Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Елда – безглутенова суперхрана

Елдата е пълна с висококачествени хранителни вещества, не съдържа глутен, здравословна е и е изключително универсална. Името ѝ обаче е подвеждащо, тъй като елдата не е зърно. Растението, чиито семена объркващо приличат на тези на пшеницата, принадлежи към семейството на лападовите и е така наречена „псевдозърнена“ култура. 

Полезна информация

Елдата притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на елда

Въпреки че елдата има вкус на зърнена храна, тя не е като пшеницата. Предимството: Елдата не съдържа глутен и затова е чудесна алтернатива за хора, които трябва да спазват безглутенова диета поради непоносимост към глутен или целиакия. Вкусът на плодовете от елда е ядков и много силен. Но елдата е богата и на витамини и минерали, особено на калций, а също така съдържа и витамин В. От брашно от елда се приготвят традиционни руски и полски ястия, напр. блини. В Италия има вид паста, наречена „pizzoccheri“, а във Франция обичат да правят палачинки от брашно от плодове на елда.


Произход

Откъде произхожда елдата?

В Украйна са открити най-старите досега доказателства, че хората са консумирали елда още преди векове. Благодарение на стокообмена растението се разпространява до Нидерландия и Германия, където дава добри добиви дори върху бедни, песъчливи почви. Поради нарастващата интензификация на земеделието и използването на изкуствени торове през XVIII век елдата е почти напълно изместена от полетата. В наши дни разновидностите на елдата намират все повече приятели, не само като безглутенов зърнен заместител и нейното отглеждане се увеличава. Най-голямата площ за отглеждане на елда днес се намира в Бразилия.


Сезон

Каква е сезонността на елдата?

Елдата обикновено се събира през есента. Въпреки това тя се предлага целогодишно под формата на брашно или изсушени семена.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва елдата и как се съхранява?

Детайлно изображение на елда

Елдата се предлага под формата на зърна, грис, люспи и брашно и може да се използва по много различни начини. С люспи от елда сутрешното мюсли и кюфтетата добиват по-фин вкус, при които те могат да се използват вместо хляб за свързване на мляната маса. Зърната могат да се използват като гарнитура подобно на ориза и от тях може да се приготви дори ризото от елда. Брашното от елда е подходящо за приготвяне на палачинки или нудли, както и за печене на курабийки.

Ето какво трябва да се има предвид при консумация

Неолющената елда трябва да се измие добре преди приготвяне и да се консумира само в умерени количества. В люспата на зърното се съдържа активната съставка фагопирин, която е вредна при прекомерна консумация. Ако искаме да залагаме на сигурно, трябва да използваме олющени зърна. Елдата се разваля доста бързо. Ето защо трябва да се съхранява далеч от светлина в херметически затворен съд и да се купуват по-малки количества.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на елда


Съставки

Ето какво се съдържа в елдата

Елдата съдържа около 10 процента висококачествен протеин. Биологичната ѝ стойност е дори по-висока от тази на лимеца и просото. 

Хранителна стойност
 

ккал: 343 ккал

Въглехидрати: 17,50 г

Протеини: 13,25 г

Мазнини: 3,4 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,10 мг

Витамин B2: 0,43 мг

Витамин B3: 7,01 мг

Витамин B5: 1,23 мг

Витамин B6: 0,21 мг

Витамин Е: 1,4 мг