Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Киноа – зърнена суперхрана от Андите

Киноата, известна в Европа и като „просо от Андите“ или „перуански ориз“, всъщност е едно от най-старите култивирани растения в света.  Жителите на Андите в Южна Америка са използвали растението като една от най-важните храни в продължение на повече от 6 000 години.

Полезна информация

Киноата притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на киноа

Наименованията „просо“ или „ориз“ за киноа са доста подвеждащи, тъй като културното растение изобщо не принадлежи към семейството на тревистите растения, а към рода на хеноподий и категорията на щировите растения. Така от ботаническа гледна точка южноамериканското културно растение е много по-близко до червеното цвекло, манголда или спанака. 

Киноата като псевдозърнена храна

От растението киноа могат да се използват както семената, така и листата. Листата са особено богати на минерали и са популярни не само като зеленчук, но и като салата. От друга страна, семената на това разностранно растение наподобяват до известна степен зърно. Поради тази причина киноата често бива наричана „псевдозърнена култура“.

По отношение на хранителните стойности тя превъзхожда много от традиционните зърнени култури.  Особено съдържанието на магнезий и желязо е над средното. Киноата се смята и за отличен източник на протеини. Тъй като не съдържа глутен, може да служи като заместител на зърнените култури в случай на непоносимост към глутен. Наименованието „псевдозърнена култура“ е вярно и в друго отношение, тъй като от семената на растението действително може да се вари бира.


Произход

Откъде произхожда киноата?

Киноата произхожда от Андите в Южна Америка, където се отглежда от повече от 5 000 години, особено на височина 4 000 метра. 


Сезон

Каква е сезонността на киноата?

Периодът на прибиране на реколтата от киноа е от август до септември, но продуктът се предлага през цялата година.

Нашите предложения за зърнени продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва киноата и как се съхранява?

Детайлно изображение на киноа

Доста дребните семена (с големината на синапово зърно), както и щирът, са псевдозърнени храни без глутен. Тя може да се използва като ориз. Киноата може да се консумира самостоятелно или като гарнитура в мюсли. Преди варенето киноата се накисва. Несварената киноа трябва да се съхранява на сухо и тъмно място при постоянна температура. Суровата киноа може да се съхранява в продължение на две до три години след производство. Сварената киноа може да се съхранява в хладилника до една седмица. Замразяването е възможно.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на киноа


Съставки

Ето какво съдържа киноа

Киноата съдържа много висококачествени протеини, желязо, магнезий, манган, цинк и фолиева киселина. Тя е здравословна алтернатива на ориза. 

Хранителна стойност
 

ккал: 335 ккал

Въглехидрати: 58,5 г

Протеини: 13,8 г

Мазнини: 5 г

Витамини

 

Витамин А: 3 µg

Витамин B1: 0,17 мг

Витамин B2: 0,11 мг

Витамин B6: 0,44 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1,4 мг

 

Минерали

 

Калций: 80 мг

Желязо: 8 мг

Калий: 804 мг

Магнезий: 276 мг

Натрий: 10 мг