Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Сирене – хиляди различни видове

Сиренето е най-известният хранителен продукт, който се произвежда от мляко. Съществува невероятно разнообразие – така например само във Франция, вероятно най-известната страна на произход на сирена, се произвеждат повече от 1000 вида сирене. Сиренето се произвежда от различни видове мляко. Различават се видове, произведени от краве, козе или овче мляко.

Полезна информация

Сиренето притежава следните специални характеристики

Освен протеини, калций и други минерали, сиренето съдържа и витамини. В зависимост от вида на сиренето, то съдържа много мазнини и сол. Култивираната плесен е важна съставка в производството на сирене и осигурява неговия вкус. Трябва да се отбележи, че кората на меките сирена може да се консумира без притеснения. Тя съдържа аромата на сиренето и затова често е особено деликатна и популярна. Изкуствените кори, като тези на твърдото или полутвърдото сирене, които са приготвени от парафин, восък или други подобни материали, трябва да бъдат изрязани и не трябва да се консумират при никакви обстоятелства.

Детайлно изображение на прясно сирене

Какво общо има тестото със сиренето?

При производството на сирене, масата на продукта се нарича „тесто“. Особено при твърдите сирена, подобна маса може да бъде доста твърда, а понякога и леко зърниста. Те трябва да зреят най-малко три месеца, най-много няколко години. Полутвърдите сирена обикновено са с много по-мека консистенция от твърдите сирена. Времето за зреене е много по-кратко, но също е поне пет седмици. Те могат да се закупят под формата на пръчици, топчета и други подобни. Полутвърдите-полумеки сирена достигат подходяща степен на зрялост след три седмици.

Още няколко факта за сирената, които трябва да знаем.

Техните вкусове са изключително разнообразни: от меки до много наситени или – както при някои видове синьо сирене например – доста пикантни. При меките сирена съществува изключително разнообразие от видове. Вероятно най-известното сред тях е сиренето с бяла плесен. Съществуват и меки сирена, произведени от червени култури. В този случай кората се намазва няколко пъти със слаб разсол по време на зреенето. Това създава червената флора. Процесът на зреене отнема между две и три седмици. Единственият вид, който не зрее, е прясното сирене. То се предлага както необработено, така и рафинирано с различни билки.


Произход

Откъде произхожда сиренето?

С опитомяването на козите, овцете и говедата преди около 12 000 години започва да се развива животновъдството, а заедно с него и се създават и сирената. За да запазят наличното количество мляко, хората започват производството на сирене. Първоначално млякото се е подквасвало и подсирвало в глинени съдове под въздействието на огън и слънчева светлина. В най-добрия случай това се превръща в трайна и годна за съхранение храна. Археологически доказателства са известни още от Месопотамия, където преди около 7000 години е имало мандри за производство на сирене. От мандрите за сирене в Гърция и Римската империя майсторството при производството на сирене се разпространява в цяла Европа.


Сезон

Кога е сезонът на сиренето?

Сирената са налични през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва сиренето?

Детайлно изображение на прясно сирене

В кухнята сиренето може да се използва по много начини, като най-простата комбинация е сирене и хляб. От настърганото сирене могат да се приготвят вкусни запеканки, а от прясното сирене – вкусни сосове. Употребите могат да бъдат разделени на:

  • Директна консумация – неподправено удоволствие от сирената
  • Разтопяване – Фондю
  • Мариноване – например с билки и зехтин
  • Настъргване -- например в ястия като Шпецле
  • на скара – твърдите сирена са подходящи за печене на скара.


Сиренето се съхранява най-добре на хладно и тъмно място с ниска влажност. Съставки

Какво съдържа сиренето?

Сирената са полезни, но трябва да се консумират в умерени количества. Съдържат омега-3 мастни киселини, които се смятат за незаменими и жизненоважни за сърцето и кръвообращението. Организмът не може да ги произвежда сам, затова те трябва да се набавят чрез храната. Бергкезе и сиренето, приготвено от мляко от сено, са особено богати на тези важни мастни киселини. Сирената от рода на Камембер и синьото сирене осигуряват висока концентрация на витамин А, който подпомага метаболизма, растежа и зрението. Пармезан, Камембер и Рокфор са богати на витамин В2. Всички сирена са богати на калций