Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кокосов орех: екзотично разнообразие

Кокосовият орех се състои от много слоеве: Външната черупка е подобна на кожа, водонепропусклива и се отстранява веднага след събирането на реколтата. Под нея се намира дебел слой влакна, който преди транспортиране също се отстранява. Твърдата, тъмнокафява черупка е третият слой на палмовия плод. Във вътрешността се намира бялата месеста част, която е обгърната от тънка, кафява кожичка. 

Полезна информация

Кокосовият орех има следните специални качества 

Пресен кокосов орех в детайлен изглед

Кокосовият орех е плодът на кокосовата палма – тропическо палмово дърво, което се среща почти навсякъде в тропичните, респективно субтропичните крайбрежни региони. Кокосовият орех е костилков плод с диаметър до 40 сантиметра. Върху една палма през годината узряват от 30 до 40 кокосови ореха. Техните семки са обвити с дебела черупка, която на свой ред е обгърната със слой кокосови влакна. Във вътрешността на кокосовия орех се намира твърдата ядлива ядка, която е с бял цвят и восъчна до дървовидна консистенция. Според степента на узряване кокосовият орех съдържа кокосова вода. В горния край на влакнестата кокосова черупка има три характерни точки, зародишните отвори. Насладата от кокосовата вода и ядката се разкрива едва след счупването на твърдата черупка.


Произход

Откъде произхожда кокосовият орех?

Кокосовият орех се използва за храна от хората още от хилядолетия, днес предимно се отглежда в Индия и Шри Ланка, Индонезия, Филипините, Малайзия, Доминиканската република и Кот д’Ивоар. Предполага се, че тропическият плод произхожда от индонезийския остров Сунда. Предпочитаното място на кокосовата палма е крайбрежието, ето защо плодовете й често се носят в открито море и поради това палмата се е разпространила навсякъде по бреговете. Плодовете могат да се носят по течението хиляди километри, преди отново да достигнат земя и там да образуват нова кокосова палма.


Сезон

Каква е сезонността на кокосовия орех?

Тъй като при кокосовия орех става дума за тропичен, съответно субтропичен плод, той може да се бере през цялата година. Кокосовият орех съответно няма конкретна сезонност. Плодовете зреят целогодишно поради липсата на зима в региона около екватора. Времето на узряване може да бъде през цялата година, но трае шест до седем месеца минимум. Заради това кокосовият орех се числи към една от най-бавно узряващите естествени храни в света. В търговската мрежа зрелите кокосови орехи, при които външната кора е отстранена още в страната на произход, са налични целогодишно.

Нашите предложения за плодове и зеленчуци

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кокосовият орех и как се съхранява?

Пресен кокосов орех в детайлен изглед

Кокосовият орех се счита за изключително широкоизползваема храна и може да се яде суров или да се добавя към различни ястия. Ядката и кокосовата вода са суровини за производството на различни хранителни продукти, като например кокосово масло, кокосова мазнина и кокосови стърготини и напитки от кокосова вода. Ако не се отварят, кокосовите орехи се съхраняват безпроблемно. Веднъж отворени, те трябва да се консумират в рамките на няколко дни.Съставки

Ето какво съдържа кокосовият орех*

Пресен кокосов орех в детайлен изглед

Мазнината на кокосовия орех може да се усвоява добре от човешкия организъм, затова тя често е посочвана за подходяща част от балансираното меню. Кокосовото масло например е перфектен заместител на маслото при пържене.

Хранителна стойност
 

kcal: 363 kcal

Въглехидрати: 4,8 g

Белтъчини: 3,9 g

Мазнини: 36,5 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин В1: 0,06 mg

Витамин В2: 0,01 mg

Витамин В6: 0,06 mg

Витамин С: 2 mg

Витамин Е: 0,8 mg

 

Минерали

 

Калций: 20 mg

Желязо: 2,3 mg

Калий: 379 mg

Магнезий: 39 mg

Натрий: 35 mg