Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Брашно – основна съставка в печива

Брашното обозначава състоянието и степента на смилане на зърната. Понятието „брашно“ („Mehl“) произлиза от думата „смлян“ („gemahlen“), която описва процеса, при който зърното се превръща в брашно. Съществуват различни видове брашно, като не е задължително всички те да се състоят само от зърно.

Полезна информация

Брашното притежава следните специални характеристики

За производство на брашно се използват много видове зърно: пшеница, ръж, спелта, двузърнест лимец, еднозърнест лимец, овес, ечемик, просо, царевица и ориз. След това отделните видове зърно се разделят на мека и твърда пшеница, както и на истинско зърно и псевдозърно. Бобовите култури като например соята, картофите и нишестето от маниока също се преработват в брашно, но те не са брашно в класическия смисъл на думата. Брашното се разделя на следните типове:

• светли типове брашно
• тъмни типове брашно
• пълнозърнесто брашно

Детайлно изображение на брашно

Брашното е подчертано висококалорична и питателна храна. Средно брашното съдържа между 250 и 450 калории на 100 грама. В него се съдържат предимно големи количества въглехидрати (обикновено между 50 и 75% от калорийното съдържание). Въглехидратите съдържат и значително количество баластни вещества – между 2 и 15% от калорийното съдържание. Това гарантира висока степен на засищане с продуктите от брашно.

Ето какво още съдържа брашното:

Освен това брашното съдържа и голямо количество протеини – средно около десет процента от калорийното съдържание. Освен споменатите макронутриенти в брашното има и микронутриенти като например различни минерали: особено магнезий, калий, калций и желязо. Като цяло брашната са бедни на жизненоважни вещества.


Произход

Откъде произхожда брашното?

Историята на брашното се простира няколко хиляди години назад. Още преди 13 000 години диви треви са били обработвани със сърпове и каменни остриета, след което са били смачквани и печени на открит огън в комбинация с вода. С уседналостта си човекът започнал да се занимава със земеделие, което довело до отглеждането на различни видове треви, а по-късно и на зърнени култури. В първите напреднали цивилизации узрелите зърнени култури са били смилани за първи път с големи мелнични камъни и след това изсушавани; в резултат на това е получено първото брашно, което по-късно е можело да бъде преработено в печива.

С изобретяването на вятърната мелница през Средновековието се достига следващият етап в производството на брашно. Тогава зърното се е смилало в брашно с помощта на мелничен камък, задвижван от вятъра. С началото на индустриалната епоха брашното се е произвеждало в промишлени мащаби, като преди това се е транспортирало до мелниците с баржи, а по-късно и с железопътен транспорт. 


Сезон

Каква е сезонността на брашното?

Брашното се произвежда и днес на същия принцип, както и преди много години: С помощта на процес на смилане узрелите зърна първо се смилат и след това се изсушават. Брашно се използва под някаква форма в почти всяка култура. Поради това то се произвежда навсякъде и във всички климатични зони по света и съответно е достъпно през цялата година. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използва брашното и как се съхранява?

Детайлно изображение на брашно

Брашно се използва предимно за производството на хлебни изделия като хляб, сладкиши, печива, бисквити и други продукти. В много култури например плоският хляб от брашно е основна храна. При печивата към брашното се добавят вода, сол, мая и яйца. Консумацията на сурово брашно не е препоръчителна, тъй като може да предизвика храносмилателни проблеми.

Брашното осигурява висока степен на засищане. Според поносимостта, за производството на хранителни продукти могат да се използват различни видове брашно. Брашното се използва и за приготвяне на основни ястия, например пица. Брашното трябва да се съхранява на сухо, тъмно и хладно място, но не и в хладилник.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на брашно


Съставки

Ето какво съдържа брашното

Брашното е с подчертано висококалорично и осигурява много енергия. Затова при диета консумацията на хранителни продукти, съдържащи брашно, не е много разумна. Високата калоричност се дължи най-вече на нишестето, съдържащо се в брашното. Същевременно брашното и хранителните продукти от брашно са много засищащи, поради което са популярни като храна за вкъщи. Освен това брашното е и отличен източник на различни минерали като например магнезий, който предотвратява мускулни спазми, или калий, който е отговорен за предаването на сигналите в човешките нервни клетки.