Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Пълнозърнесто брашно – наситен вкус

Пълнозърнестото брашно, както и всички други брашна, е зърнен продукт, който се получава чрез смилане. За производството на пълнозърнесто брашно се преработва цялото зърно без предварително олющване. Обозначението на типа описва така наречения „клас на смилане“. 

Полезна информация

Пълнозърнестото брашно притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на пълнозърнесто брашно

Пълнозърнестото брашно – особено ако е тип 1800 – е много по-тъмно от другите брашна. Освен това то е по-богато на витамини и минерали поради високия дял на люспите. На професионален жаргон люспата на зърното се нарича още „трици“. Най-общо казано, номерът на типа показва колко милиграма минерали се съдържат в 100 грама. Колкото по-голям е номерът на тип, толкова по-високо е съдържанието на минерали като магнезий, калций, желязо и флуорид. При тип 550 имаме 550 милиграма на 100 грама. Колкото по-голяма част от зърното се преработва, толкова по-голям е неговият дял.


Произход

Откъде произхожда пълнозърнестото брашно?

Пшеницата и пшеничното брашно са една от най-старите известни храни. Така например, най-старите находки, открити главно в района на Месопотамия, са от около 7 800 години пр. Хр. Думата „Mehl“ („брашно“) означава „Mahlen“ („смилане“) на зърното. В съвременните мелници по време на смилането се извършва пресяване за отделяне на частиците с различна големина. В миналото за тази цел са се използвали мелнични камъни. Днешните сортове брашно произлизат от кръстосването на близкоизточни диви растения (див ечемик, див еднозърнест лимец, див двузърнест лимец), които са предшественици на днешните сортове като просо, ечемик, ръж, овес и пшеница.


Сезон

Каква е сезонността на пълнозърнестото брашно?

Зърнените култури не са еднакви – те имат различно време за сеитба и жътва. Овесът се сее от февруари до март, а пролетната пшеница – от януари до март. Жътвата обикновено започва в средата на юни и приключва през август. Изключение прави зимната пшеница, която дава по-добри добиви поради по-дългия период на зреене. Жътвата се случва в момента, в който съдържанието на вода и зрелостта на зърното са идеални.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва пълнозърнестото брашно и как се съхранява?

Детайлно изображение на пълнозърнесто брашно

Пълнозърнестите брашна впечатляват с наситения си вкус и могат да се използват за печене. По правило печивата от пълнозърнесто брашно стават малко по-твърди. Може също така да се смеси с други брашна за създаване на собствена смес за печене. Брашното е податливо на влага. Затова то трябва да се съхранява на тъмно, сухо и хладно място (в идеалния случай под 20 градуса по Целзий). Ако освен това се съхранява в херметически затворен съд, може да се запази почти неограничено време. За разлика от пшеничното брашно, обаче, пълнозърнестото брашно може да граняса заради съдържащите се в него мазнини. 


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на пълнозърнесто брашно


Съставки

Ето какво съдържа пълнозърнестото брашно

Пълнозърнестото брашно съдържа сравнително голямо количество фибри, витамини и минерали. По принцип зърнените храни имат висока хранителна стойност. Те съдържат растителни протеини, фибри, както и важни въглехидрати. В различни концентрации в зависимост от вида на зърното, то съдържа висококачествени мастни киселини, витамин В и минерали.

Хранителна стойност
 

ккал: 293 ккал

Въглехидрати: 59 г

Протеини: 10,8 г

Мазнини: 1,5 г

Витамини

 

Витамин А: 1 µg

Витамин B1: 0,3 мг

Витамин B2: 0,14 мг

Витамин B6: 0,3 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 32 мг

Желязо: 3,7 мг

Калий: 490 мг

Магнезий: 93 мг

Натрий: 2 мг