Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Мляко – разнообразно и изключително популярно

Млякото е емулсия, състояща се основно от вода, лактоза, протеини и мазнини и е бяло на цвят. То се произвежда от млечните жлези на бозайниците. Обикновено кравите, както и всички бозайници, хранят с него новородените си малки. Тъй като кравето мляко е много хранително и вкусно, то се използва и от хората.

Полезна информация

Млякото има следните специални качества

Млякото се продава с различна масленост. Стерилното мляко е с най-ниска масленост – 0.3%, следвано от нискомасленото мляко – 1.5%, и накрая пълномасленото мляко – 3.5%. Ако млякото е прясно, то може да се продава дори с масленост от 3.8%.

Изображение на прясно мляко

Проблемът с лактозата

Млякото съдържа лактоза, т.нар. млечна захар. Някои хора имат непоносимост към лактоза. Съществуват лекарства, които позволяват приема на лактоза, но също така има и възможност да се закупи мляко без лактоза. Вкусът му е малко по-сладък от този на обикновеното мляко и не е толкова бяло. Най-подходящите за запазване разновидности на млякото са кондензираното и сухото мляко. 

Какво означава хомогенизиране?

Млякото се продава в кашони, бутилки, кутии или тетрапак опаковки. За да се гарантира дълготрайното му съхранение, той често се хомогенизира и/или загрява. При този процес млякото се загрява бързо до много висока температура и след това се охлажда също толкова бързо. По този начин се унищожават всички нежелани микроби в млякото. Днес млякото се предлага под формата на така нареченото ултра-пастьоризирано мляко или под формата на прясно мляко. 

Съдържанието на каймак може да варира

Прясното мляко, което все още не е обработено в млекопреработвателното предприятие, има доста сметанов вкус. Ако налеете това мляко в бутилки и ги поставите в хладилника, обикновено на следващия ден ще видите, че отгоре се утаява каймак. Количеството на каймака варира през годината. През лятото то е по-високо, тъй като кравите се хранят с хубав и обилен фураж, а именно прясна трева, и това се отразява на качеството на млякото.


Произход

Откъде произхождат млечните продукти и яйцата?

За класическото мляко се използва мляко от крави от различни породи. Съществува обаче и козе и овче мляко, а все по-популярни стават млечните продукти от биволско мляко, например биволската Моцарела.


Сезон

Кога е сезонът на млякото?

Мляко се предлага през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва млякото и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясно мляко

Приложенията на всички видове мляко са почти неизчерпаеми. То може да бъде прясно мляко от крава, коза или овца, или под формата на сметана, сирене, кисело мляко и извара, както и приготвено с какао или в кафе, без да споменаваме разнообразието от шоколад и специалитети за печене... списъкът продължава безкрайно. Само веганите избягват животинското мляко и вместо него използват растителни млечни продукти.

Как да запазим млякото прясно?

Млечните продукти трябва винаги да се съхраняват на хладно място, тъй като са в прясно състояние и след отварянето им трябва да се използват бързо. Само дълго зреещите сирена, като Пармезан, се запазват дълго време, дори ако не са съхранявани в хладилник. Въпреки това е препоръчително да се съхраняват на хладно място, за да се запази вкусът им. За разлика от прясното мляко, трайното пастьоризирано мляко може да се съхранява извън хладилник в продължение на поне два месеца.

За да се предотврати загубата на вкус, обаче, то трябва да се съхранява на тъмно и не много топло място. Някои производители дори гарантират съхранение в продължение на три до четири месеца. Докога точно продуктът може да се използва ще бъде посочено в срока на годност. Отворената кутия с пастьоризираното мляко, обаче, трябва да се съхранява в хладилник и да се ползва в рамките на няколко дни. Колкото по-дълго е съхранението му, толкова по-силно се променя вкусът на пастьоризираното мляко.Съставки

Какво съдържа млякото?

Млякото може да помогне и за облекчаване на някои заболявания:. Всички сме пили горещо мляко с мед за по-добър сън. А компресите с извара около врата помагат при болки в гърлото, както и намазването с извара при възпалени ухапвания от комари. Освен това млякото и млечните продукти могат да се използват и за грижа за лицето