Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Бодлива круша: сладост в бодлива обвивка

Бодливите круши са плодовете на опунцията. Съществуващите данни сочат, че това растение произхожда от Мексико. Междувременно то вече е разпространено и в Южна Америка, Австралия и Средиземноморието, където се среща в диво състояние. Най-общо растението вирее в тропическите и субтропическите региони.

Определение

Бодливата круша има следните специални качества

Детайлен изглед на прясна бодлива круша

Бодливата круша е от семейството на кактусовите. Растението може да достигне височина от няколко метра. Издънките, покрити с бодли, складират вода за сухите периоди. Големите жълто-червени цветове се намират отстрани. След като бъдат опрашени от насекоми, те образуват нови бодливи круши. Зрелите бодливи круши имат мека кора и сочна месеста част. Вкусът е сладко-кисел и наподобява този на смокините.

Как се развива растението бодлива круша

Бодливата круша е подобно на храст кактусово растение, което достига височина от един до шест метра. От единичното стъбло се разклоняват зелени издънки, които най-често имат елипсовидна форма. Цветчетата на това растение са жълти до червени, плодовете са оранжеви или червени и частично покрити с бодли.


Произход

Откъде произхожда бодливата круша?

Родината на бодливата круша е Мексико. Това е и най-големият износител. Оттам тя се пренася и в Европа. Плодът се нуждае от тропичен или субтропичен климат. Други държави, в които се отглежда, са:

  • Австралия
  • ЮАР
  • държавите от Средиземноморието

Сезонност

Каква е сезонността на бодливата круша?

Бодливата круша се внася най-често от Италия през периода от юли до септември и от Испания през периода от август до ноември.

 

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидно от 09.06.2025 до 15.06.2025


Хранителни стойности

Ето какво съдържа бодливата круша: Калории и хранителни вещества

Наред с глюкозата и фруктозата, които са източници на енергия, бодливата круша съдържа редица минерали, като например калий, калций и магнезий, както и високо количество витамин С. Това подпомага имунната система и има положителен ефект върху човешкия организъм. Естествените оцветители в бодливата круша служат за улавяне на свободните радикали и имат антиоксидантно действие.

Хранителна стойност
 

Калории: 38 kcal

Въглехидрати: 7,1 g

Белтъчини: 0,8 g

Мазнини: 0,7 g

Витамини

 

Витамин А: 9 µg

Витамин B1: 0,01 mg

Витамин В2: 0,03 mg

Витамин В6: 0,11 mg

Витамин С: 25 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 28 mg

Желязо: 0,3 mg

Калий: 90 mg

Магнезий: 85 mg

Натрий: 4 mg


Купуване и съхранение

Купуване и съхранение на бодлива круша: Съвети

Бодливата круша има вкусна месеста част, която напомня на смокини или круши. За какво е добре да се внимава, когато се купува и съхранява този екзотичен плод? Тук ще ти разкрием отговорите.

Кога узрява бодливата круша?

Бодливата круша е узряла, когато кората поддава леко на натиск с пръст и плодът излъчва приятен аромат.

Къде може да се купи бодлива круша?

По време на сезона им, бодливи круши се предлагат в твоя Kaufland.

Правилно съхранение на бодливи круши

Въпреки здравата на вид кора, бодливите круши са чувствителни на натиск и бързо се развалят. Нашият съвет: Най-добре е плодът да се съхранява в хладилник. Така той се запазва за около три-четири дни. Добре е да се внимава да не се смачка.


Приготвяне

Как се яде бодливата круша?

Бодливата круша е най-вкусна в чиста форма за изгребване с лъжица. Обелката е бодлива и не е годна за консумация. Бодливите круши могат да се използват и за мармалад или да послужат като съставка за ликьор и напитки с бира. Преди консумация бодливата круша може да се съхранява в хладилник няколко дни. Добре е да се има предвид, че този плод не доузрява.

При докосване на бодливата круша: За какво е добре да се внимава

Кората на бодливата круша е покрита с фини бодли с едва забележими кукички. Затова е препоръчително да се носят гумени ръкавици.

Как се отстраняват бодлите на бодливата круша?

Съществуват три начина за отстраняване на бодлите:

  1. Самозалепваща лента: Самозалепващата лента се притиска към кората, но без да се натискат бодлите в плода, след което се издърпва. Тази операция се повтаря колкото пъти е необходимо.
  2. Пинцета: По-големите бодли се отстраняват с пинцета, като се издърпват нагоре.
  3. Хартия: За целта е нужен вестник или друг непотребен лист хартия,с който се изтъркват плодовете. Това е начинът, който земеделските стопани използват.

Обелване и консумация на бодливи круши: Подход

Беленето на бодливите круши може да бъде предизвикателство, тъй като са покрити с малки бодли. Ето как лесно и безопасно се белят бодливите круши:

Инструкция стъпка по стъпка:

  1. Сложи гумени ръкавици или използвай щипци, за да хванеш бодливите круши. Дори бодлите да са били отстранени внимателно, те са трудно забележими и някои могат да бъдат пропуснати.
  2. Двата края на бодливата круша се отрязват с остър нож. Това улеснява процеса на белене и дава представа откъде да се започне.
  3. Бодливата круша се разрязва по дължина с ножа и кората се отстранява с пръсти. Добре е да се внимава, за да не се стигне до наранявания.
  4. Накрая бодливата круша се нарязва на парченца и може да се сервира. Бодливите круши са чудесно допълнение към салати, смутита или като закуска.

Съвет: Ако желаеш да нарежеш бодливата круша, тя първо се разрязва на две надлъжно, а след това напречно.

Ядливи ли са семките на бодливата круша?

Да, семките на бодливата круша са ядливи. Съдържат много полезни хранителни вещества, например омега-3 мастни киселини, баластни вещества и протеини. Важно е да се отбележи, че семките са твърди и някои хора може да имат затруднения с храносмилането им. Ако се консумират, семките от бодлива круша се дъвчат добре, за да бъдат по-лесносмилаеми. Те също могат да се смелят и да се използват в смутита или като добавка към салати.

Какъв е вкусът на бодливата круша?

Месестата ѝ част има сладко-кисел вкус и напомня по вкус на круша или смокиня.

Комбиниране на бодливата круша с други ястия

Бодливата круша, със своя свеж сладко-кисел вкус, може да се използва по различни начини в кухнята – както в сладки, така и в солени ястия. Бодливата круша се комбинира особено добре с ястия от дивеч и птици. От месестата част на бодливата круша може да се получи превъзходно чътни или сладко.



Други интересни статии


Важно съобщение

Уважаеми клиенти, във връзка със зачестили фалшиви игри, за които се твърди, че се провеждат от името на Kaufland България, Ви напомняме, че в игрите си НЕ изискваме заплащане на такси или информация като възраст, рождена година или данни от дебитна/кредитна карта.