Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Екзотични плодове: пъстро разнообразие

„Екзотично“ означава, че нещо идва от чужда страна и е необичайно. Когато говорим за екзотични плодове, ние имаме предвид сортовете, идващи от далечни страни с тропичен или субтропичен климат. 

Полезна информация

Екзотичните плодове имат следните специални качества

Екзотичните плодове ни осигуряват свежест и витамини в студеното време на годината и обогатяват нашия хранителен план със своите екзотични аромати. Защо посягаме към тях предимно през зимните месеци? Тук изборът на домашни плодове е много ограничен и бананът, кивито, портокалът и подобните осигуряват разнообразие.


Произход

Откъде произхождат екзотичните плодове?

Пресни екзотични плодове в детайлно изображение

Въпросът за произхода на екзотичните плодове не може да получи еднозначен отговор. Например бананът произхожда от Югоизточна Азия, а днес расте в почти всички тропически страни. Кивито пък произхожда от Китай. То е внесено преди около сто години в Нова Зеландия, откъдето идват най-често продаваните днес плодове. Портокалите най-често се отглеждат в субтропичните климатични зони, преди всичко в Бразилия. В Европа най-големите запаси са в Испания и Италия. Испанците са стимулирали отглеждането на папая през 16 век, след като са я открили в Мексико и на други места в Централна Америка. Продаваните в магазините папаи най-често са от Хаваите и Бразилия. Черимоята расте в Израел, Испания, Африка, Бразилия и Тайланд и оттам се внася при нас целогодишно. Драконовият плод на свой ред вирее във тропически страни, предимно в Азия.


Сезон

Каква е сезонността на екзотичните плодове?

Периодите на бране са различни според плода. Много екзотични плодове са налични през цялата година, дори и ако някои от тях преди всичко се търсят засилено през зимните месеци. Голяма част продължават да доузряват и след брането. Така например бананите се събират още неузрели, за да не се развалят при продължигелното транспортиране. И драконовите плодове се събират неузрели, защото след узряване са годни само за кратко. 


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват екзотичните плодове и как се съхраняват?

Пресни екзотични плодове в детайлно изображение

Екзотичните плодове са вкусни сами по себе си, но и на плодова салата или като съставка към сладки ястия. Драконовият плод и кивито могат например лесно да се разполовят и изгребат с лъжица. Според сорта си бананите могат да се ядат сурови или да се пекат. И папаята може да се яде сурова или да се приготвя на вкусни азиатски ястия. При това черните семки не трябва да се изхвърлят. Могат да се изпекат във фурната като вкусен заместител на пипера. Черимоята притежава мека и нежна месеста част, чийто аромат напомня на смес от ананас и канела. Плодовете са подходящи за консумация под формата на десерт, например в пудинг, като плодова салата или в чиста форма.Съставки

Ето какво съдържат екзотичните плодове

Пресни екзотични плодове в детайлно изображение

Мангото съдържа ценни витамини и минерали. Папаята пък е богата на витамин С, бета-каротин, магнезий, калий и калций. Драконовият плод се състои от до 90 процента вода и е относително беден на калории. Той съдържа витамин С и минералите калций, натрий, калий, фосфат и желязо. И черимоята съдържа витамин С, магнезий, калций и калий. В субтропичния плод има още мед и фосфор.