Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Оризово брашно – безглутеново, мек вкус

Оризовото брашно е брашно, което се получава чрез много фино смилане на оризови зърна. От предлаганите в търговската мрежа сортове ориз (дългозърнест, среднозърнест и кръглозърнест) – дългозърнестите сортове са особено подходящи за производство на оризово брашно.

Полезна информация

Оризовото брашно притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на оризово брашно

Оризовото брашно зависи много от използвания вид ориз. Обикновено се използва брашно от бял ориз, но се предлага и брашно от кафяв ориз. Консистенцията на бялото оризово брашно е сравнима с тази на брашното от зърнени култури, въпреки че оризовото брашно е значително по-фино от приготвеното от зърнени култури. Брашното от бял ориз се получава от полирани оризови зърна, а брашното от кафяв ориз – от цяло кафяво зърно. Оризовото брашно се използва предимно в азиатската кухня и по природа не съдържа глутен.


Произход

Откъде произхожда оризовото брашно?

Оризът се отглежда като културно растение от поне 7 000 години. За родина се счита Китай, откъдето се е разпространило оризовото растение. Археологически находки сочат, че ориз се е отглеждал и в Индия преди около 6 000 години.


Сезон

Каква е сезонността на оризовото брашно?

Оризовото брашно е продукт, който се предлага през цялата година.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва оризово брашно и как се съхранява?

Детайлно изображение на оризово брашно

Оризовото брашно може да се използва за печене и е алтернатива на нишестеното брашно, произвеждано от пшеница или картофи. В оризовото брашно обаче липсва глутен (глутенов протеин), затова то не е подходящо за печене на хляб. Понятието „глутен“ се отнася до смес от протеини, липиди и въглехидрати. Тази смес проявява специални еластични свойства при добавяне на вода и позволява добра структура на полученото тесто. Много зърнени брашна съдържат глутен и затова имат много по-добри свойства при печене. В азиатската кухня оризовото брашно се използва за приготвяне на нудли.

При готвене то може да се използва като свързващ агент подобно на нишестеното брашно. Особено в тайландската кухня фино смляното оризово брашно се използва в множество ястия. Използва се широко, например като свързващ агент в сосове, но е подходящо и за тесто за печене. При производството на сладкарски изделия брашното е особено подходящо като свързващо вещество за пудинг. Оризовото брашно трябва да се съхранява херметически затворено на сухо и тъмно място, в идеалния случай в затварящ се съд и при температура под 20 градуса по Целзий.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на оризово брашно


Съставки

Ето какво съдържа оризовото брашно

Оризовото брашно съдържа минералите калий, калций, магнезий и желязо. Противно на това то почти не съдържа витамини. 

Хранителна стойност
 

ккал: 352 ккал

Въглехидрати: 79,1 г

Протеини: 7,2 г

Мазнини: 0,7 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,06 мг

Витамин B2: 0,03 мг

Витамин B6: 0,2 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1 мг

 

Минерали

 

Калций: 7 мг

Желязо: 0,4 мг

Калий: 104 мг

Магнезий: 23 мг

Натрий: 4 мг