Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Млечните продукти и яйцата – незаменими в кухнята

Млечните продукти и яйцата са животински продукти, които са сред най-популярните основни хранителни продукти. Докато разнообразието от млечни продукти на пазара е голямо, предлаганите яйца са предимно кокоши.

Полезна информация

Млечните продукти и яйцата имат следните специални качества

Към млечните продукти, освен различните видове мляко, спадат мляко на прах, кондензирано мляко, сметана, кисело мляко и сирене. За производството или консервирането на тези продукти се използват различни методи. Най-популярният вид яйца са кокошите. Освен тях има и гъши, пуешки, патешки яйца и яйца от диви птици. Разграничават се бели и кафяви кокоши яйца. Бели яйца снасят само породите кокошки с бели слухови отвори. Кокошките с червени слухови отвори снасят само кафяви яйца.

Детайлно изображение на пресни млечни продукти и яйца

Методи за консервиране на мляко

При прясното мляко се извършва краткотраен процес на загряване, наречен пастьоризиране. Процесът включва загряване на млякото до 75 градуса по Целзий за 15-20 секунди. Пастьоризирането позволява прясното мляко да бъде съхранявано при ниски температури до десет дни. Друг вариант е прясното мляко с удължен срок на годност. Това е прясно мляко с по-дълъг срок на годност. То се загрява до 127 градуса за две секунди. След това се охлажда до 90 градуса. Може да се съхранява до 20 дни при температура от седем градуса. Друга форма е т.нар. стерилизирано мляко. То се нагрява до 120 градуса за 30 минути и има срок на годност минимум шест месеца при нормална стайна температура. Чрез изсушаване от млякото се получава мляко на прах. Необходимо е да се добави вода към праха, за да може да се пие. 


Произход

Откъде произхождат млечните продукти и яйцата?

Всеки бозайник произвежда собствен вид мляко, но не всички са годни за консумация от човека. Най-популярните видове млека, които хората могат да усвояват, са кравето, овчето и козето мляко. Съществуват и млечни продукти с растителен произход като оризово, соево, кокосово или бадемово мляко. Най-често консумираното мляко е кравето. Към предпочитаните млечни продукти спадат:

Масло

Маслото е мазнина за мазане, която се произвежда от сметана на краве мляко. Тя се консумира върху хляб или хлебчета и е важна съставка в много рецепти за сладки и солени ястия.  Безсолното масло съдържа 82 процента млечна мазнина и 16 процента вода. Към популярните видове спадат:

  • Леко подкиселено масло
  • Масло от сладка сметана
  • Култивирано масло
Детайлно изображение на пресни млечни продукти и яйца

Сирене

То спада към твърдите млечни продукти. Обикновено се произвежда чрез подсирване на млякото, но има и изключения. Важна роля за сгъстяването на млякото играят млечнокиселите бактерии. Съдържанието на вода и периодът на зреене варират за различните групи сирена. Съдържанието на мазнини също играе важна роля. Сирената, които не са претърпели зреене, се обозначават като пресни сирена. Към тях спадат изварата, зърнестото прясно сирене и слоестите сирена, като крема сиренето и високомасленото крема сирене.

Извара

Изварата се произвежда чрез подсирване на млякото със сирищна мая и млечнокисели бактерии при температура от около 22 градуса по Целзий след обезмасляване и пастьоризация в продължение на 24 часа. Обработката в центрофуга позволява отделянето на суроватката от сиренето, което придава типичната консистенция на изварата.

Сметана

Сметаната е мазната съставка на млякото. При обработката в центрофуга сметаната се отделя от обезмасленото мляко. След определянето на желаната масленост сметаната се загрява за няколко секунди до 100 градуса. Има няколко вида сметана, които се различават по устойчивост при готвене и съдържание на мазнини.


Сезон

Каква е сезонността на млечните продукти и яйцата?

Както млечните продукти, така и яйцата се произвеждат и могат да се купуват целогодишно.


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват млечните продукти и яйцата и как се съхраняват?

Млякото може да се използва както за пиене, така и за готвене. Подходящо е също за приготвяне на пудинги и други десерти. Млякото на прах се използва основно за приготвяне на печива, шоколад или бебешки храни. Добре познато е и кондензираното мляко, добавка към кафето или чая. Яйцата също могат да се използват по много начини в кухнята. Вкусни са както варени, така и пържени или бъркани и могат да се консумират като пълноценна храна, за закуска или междинно хранене.Съставки

Ето какво съдържат млечните продукти и яйцата

Млякото съдържа много хранителни вещества в идеално съотношение. Например то осигурява на организма много повече калций от всяка друга храна. Млякото съдържа около 4,7 процента млечна захар, както и различни витамини и минерали, включително витамините A, B1, B2, C, D и E. Иначе млякото се състои от почти 90 процента вода. От своя страна, кокошите яйца са много засищащи и сравнително бедни на калории. В състава им влизат 47 грама белтъчини и почти всички витамини: едно средно голямо яйце например осигурява до 38 процента от дневната нужда от витамин B12. Под черупката му се крият също микроелементите желязо, цинк и селен, които превръщат яйцето в истинска енергийна бомба.