Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кисело мляко – плодова кремообразна наслада

Киселото мляко се получава чрез сгъстяване на краве, овче или козе прясно мляко. Предлага се „натурално“ и с различни вкусове – често с добавка на плодове, шоколад, ядки или зърнени храни. 

Полезна информация

Киселото мляко притежава следните специални характеристики

За приготвянето на кисело мляко към млякото се добавят млечнокисели бактерии, след което се нагряват в продължение на няколко часа. През това време млякото се вкисва и сгъстява. Може да се направи разграничение между твърдо и кремообразно кисело мляко – твърдите разновидности зреят директно в съдовете и се оформят там. Кремообразните разновидности зреят в резервоара и се разбъркват преди пълнене. Те не се различават по отношение на вкус.


Произход

Откъде произхожда киселото мляко?

Детайлно изображение на кисело мляко

Не е известно кой е изобретил киселото мляко. Вероятно се е появило по чиста случайност преди хиляди години. Може би се е появило за първи път сред номадските тюркски народи, но вероятно и на Балканите или в Китай. Напълно възможно е също така да е бил изобретено независимо във всеки от споменатите региони. Единственото доказателство за това е, че през 1905 г. българският лекар и микробиолог Стамен Григоров открива в киселото мляко бактерия, която според него причинява ферментацията на млякото и неговото сгъстяване, и я нарича „bacillicus bulgaris“.

Ето защо киселото мляко е толкова лесно смилаемо

Междувременно са открити и други подобни млечнокисели бактерии. Едва тогава киселото мляко става обект на задълбочени европейски изследвания и учените установяват, че по време на ферментацията му, за разлика от вкисналото прясно мляко или изварата, млякото не само се съсирва, но и се разгражда на съставките си и се образува съвсем малко количество млечна киселина. Ето защо киселото мляко до известна степен е вече предварително усвоено и особено лесно смилаемо дори за много чувствителни стомаси. Освен това повечето от бактериите, съдържащи се в киселото мляко, оцеляват след преминаването през стомаха и попадат в червата, където се размножават и оказват изключително положително въздействие върху чревната флора.


Сезон

Кога е сезонът на киселото мляко?

Киселото мляко е пресен продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите предложения за млечни продукти

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва киселото мляко?

Детайлно изображение на кисело мляко

Киселото мляко има малко калории и е подходящо за закуска между храненията. Освен това е много вкусно и може да се комбинира с много сладки и солени ястия. Промишлено произведеното кисело мляко може да се съхранява в хладилник за известно време преди да бъде отворено. Очевидният мухъл и неприятната миризма са тревожни признаци. Подобно кисело мляко определено трябва да се изхвърли. Ако съдът с киселото мляко вече е отворен, то трябва да се консумира в рамките на два до три дни. Същото важи и за ястията, приготвени с кисело мляко.Съставки

Какво съдържа киселото мляко?

Киселото мляко е много полезно. То осигурява много витамини, хранителни и жизненоважни вещества, полезно е за храносмилането, може да намали апетита и допринася за здравето на костите Освен това то има положителен ефект и върху сърдечносъдовата система и помага за регулиране на кръвното налягане. Киселото мляко се предлага като нискомаслено кисело мляко с 1.5% масленост, 3.5% и 10% масленост като сметанов йогурт. Натуралното кисело мляко обикновено е с мек, леко кисел вкус.

Хранителна стойност
 

ккал: 47 ккал

Въглехидрати: 4,1 гр

Белтъчини: 3,4 гр

Мазнини: 1,5 гр

Витамини

 

Витамин А: 13 µg

Витамин B1: 0,03 мг

Витамин В2: 0,18 мг

Витамин В6: 0,05 мг

Витамин С: 1 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 123 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 155 мг

Магнезий: 14 мг

Натрий: 49 мг