Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Яйцата – незаменим продукт в кухнята

Продуктите, което се продават в магазините под наименованието „яйца“, са изключително кокоши яйца. Разновидностите варират от бели до кафяви и жълти яйца в търговски размери S, M, L и XL. Тегловните класове варират от по-малко от 53 грама за яйца с размер S до повече от 73 грама за яйца с размер XL.

Полезна информация

Яйцата притежават следните специални качества

Яйцата са изцяло естествен продукт, който хората консумират като храна в продължение на хиляди години. Самото яйце описва ранния етап от развитието на птицата, която снася яйца. Яйцата се състоят от женска зародишна клетка, различни хранителни вещества и защитна обвивка. Малко хора обичат сурови яйца, затова те обикновено биват приготвени варени, пържени или се добавят към други съставки. 

Детайлно изображение на яйца

Каква е разликата между кафявите и белите яйца?

Кафявите и белите яйца са идентични по своя състав. Различните цветове на черупките се дължат единствено на различните породи кокошки. Яйцата съдържат много ценни съставки и са важен хранителен продукт Те могат да се използват за множество различни неща и са с висока обща биологична стойност. Пилешките яйца имат средно само 155 калории на 100 грама продукт, които се разпределят по макронутриенти на около 13 грама протеини, един грам въглехидрати и 11 грама мазнини (от които около 3 грама – наситени мастни киселини, 1,5 грама – мононенаситени мастни киселини и 4 грама – полиненаситени мастни киселини).

Научете повече за жизненоважните хранителни вещества и минерали в яйцата.

Освен че са богати на макронутриенти, яйцата съдържат и широка гама от жизненоважни хранителни вещества и минерали. Така например, 100 грама пилешки яйца съдържат средно 126 милиграма калий, около 50 милиграма калций и 1,2 милиграма желязо. Що се отнася до жизненоважните хранителни вещества, пилешките яйца осигуряват и малки количества витамин А, В6 и витамин В12, които допълват положителния хранителен профил на пилешките яйца по най-добрия възможен начин. Минералите натрий, калий, магнезий, желязо, мед, цинк, фосфор, сяра, йод, манган), както и витамините А, D, E, K, B2, B6, биотин, фолиева киселина, B12 и различни аминокиселини


Произход

Откъде произхождат яйцата?

Кокошките са опитомени в Азия преди 8000 години. Първоначално те биват използвани не като източник на храна, а за обредни дейности. Днешната домашна кокошка произхожда от дивата кокошка от Югоизточна Азия. През Азия тя достига до Близкия изток, откъдето се разпространява и в Европа. Преди около 2300 години в Източното Средиземноморие започват да се отглеждат кокошки за месо и яйца. Те са подходящи за опитомяване, тъй като не се нуждаят от много вода и са лесни за отглеждане и транспортиране. Въпреки това яйцата се превръщат в масов продукт и по този начин в основна храна за по-широки слоеве от населението едва след началото на професионалното отглеждане на кокошки носачки през XIX и XX век.


Сезон

Каква е сезонността на яйцата?

В наши дни яйца се произвеждат почти по цял свят. Всяка година в света се произвеждат и консумират около 25 милиона тона яйца. Съответно кокошето яйце не е сезонен продукт. Кокоши яйца се предлагат през цялата година. Те могат да се закупят пресни, както и в течна или прахообразна форма.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват яйцата и как се съхраняват?

Детайлно изображение на яйца

Употребата на яйцето като хранителен продукт е доста разнообразна. На много места, кокошите яйца се консумират сурови или се използват в сурово състояние като съставка при приготвянето на различни ястия. Яйцата имат широко приложение като храна за закуска, например под формата на бъркани, пържени или варени яйца. Яйцата или яйчните продукти са също така популярна добавка към солени и сладки основни ястия. Варените кокоши яйца са популярни и в пикантни салати.

Препоръчително е яйцата да преминават топлинна обработка преди употреба, за да се предотврати потенциално заразяване със салмонела. Яйцата могат да се консумират варени, пържени, на скара, на пара или печени. Те са годни за съхранение най-много 28 дни след снасяне. Яйцата са богати на витамини, минерали и незаменими аминокиселини.Съставки

Какво съдържат яйцата?

Въпреки че са ценни за организма, те трябва да се консумират умерено. Яйцата предлагат цялостно изобилие от хранителни макро- и микроелементи. По този начин те могат да бъдат класифицирани като богата на енергия и здравословна основна храна. Преди всичко те съдържат висококачествени протеини и мазнини, които са необходими за изграждането на мускулите и поддържането на имунната система на организма. Преди всичко те съдържат висококачествени протеини и мазнини, които са необходими за изграждането на мускулите и поддържането на имунната система на организма. Съдържащите се в яйцата жизненоважни вещества също така осигуряват здравословно храносмилане и образуване на хормони. Хората със сърдечносъдови заболявания трябва да ограничат консумацията на яйца поради сравнително високото съдържание на холестерол. Също така е силно препоръчително суровите кокоши яйца (както и всички други видове яйца) да преминават предварителна топлинна обработка.