Щир – чудодейното зърно на инките
Като едно от най-старите полезни растения, познати на човечеството, щирът се счита за култивирано растение. Както инките, така и ацтеките и маите са използвали като основна храна зърнените култури, наподобяващи просо.
Щирът има следните специални свойства
Наименованието на щира, амарант, идва от гръцки език и означава нещо като „този, който вечно цъфти/никога не увяхва“. Щирът се смята за много здравословна храна, тъй като съдържа много ценни съставки, при това в големи количества. Щирът не съдържа глутен, затова е пълноценен заместител на зърнените култури при целиакия (непоносимост към глутен). Високото съдържание на желязо, например, е много полезно при железен дефицит по време на бременност. Въпреки това той не е подходящ за бебета и малки деца, тъй като съдържа вещества, които ограничават усвояването на протеини, витамини и микроелементи.
Откъде произхожда щира?
Щирът е много старо културно растение, което произхожда от Централна и Южна Америка. В мексикански гробове са открити семена от щир на възраст почти 9000 години. При ацтеките щирът е бил основна храна, наред с царевицата.
Каква е сезонността на щира?
Реколтата от щир се събира от септември до октомври. Щирът се предлага в търговската мрежа през цялата година.
За какво може да се използва щира и как се съхранява?
Накисването във вода намалява съдържанието на танини. Консумацията на дневна порция щир е безопасна. Може да се консумира като набъбнало зърно с мюсли, да се преработи като брашно или дори набъбналите зърна да бъдат приготвени, например, в зеленчуково бъркано ястие с щир. Щирът се съхранява подобно на зърнените култури, т.е. препоръчва се съхранение на тъмно и сухо място, в идеалния случай херметично затворено. В идеални условия щирът остава свеж в продължение на дванадесет седмици. Поради високото си съдържание на мазнини той лесно гранясва.
Ето какво се съдържа в щира
Тъй като щирът се смята за кръвотворен, хемостатичен, кръвопречистващ и противовъзпалителен, той често се поднася като билкова отвара за хора с анемия. Щирът е богат на танини и има висока плътност на хранителни и жизненоважни вещества, което компенсира възможните антинутритивни вещества (в случая танини). Освен хранителния щир съществува и багрило със същото име, известно като Е 123. Това е синтетично произведено азобагрило, което се използва като оцветител за храни. Оцветителят Е 123 може да предизвика кожни раздразнения и затова трябва да се съхранява на места, недостъпни за деца. Освен това хора с алергия към аспирин трябва да избягват това вещество.
ккал: 370 ккал
Въглехидрати: 56,8 г
Протеини: 14,6 г
Мазнини: 8,8 г
Витамин А: 3 µg
Витамин B1: 0,8 мг
Витамин B2: 0,19 мг
Витамин B6: 0,4 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 1,4 мг
Калций: 214 мг
Желязо: 9 мг
Калий: 484 мг
Магнезий: 308 мг
Натрий: 25 мг