Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Бирена мая – гъба от дрожди

Едноклетъчните и сферични бирени дрожди принадлежат към вида „Saccharomyces cerevisiae“, който включва и предлаганите в търговската мрежа сухи хлебни дрожди. Единствената разлика между двете сухи дрожди е дали са активни или неактивни. Готварската мая е активна мая, поради което се използва и за бухване на тестото, докато бирената мая е убита и действа само чрез своите съставки.

Полезна информация

Бирената мая притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на бирена мая

Бирената мая, известна също и като готварска мая, е гъба от дрожди. Ако към бирената мая се добави захар, се извършва реакция, вследствие на която започва процес на ферментация. Бирената мая се получава от чисти дрожди и се култивира с помощта на гъбични култури. Това е естествен продукт, който се използва както в производството на бира, така и като хранителна добавка под формата на таблетки или люспи. Бирената мая се предлага в търговската мрежа под формата на прах или кубчета. 


Произход

Откъде произхожда бирената мая?

Гъбите от дрожди се култивират за производството на бирена мая. Само няколко милиграма от чиста култивирана мая са достатъчни за производството на няколко тона бирена мая. Производството става в епруветка. За осем дни 50 милилитра стават 40 литра. Следва преместване в стерилизирана инсталация, където могат да се отглеждат до 10 кубични метра дрожди. Необходими са само още два дена за това. След това количеството се увеличава до 200 кубични метра. Това също става в рамките на няколко часа. Така в рамките на единадесет дни могат да бъдат произведени до 18 тона дрожди от количество от около 8 милиграма чиста култивирана мая.


Сезон

Каква е сезонността на бирената мая?

Бирената мая е достъпна през цялата година, тъй като може да се отглежда по всяко време.

Предлаганите от нас добавки за печене

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва бирената мая и как се съхранява?

Детайлно изображение на бирена мая

Бирената мая е необходима за варенето на бира. Едва след добавянето на маята съставките започват да ферментират, за да може бирата да се развие. Бирената мая се съхранява най-добре в хладилник. Така се запазва за около две до три седмици. След това тя може да загуби и набухвателния си ефект.


Съставки

Ето какво се съдържа в бирената мая 

Съдържащата се в бирата бирена мая има опияняващо и стимулиращо действие. Освен това са известни и ефекти в областта на козметиката и медицината. Бирената мая например съдържа различни съставки, които противодействат на естествения процес на стареене. Освен това бирената мая се отличава с високото си съдържание на витамин В. Предлага се и като хранителна добавка, тъй като може да има положителен ефект върху кожата, косата и ноктите.

Освен това се отразява благоприятно и на сърцето и нервната система. Бирената мая подпомага кръвообразуването и регулира нивата на кръвната захар. Тя поддържа здрава имунна система, като превръща протеините, мазнините и въглехидратите в енергия. При това витамин В има подсилващ ефект. Това дава на организма възможност да се защитава по-силно срещу патогени. Маята предотвратява възпаления. Освен това тя може да намали стреса и да осигури повече баланс.

Хранителна стойност
 

ккал: 229 ккал

Въглехидрати: 0 г

Протеини: 48 г

Мазнини: 4,2 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 12 мг

Витамин B2: 4 мг

Витамин B6: 4,4 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,1 мг

 

Минерали

 

Калций: 50 мг

Желязо: 17,5 мг

Калий: 1410 мг

Магнезий: 230 мг

Натрий: 77 мг