Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кускус – универсалната храна

Кускусът е ястие, приготвено от задушен грис от твърда пшеница. То произхожда от кухнята на Северна Африка и Близкия изток. Там кускусът е една от основните храни и се сервира като гарнитура към много ястия.

Полезна информация

Кускусът притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на кускус

В основата на кускуса са твърдата пшеница, просото или ечемикът. Зърнената храна първо се навлажнява и след това се смила на малки топчета, докато не се получи фин грис. Традиционният начин за приготвяне на кускус не е варенето, а задушаването над вряща вода или над врящо ястие. От друга страна съвременният кускус за моментно приготвяне просто се залива с вряща вода и се оставя да набъбне за няколко минути. Поради високото съдържание на въглехидрати пшеничното ястие засища за дълго време, така че е подходящо за обяд.


Произход

Откъде произхожда кускусът?

В ориенталската кухня кускусът е основна храна, а в Мароко той е дори национално ястие. Това е оправдано, тъй като мленият грис съдържа много полезни съставки, усещането за ситост продължава дълго, а кускусът може да се комбинира добре с почти всички други храни.


Сезон

Каква е сезонността на кускуса?

Кускус се предлага през цялата година.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 10.06.2024 до 16.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кускус и как се съхранява?

Детайлно изображение на кускус

Кускусът подхожда особено добре като гарнитура към агнешко, пилешко, риба или постно говеждо месо. Кускусът се препоръчва и като гарнитура към зеленчуков гратен или за салата с целина и домати, както и оформен като кюфте или за обогатяване на супа. Арабската салата табуле обикновено се приготвя с булгур, но тя, разбира се, е вкусна и с кускус.

Изстискан сок от лайм или лимон придава на ястията приятна, здравословна киселинност. За спестяване на калории е препоръчително използването на няколко капки зехтин, а не масло. След отваряне на опаковката кускусът трябва да се съхранява плътно затворен, например в кутия с капак на винт. Съхранението на хладно и сухо място обаче не трябва да продължава повече от шест месеца.


Съставки

Ето какво се съдържа в кускуса

Характерно за ястията от пшеница е, че съдържат много фибри и в същото време малко мазнини, но за сметка на това се консумират много протеини и въглехидрати. Съдържащите се в тях растителни масла също са здравословни. Освен това кускусът съдържа минерали, витамин Е и няколко витамина от група В, което се отнася и до други зърнени продукти. Тук трябва да се изтъкне и високото съдържание на магнезий, желязо и цинк. 

Хранителна стойност
 

ккал: 112 ккал

Въглехидрати: 23 г

Протеини: 3,8 г

Мазнини: 0,2 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0,1 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 8 мг

Желязо: 0,4 мг

Калий: 58 мг

Магнезий: 8 мг

Натрий: 5 мг