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с ростбиф


Съставки

Ето какво съдържа ростбифът

Заедно с филето от говеждо, ростбифът е една от най-добрите разфасовки на говеждото месо. Месото съдържа жизненоважни витамини и минерали. От голямо значение за организма са витамините В2, В3, В6 и В12, както и калцият, магнезият, калият, цинкът и желязото.

Хранителна стойност
 

ккал: 130 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 22,45 гр

Мазнини: 4,45 гр

Витамини

 

Витамин А: 0,01 µg

Витамин B1: 0,09 мг

Витамин В2: 0,16 мг

Витамин В6: 0,19 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,48 мг

 

Минерали

 

Калций: 3 мг

Желязо: 1,99 мг

Калий: 356 мг

Магнезий: 23 мг

Натрий: 55 мг