Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Говеждо филе – специално подбрано месо

Говеждото филе е най-добрата част от този вид месо и се изрязва от гърба и слабините на животното. То е крехко и вкусно месо без тлъстини. Висококачественото говеждо филе може да се консумира и в суров вид без колебание – под формата на тартар или карпачо.

Полезна информация

Говеждото филе притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на говеждо филе

Говеждото филе е особено нежно, не е тлъсто, сочно е и има интензивен вкус. Прясното говеждо филе има блестяща повърхност и плътна консистенция. Преди да бъде пуснато в продажба, от него се отстранява цялата прилепнала мастна тъкан, като се оставя чисто и висококачествено парче мускул. Това парче мускул има изключително фина влакнеста структура, която определя преди всичко много високата хранителна стойност на говеждото филе. 

Фактори, които могат да повлияят на качеството на месото

Като цяло качеството на говеждото месо се влияе от много фактори. От една страна, породата на говедата играе важна роля. Отглеждането обаче също оказва голямо влияние – от храненето до отглеждането, независимо дали става дума за конвенционално отглеждане на пасища, в обор или по биологичен начин. 


Произход

Откъде произхожда говеждото филе?

Днешните говеда произхождат от евразийския зубър. Филето е дългият мускул с форма на крак от гърба на животното. Той се простира от двете страни на гръбначния стълб от лумбалните прешлени до тазовата кост. Говедата почти не използват този мускул при движение, поради което месото им е особено крехко и с много ниско съдържание на мазнини.


Сезон

Кога е сезонът на говеждото филе?

Говеждото филе се предлага през цялата година.

Нашите предложения за месни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва говеждото филе и как се съхранява?

Детайлно изображение на говеждо филе

Говеждото филе е крехко, не съдържа много мазнини и е много сочно. Това месо е отличен избор за печене на фурна и на скара. Нарязано на кубчета или филийки, говеждото филе се използва също и за множество различни специалитети. То е в основата на говеждия стек, на бьоф строганов, шатобриан, медальони от филе, фондю, раклет, както и на турнедо. В италианската кухня филето говеждото филе се консумира и в суров вид под формата карпачо.

Ето как да съхраняваме говеждото филе.

Говеждото филе трябва да се съхранява охладено в хладилник при температура от четири до седем градуса Целзий. Освен това трябва да бъде опаковано в суха и херметична опаковка. За да удължим срока на годност на говеждото филе, можем да го замразим. Много добър вариант за това е вакуумирана опаковка. Замразеното месо трябва да се размрази в хладилника и да се обработи в рамките на един до два дни.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с говеждо филе


Съставки

Ето какво съдържа говеждото филе

Животинският протеин на говеждото месо принадлежи към протеините, които имат особено висока биологична стойност. То е особено богато на незаменими аминокиселини, т.е. градивни елементи на белтъчините, които са от жизненоважно значение. По-конкретно, постното мускулно месо на говеждото филе често съдържа само около два до три процента мазнини. Въглехидратите се срещат само под формата на следи в говеждото филе. Мускулното месо съдържа и витамини от група В. Наред с други минерали в по-малки количества, самото месо е една от храните с много високо съдържание на желязо.

Хранителна стойност
 

ккал: 162 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 29,49 гр

Мазнини: 4,8 гр

Витамини

 

Витамин А: 0,02 µg

Витамин B1: 0,1 мг

Витамин В2: 0,17 мг

Витамин В6: 0,48 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,58 мг

 

Минерали

 

Калций: 7 мг

Желязо: 3,21 мг

Калий: 385 мг

Магнезий: 29 мг

Натрий: 329 мг