Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Щир – чудодейното зърно на инките

Като едно от най-старите полезни растения, познати на човечеството, щирът се счита за култивирано растение. Както инките, така и ацтеките и маите са използвали като основна храна зърнените култури, наподобяващи просо. 

Полезна информация

Щирът има следните специални свойства 

Детайлно изображение на щир

Наименованието на щира, амарант, идва от гръцки език и означава нещо като „този, който вечно цъфти/никога не увяхва“. Щирът се смята за много здравословна храна, тъй като съдържа много ценни съставки, при това в големи количества. Щирът не съдържа глутен, затова е пълноценен заместител на зърнените култури при целиакия (непоносимост към глутен). Високото съдържание на желязо, например, е много полезно при железен дефицит по време на бременност. Въпреки това той не е подходящ за бебета и малки деца, тъй като съдържа вещества, които ограничават усвояването на протеини, витамини и микроелементи.


Произход

Откъде произхожда щира?

Щирът е много старо културно растение, което произхожда от Централна и Южна Америка. В мексикански гробове са открити семена от щир на възраст почти 9000 години. При ацтеките щирът е бил основна храна, наред с царевицата.


Сезон

Каква е сезонността на щира?

Реколтата от щир се събира от септември до октомври. Щирът се предлага в търговската мрежа през цялата година.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 26.02.2024 до 03.03.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва щира и как се съхранява?

Детайлно изображение на щир

Накисването във вода намалява съдържанието на танини. Консумацията на дневна порция щир е безопасна. Може да се консумира като набъбнало зърно с мюсли, да се преработи като брашно или дори набъбналите зърна да бъдат приготвени, например, в зеленчуково бъркано ястие с щир. Щирът се съхранява подобно на зърнените култури, т.е. препоръчва се съхранение на тъмно и сухо място, в идеалния случай херметично затворено. В идеални условия щирът остава свеж в продължение на дванадесет седмици. Поради високото си съдържание на мазнини той лесно гранясва. 


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на щир


Съставки

Ето какво се съдържа в щира

Тъй като щирът се смята за кръвотворен, хемостатичен, кръвопречистващ и противовъзпалителен, той често се поднася като билкова отвара за хора с анемия. Щирът е богат на танини и има висока плътност на хранителни и жизненоважни вещества, което компенсира възможните антинутритивни вещества (в случая танини). Освен хранителния щир съществува и багрило със същото име, известно като Е 123. Това е синтетично произведено азобагрило, което се използва като оцветител за храни. Оцветителят Е 123 може да предизвика кожни раздразнения и затова трябва да се съхранява на места, недостъпни за деца. Освен това хора с алергия към аспирин трябва да избягват това вещество. 

Хранителна стойност
 

ккал: 370 ккал

Въглехидрати: 56,8 г

Протеини: 14,6 г

Мазнини: 8,8 г

Витамини

 

Витамин А: 3 µg

Витамин B1: 0,8 мг

Витамин B2: 0,19 мг

Витамин B6: 0,4 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 1,4 мг

 

Минерали

 

Калций: 214 мг

Желязо: 9 мг

Калий: 484 мг

Магнезий: 308 мг

Натрий: 25 мг