Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Киви: мъхестият южен плод

Кивито се среща в субтропическите страни и в страните с умерен климат. То е открито в Китай. Като китайско цариградско грозде плодът е достигнал до Нова Зеландия и там е преименуван на новозеландското емблематично животно – птицата киви.

Полезна информация

Кивито има следните специални качества 

Прясно киви в детайлен изглед

Кивито има мъхеста обвивка и зелена месеста част с малки, черни семки. На вкус плодът е сладко-сочен и наподобява цариградското грозде. Растението се числи към актинидиевите. Има около 60 различни вида растения киви.

Пълзящо растение с големи цветове

Плодовете са различни по форма, влакнестност и цвят. И на вкус има разлики. Пълзящото растение може да достигне до десет метра на височина. Листата на растението са мъхести, могат да са кръгли, овални или под формата на сърце и са с широчина до 15 сантиметра. През пролетта растенията киви започват да цъфтят. Цветчетата достигат диаметър от до 5 сантиметра. От тях се образуват до късна есен дългите до 8 сантиметра плодове. Кивито е двудомно растение.


Произход

Откъде произхожда кивито?

Кивито произхожда от Китай, от там и името китайско цариградско грозде. В началото на 20 век учителката Мери Изабел Фрейзър внася семена на киви в Нова Зеландия, където то се отглежда масово. Новозеландците дали името „киви“ на екзотичния плод на своето емблематично, национално животно, птицата киви.

Днес основните области на отглеждане наред с Нова Зеландия и Китай са Италия, Австралия, ЮАР, Чили, Португалия и Испания. Най-любимият сорт е с името Хейуорд. От известно време има и нов сорт на име Златно киви: Това златно киви има жълта месеста част и е малко по-сладко. Обвивката му е гладка.


Сезон

Каква е сезонността на кивито?

Кивитата се предлагат през цялата година. От април идват първите плодове от Чили, от юни до края на ноември са тези от Нова Зеландия.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кивито и как се съхранява?

Прясно киви в детайлен изглед

Месестата част на кивито и семките са ядливи. Кивито може да се гребе с лъжица или да се бели и да се яде месестата част. Тя е сладко-сочна и много вкусна в плодова салата, мюслита или смутита. Може да се направи мармалад от киви, преди всичко подсладен с ванилия и в комбинация с други плодове (като ягоди или банани). Независимо дали е в чиста форма за закуска, в плодова салата, или върху сладкиш: кивито може да се разполовява, да се гребе като яйце или да се бели внимателно и да се реже. Кивито е доузряващ плод. То трябва да се съхранява на студено, под десет градуса.

По-добре е да не се комбинира с млечни продукти

Кивитата не понасят добре млечните продукти. Това се дължи на ензима актинидин. Веществото разгражда млечните протеини, което води до горчив вкус и консистенцията на млечния продукт се променя. Също така е препоръчително да не се смесва с кисело мляко или извара. Съставки

Ето какво съдържа кивито*

Прясно киви в детайлен изглед

Кивито е енергиен плод с малко калории. То е богато на витамин С и минерали, като калций, калий и магнезий.

Хранителна стойност
 

kcal: 50 kcal

Въглехидрати: 9,1 g

Белтъчини: 0,9 g

Мазнини: 0,6 g

Витамини

 

Витамин А: 7 µg

Витамин В1: 0,02 mg

Витамин В2: 0,02 mg

Витамин В6: 0,08 mg

Витамин С: 46 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 40 mg

Желязо: 0,8 mg

Калий: 314 mg

Магнезий: 24 mg

Натрий: 4 mg