Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Бодлива круша: сладост в бодлива обелка

Бодливите круши са плодовете на бодливата круша (Opunta ficus-indica) и по всички данни произходът е Мексико. Междувременно са се разпространили и растат диво в Южна Америка, Австралия и Средиземноморието. Най-общо растението вирее в тропическите и субтропическите региони.

Полезна информация

Бодливата круша има следните специални качества 

Прясна бодлива круша в детайлен изглед

Бодливата круша е от семейството на кактусовите. Нейното растение може да достигне височина от няколко метра. Издънките, покрити с тръни, складират вода за сухи периоди. Големите жълто-червени цветчета са отстрани. Те се опрашват от насекоми и образуват нови бодливи круши. Зрелите бодливи круши имат мека обелка и сочна месеста част. Вкусът е сладко-кисел и наподобява този на смокините.

Така расте бодливата круша

Бодливата круша е подобно на храст кактусово растение, което достига височина от един до шест метра. От единичното стъбло се разклоняват зелени издънки, които най-често имат елипсовидна форма. Цветчетата на това растение са жълти до червени, плодовете са оранжеви или червени и частично покрити с бодли. 


Произход

Откъде произхожда бодливата круша?

Произходът на бодливата круша е Мексико. Това е страна износител номер 1. Оттам идва и в Европа. Плодът обаче се нуждае от тропически, респективно субтропически климат. Други държави на отглеждане са:

  • Австралия
  • ЮАР
  • Страните от Средиземноморието

Сезон

Каква е сезонността на бодливата круша?

Бодливата круша се внася най-често от юли до септември от Италия и от август до ноември от Испания.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва бодливата круша и как се съхранява?

Прясна бодлива круша в детайлен изглед

Бодливата круша е най-вкусна в чиста форма за изгребване с лъжица. Обелката е бодлива и не може да се яде. Бодливите круши могат да се готвят и на мармалад или служат като съставка за ликьор и напитки с бира. Преди консумация бодливата круша може да се съхранява няколко дни в хладилник. Трябва да се има предвид, че плодът не доузрява.


Съставки

Ето какво съдържа бодливата круша*

Наред с глюкоза и фруктоза бодливата круша съдържа многообразие от минерали като калий, калций и магнезий, както и висок процент витамин С.

Хранителна стойност
 

kcal: 38 kcal

Въглехидрати: 7,1 g

Белтъчини: 0,8 g

Мазнини: 0,7 g

Витамини

 

Витамин А: 9 µg

Витамин В1: 0,01 mg

Витамин В2: 0,03 mg

Витамин В6: 0,11 mg

Витамин С: 25 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 28 mg

Желязо: 0,3 mg

Калий: 90 mg

Магнезий: 85 mg

Натрий: 4 mg