Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Млечни продукти – незаменими в кухнята

Хранителните продукти, които се състоят предимно от мляко, се наричат млечни продукти. Те съществуват в множество различни форми и са храни в течна до твърда форма. Млечните продукти се срещат и под формата на прах, както и извън хранително-вкусовата промишленост.

Полезна информация

Млечните продукти притежават следните специални качества

Те включват необработени, обработени и екстрахирани или ферментирали млека. Първите две категории включват суровото мляко и консервираното чрез преработка мляко, напр. кондензирано мляко, обезмаслено мляко или други подобни. Съществуват много различни процеси за производство на екстрахирано или ферментирало мляко. Най-популярните млечни продукти са маслото, сиренето, сметаната и шоколадът.

Нехранителни млечни продукти

Някои нехранителни продукти също са млечни продукти. Например козметиката, произведена от различни добавъчни маслени продукти, напр. козе масло, както и есенциите за вана, съдържащи суроватка, и пластмасите, произведени от казеин, се считат за млечни продукти Последният се използва все по-често в модната индустрия за изработка на копчета или гребени, както и много други артикули. Казеинът е частта от млякото, която не достига до фазата на суроватка и по този начин съставлява по-голямата част от млякото. Казеинът се използва основно за производството на сирене и извара, както и в производството на пластмаси.


Произход

Откъде произхождат млечните продукти и яйцата?

Детайлно изображение на млечни продукти

Всеки бозайник произвежда собствен вид мляко, но не всички са годни за консумация от човека. Най-популярните видове млека, които хората могат да усвояват, са кравето, овчето и козето мляко. Съществуват и млечни продукти с растителен произход като оризово, соево, кокосово или бадемово мляко. Най-често консумираното мляко е кравето. Към предпочитаните млечни продукти спадат:

Масло и мътеница

Маслото е мазнина за мазане, която се произвежда от сметана на краве мляко. Тя се консумира върху хляб или хлебчета и е важна съставка в много рецепти за сладки и солени ястия.  Безсолното масло съдържа 82 процента млечна мазнина и 16 процента вода. Към популярните видове спадат:

  • Леко подкиселено масло
  • Масло от сладка сметана
  • Култивирано масло


Мътеницата
се получава при производството на масло. Сладкото масло се приготвя от сметана, а млечната течност, останала от него, се смесва с млечнокисели бактерии, за да се получи мътеница. Ако заквасеното масло се прави от сметана, не е необходимо да се добавят млечнокисели бактерии, тъй като в този случай сметаната вече е подкиселена.

Кисело мляко и кефир

За производството на кисело мляко се използват специални млечнокисели бактерии при температура около 42 градуса Целзий. Подкиселяването предизвиква процес на подсирване. Кефирът се произвежда с помощта на млечнокисели бактерии и кефирни култури. По време на процеса на зреене се образува въглеродна киселина, която предизвиква издуване на капака на съда.

Крем и извара

Сметаната е мазната съставка на млякото. При обработката в центрофуга сметаната се отделя от обезмасленото мляко. След определянето на желаната масленост сметаната се загрява за няколко секунди до 100 градуса. За производството на извара , млякото първо се обезмаслява и пастьоризира. След това се извършва подсирване, което отнема 24 часа: При температура от 22 градуса по Целзий се добавят сирище и млечнокисели бактерии. След това обработката в центрофуга позволява отделянето на суроватката от масата на сиренето.


Сезон

Каква е сезонността на млечните продукти?

Млечните продукти се произвеждат през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват млечните продукти и как се съхраняват?

Детайлно изображение на млечни продукти

Употребата на млечните продукти е толкова разнообразна, колкото и външният им вид. Те могат да се консумират в чист вид или да се използват за готвене и печене. Млечните продукти обикновено могат да се съхраняват само за кратко време и се развалят бързо, особено през лятото. Затова те трябва да се съхраняват възможно най-плътно затворени и в хладилник. След отваряне е важно млечния продукт да се консумира сравнително скоро. Рискът от разпространение на плесени е особено висок при продуктите, произведени от мляко.Съставки

Какво съдържат млечните продукти?

Млякото се състои от почти 90 процента вода, но осигурява много повече калций от всяка друга храна. То съдържа 3,5-3,8 % мазнини, както и различни витамини и минерали, включително витамини А, В1, В2, С, D и Е.