Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кувертюр – вкусна глазура за сладкиши

Ако искаме да глазираме сладкиши или торти с шоколадова маса, най-добре за целта да използваме кувертюр. Той е по-подходящ от обикновения шоколад поради по-високото съдържание на мазнини. Предлага се в различни разновидности като бял кувертюр или с различно съдържание на какао, напр. черен или млечен шоколад.

Полезна информация

Кувертюрът притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на кувертюр

В зависимост от вида кувертюрът се състои от различни пропорции какаова маса, захар и сухо мляко. Разликата с обикновения шоколад е, че какаовата маса трябва да съдържа най-малко 31% какаово масло вместо 18%. Това гарантира, че кувертюрът е по-тънък и се обработва по-лесно при нагряване, а при охлаждане образува хомогенна, гладка и твърда повърхност.


Произход

Откъде произхожда кувертюра?

Плодовете на какаовото дърво са отглеждани още в древната империя на ацтеките и са преработвани в горчива напитка. Откривателите на Латинска Америка са ги пренесли в Европа, където през XIX в. е изобретена рецептата за шоколад, която се е доразвила през десетилетията. Впоследствие с него започват да се украсяват и гарнират торти, сладкиши и шоколадови бонбони, за което е необходим фин, лесно топящ се и лесно обработваем шоколад – изобретен е кувертюрът.


Сезон

Каква е сезонността на кувертюра?

Кувертюрът е целогодишен продукт.

Нашите предложения за добавки за печене

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кувертюр и как се съхранява?

Детайлно изображение на кувертюр

Благодарение на лесната си обработка кувертюрът се използва главно за печене. Използва се най-вече за гарниране или глазура на торти и обикновени кейкове. Кувертюрът обаче е подходящ и за приготвяне на ганаш, различни кремове или за приготвяне на пралинови пълнежи. Кувертюрът е подходящ и за гарниране на шоколадови бонбони или като глазура за бисквити или курабии. В някои рецепти той се разбърква директно в тестото. За разтопяване кувертюрът се загрява на слаб огън на водна баня. Важно е да се темперира правилно, за да се получи хомогенна маса, която да се втвърди равномерно при охлаждане. 32 градуса по Целзий са достатъчни за това и могат да се регулират с готварски термометър.

Ето как трябва да се съхранява кувертюрът

Кувертюрът трябва да се съхранява на хладно и сухо място. В никакъв случай кувертюрът не бива да се излага на пряка слънчева светлина или топлина, тъй като може да се разтопи и какаовото масло да се разтвори. Обикновено кувертюр се купуват в по-големи количества, отколкото е необходимо. Въпреки това напуканите блокчета кувертюри могат да се съхраняват поне 10 месеца, а тъмните видове кувертюр – до 15 месеца. Все пак трябва да се има предвид, че шоколадът може лесно попива чужди аромати. Затова е препоръчително отворените кувертюри да се опаковат във фолио за съхранение.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на кувертюр


Съставки

Ето какво съдържа кувертюра

Кувертюрът съдържа много захар и мазнини, поради което е по-подходяща за малкия грях между храненията, отколкото за постоянно балансирано и здравословно хранене.  Хората, които искат да намалят консумацията на мазнини и захар, трябва да избират по-скоро тъмни видове кувертюр с по-голямо съдържание на какао. 

Хранителна стойност
 

ккал: 410 ккал

Въглехидрати: 65,97 г

Протеини: 10,86 г

Мазнини: 9,24 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0,3 мг

Витамин B6: 0,14 мг

Витамин С: 0,22 мг

Витамин Е: 1,5 мг

 

Минерали

 

Калций: 190 мг

Желязо: 14,76 мг

Калий: 1310 мг

Магнезий: 181 мг

Натрий: 152 мг