Пшенично брашно – класика в кухнята
Меко на вкус и с висок процент нишесте и глутен, то може да се използва за разнообразни цели и е неделима част от кухнята. Съответният номер на типа дава информация за съдържанието на хранителни вещества и финността – колкото е по-голям номерът, толкова по-високо е съдържанието на минерали и толкова по-груби и тъмни са частиците.
Пшеничното брашно притежава следните специални характеристики
Брашното е прах, който се получава при фино смилане на зърна. Брашната от пшеница, спелта и ръж се наричат хлебни зърна. Номерът на типа показва колко милиграма минерали се съдържат в 100 g. Колкото по-голям е номерът на тип, толкова по-високо е съдържанието на минерали като магнезий, калций, желязо и флуорид. При тип 550 имаме 550 милиграма на 100 грама. Колкото по-голяма част от зърното се преработва, толкова по-голям е неговият дял.
Най-често използваното пшенично брашно е класическото чисто-бяло домакинско брашно тип 405. Това е най-финото пшенично брашно, подходящо за всякакви печива с изключение на тъмния хляб. Благодарение на финността си може да се използва и като сгъстител за сосове.
Откъде произхожда пшеничното брашно?
Пшеницата и пшеничното брашно са две от най-старите храни, познати на човечеството. Най-старите находки – главно в района на Месопотамия – са датирани на около 7 800 години пр. Хр. Днешните сортове пшеница произлизат от кръстосването на близкоизточни диви растения (див ечемик, див еднозърнест лимец, див двузърнест лимец), които са предшественици на днешните сортове като просо, ечемик, ръж, овес и пшеница.
Каква е сезонността на пшеничното брашно?
Пшеничното брашно се предлага целогодишно. Пшеницата се жъне през лятото, когато съдържанието на вода и зрелостта на зърното са идеални.
За какво може да се използва пшеничното брашно и как се съхранява?
Пшеничното брашно има най-разнообразно приложение и е в основата на много хлебни изделия като хляб, хлебчета, паста, щрудели, печива с мая и др. Но внимание: брашното е податливо на влага. Затова то трябва да се съхранява на тъмно, сухо и хладно място, в идеалния случай под 20 градуса по Целзий. Ако освен това се съхранява в херметически затворен съд, може да се запази почти неограничено време. Пълнозърнестото брашно може да граняса заради съдържащите се в него мазнини. Това не се отнася до пшеничното брашно. То обаче може да бъде нападнато от хранителни вредители, като например гъгрици или брашнени червеи.
Ето какво съдържа пшеничното брашно
Пшеничното брашно съдържа много въглехидрати и протеина глутен. За страдащите от целиакия съдържащият се глутен е непоносим. Освен това то съдържа сравнително малко фибри и витамини, но важни минерали като магнезий, калций и желязо. Когато пшенично брашно с голям номер на типа се комбинира със зеленчуци и плодове, комбинацията е много по-здравословна и богата.
ккал: 337 ккал
Въглехидрати: 70,8 г
Протеини: 10,9 г
Мазнини: 1,1 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,11 мг
Витамин B2: 0,08 мг
Витамин B6: 0,1 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,3 мг
Калций: 16 мг
Желязо: 1,1 мг
Калий: 146 мг
Магнезий: 10 мг
Натрий: 2 мг