Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Псевдозърнени храни – безглутенова алтернатива

Щир, елда, киноа – всички те имат нещо общо: наричани са се псевдозърнени храни, защото зърната им се използват като зърнени култури, но освен че се смилат на брашно, те нямат нищо общо със зърнените култури. 

Полезна информация

Псевдозърнените храни притежават следните специални характеристики 

Псевдозърнена култура е широколистно (нетревисто) растение, чиито семена се използват по същия начин, както при същинската зърнена култура. Семената могат да се смелят на брашно и да се използват по този начин. Псевдозърнените култури се различават от другите зърнени култури главно по липсата на глутен. Тази особеност ги прави подходящи като храна при целиакия, една от най-тежките форми на непоносимост към глутен. Тук можем да научим повече за следните представители на псевдозърнените храни.

Детайлно изображение на псевдозърнени храни

Разликата между зърнени и псевдозърнени храни

Псевдозърнените храни имат някои сходства със зърнените храни по отношение на текстурата, вкуса и формата. Докато житните растения принадлежат към семейството на тревите и имат много специфични характеристики (пшеницата, царевицата или ечемикът имат тънки, заострени листа, които се превръщат в класове/кочани и раждат зърната, които познаваме като житни растения), псевдозърнените растения нямат истински зърна, а са растения, които се различават от тревите по това, че имат широки листа, които произвеждат семена. Освен това те имат и малки плодчета, от които след смилане може да се получи брашно. Най-често използваните псевдозърнени култури са киноа, щир и елда.


Произход

Откъде произхождат псевдозърнените храни?

Киноа и щир

Киноата произхожда от района на Андите, където се отглежда от векове. Основните страни, в които се отглежда, са Боливия и Перу, но киноа се доставя и от САЩ, Канада, Италия и Швеция. Киноата е студо- и солеустойчиво растение, което може да расте и в бедни почви. Затова е вид, който се използва в много програми за продоволствена сигурност и като алтернативно културно растение. Щирът е друга псевдозърнена култура. Растението произхожда от Централна Америка, където култивирането му датира от преди няколко хиляди години. Щирът е бил един от най-ценените продукти на предколумбовата култура, особено на маите и ацтеките. Християнското нашествие довежда до „демонизирането“ на щира и неговото отглеждане, притежание и консумация са напълно забранени през колониалния период. Това положение продължава с векове, поради което щирът дълго време не е бил консумиран. Днес щир се използва главно в Азия и Африка като листен зеленчук. Семената могат да се варят, да се използват като брашно или като зърно в супи.

Елда

За разлика от другите две псевдозърнени култури, елдата произхожда от азиатския регион, по-специално от Централна Азия. Най-важните страни-производителки са и най-големите потребители на елда – на първо място е Русия, следвана от Китай и Украйна.  Елдата е едногодишно тревисто растение с изправено, учленено и кухо стъбло и доста меки, подобни на люспи листа. Цветовете са бели или розови, малки и групирани в гъсти съцветия. Плодовете са триъгълни семенници, съдържат по едно-единствено семе и узряват бавно, което затруднява събирането на реколтата. 


Сезон

Каква е сезонността на псевдозърнените храни?

Псевдозърнените храни са достъпни през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват псевдозърнените храни и как се съхраняват?

Детайлно изображение на псевдозърнени храни

Понастоящем псевдозърнените храни са високо ценени при производството на безглутенов хляб и сладкарски изделия. Иначе могат да се приготвят и използват в кулинарията по подобен начин като зърнените храни, така че пред въображението няма граници. Псевдозърнените храни се съхраняват най-добре на тъмно, хладно и сухо място в херметични съдове.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на псевдозърнени храни


Съставки

Ето какво съдържа псевдозърнени храни

Псевдозърнените храни са богати на протеини и други минерали като желязо, калий или магнезий. Освен това те са прекрасна алтернатива за хора с непоносимост към глутен, тъй като не съдържат глутен.