Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Киви: мъхестият южен плод

Кивито се среща в субтропическите страни и в страните с умерен климат. То е открито в Китай. Като китайско цариградско грозде плодът е достигнал до Нова Зеландия и там е преименуван на новозеландското емблематично животно – птицата киви.

Полезна информация

Кивито има следните специални качества 

Прясно киви в детайлен изглед

Кивито има мъхеста обвивка и зелена месеста част с малки, черни семки. На вкус плодът е сладко-сочен и наподобява цариградското грозде. Растението се числи към актинидиевите. Има около 60 различни вида растения киви.

Пълзящо растение с големи цветове

Плодовете са различни по форма, влакнестност и цвят. И на вкус има разлики. Пълзящото растение може да достигне до десет метра на височина. Листата на растението са мъхести, могат да са кръгли, овални или под формата на сърце и са с широчина до 15 сантиметра. През пролетта растенията киви започват да цъфтят. Цветчетата достигат диаметър от до 5 сантиметра. От тях се образуват до късна есен дългите до 8 сантиметра плодове. Кивито е двудомно растение.


Произход

Откъде произхожда кивито?

Кивито произхожда от Китай, от там и името китайско цариградско грозде. В началото на 20 век учителката Мери Изабел Фрейзър внася семена на киви в Нова Зеландия, където то се отглежда масово. Новозеландците дали името „киви“ на екзотичния плод на своето емблематично, национално животно, птицата киви.

Днес основните области на отглеждане наред с Нова Зеландия и Китай са Италия, Австралия, ЮАР, Чили, Португалия и Испания. Най-любимият сорт е с името Хейуорд. От известно време има и нов сорт на име Златно киви: Това златно киви има жълта месеста част и е малко по-сладко. Обвивката му е гладка.


Сезон

Каква е сезонността на кивито?

Кивитата се предлагат през цялата година. От април идват първите плодове от Чили, от юни до края на ноември са тези от Нова Зеландия.

Нашите предложения за екзотични плодове  

Валидни от 22.07.2024 до 28.07.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кивито и как се съхранява?

Прясно киви в детайлен изглед

Месестата част на кивито и семките са ядливи. Кивито може да се гребе с лъжица или да се бели и да се яде месестата част. Тя е сладко-сочна и много вкусна в плодова салата, мюслита или смутита. Може да се направи мармалад от киви, преди всичко подсладен с ванилия и в комбинация с други плодове (като ягоди или банани). Независимо дали е в чиста форма за закуска, в плодова салата, или върху сладкиш: кивито може да се разполовява, да се гребе като яйце или да се бели внимателно и да се реже. Кивито е доузряващ плод. То трябва да се съхранява на студено, под десет градуса.

По-добре е да не се комбинира с млечни продукти

Кивитата не понасят добре млечните продукти. Това се дължи на ензима актинидин. Веществото разгражда млечните протеини, което води до горчив вкус и консистенцията на млечния продукт се променя. Също така е препоръчително да не се смесва с кисело мляко или извара. Съставки

Ето какво съдържа кивито*

Прясно киви в детайлен изглед

Кивито е енергиен плод с малко калории. То е богато на витамин С и минерали, като калций, калий и магнезий.

Хранителна стойност
 

kcal: 50 kcal

Въглехидрати: 9,1 g

Белтъчини: 0,9 g

Мазнини: 0,6 g

Витамини

 

Витамин А: 7 µg

Витамин В1: 0,02 mg

Витамин В2: 0,02 mg

Витамин В6: 0,08 mg

Витамин С: 46 mg

Витамин Е: 0,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 40 mg

Желязо: 0,8 mg

Калий: 314 mg

Магнезий: 24 mg

Натрий: 4 mg