Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Жълта ряпа: за яхнии и супи

Жълтата ряпа е кореноплоден зеленчук, който принадлежи към семейство Кръстоцветни. Тя е подвид на рапицата. Ботаническото наименование на жълтата ряпа е „Brassica napus subspecies rapifera“. Наричат я още брюква, а на немски: „Erdrübe“, „Schmalzrübe“, „Wruke“ или „Unterkohlrabi“. На външен вид жълтата ряпа е нещо средно между алабаш и ряпа. 

Определение

Какво е жълта ряпа

Детайлен изглед на прясна жълта ряпа с виненочервена кърпа за чай и дървена дъска под нея

На немски жълтата ряпа има много различни имена: „Unterkohlrabi“, „Wruke“, „Steckrübe“, „Schwedische Rübe“, „Butterrübe“ са само няколко от тях. Жълтата ряпа е спасявала населението на Германия от две кризи – веднъж по време на Първата световна война. Втори път по време на тежка зима, когато другите видове храна са били оскъдни. Днес жълтата ряпа придобива все по-голямо значение и дори се използва в кухнята на звездите. В това няма нищо чудно. Тя е екологичен, регионален и универсален продукт. 


Ботаническо описание и произход

Ботаническо описание и произход на жълтата ряпа

Няма единно мнение за произхода и историята на жълтата ряпа, но ето няколко факта.

Ботаническо описание на жълтата ряпа

„Brassica napus subspecies rapifera“ – доста интересно име за обикновена ряпа, нали? Жълтата ряпа принадлежи към семейство Кръстоцветни и е подвид на рапицата. В зависимост от сорта, ряпата тежи до килограм и половина, а формата ѝ може да е кръгла или конусовидна. Кората е бледожълта до червеникавокафява на цвят. Тя е дебела и грапава. В зависимост от сорта месестата част също има различен цвят: при кръмното цвекло той е бял, а при обикновената ряпа – жълт. 

Откъде произхожда жълтата ряпа?

Предполага се, че произходът на жълтата ряпа е от скандинавските държави. Поради лесното си култивиране днес тя се отглежда почти навсякъде в райони с умерен и хладен климат. Една от страните с най-голям добив е Германия.


Разграничаване

Разлики: Жълта ряпа, брюква и алабаш

Тъй като не всички видове ряпа са еднакви, тук можеш да видиш кратък преглед.

Каква е разликата между жълтата ряпа и брюквата?

На този въпрос може да се отговори бързо. Всъщност няма разлика. „Брюква“ е синоним на жълта ряпа.

Каква е разликата между брюквата и алабаша?

Алабашът (Brassica oleracea var. gongylodes) няма много сходства с жълтата ряпа, въпреки близкото звучене на имената на немски. Обикновеноалабашът е по-дребен. Той има светлозелена кора, която не е толкова груба и повече напомня на зеле, както и белезникава месеста част. 


Сезонност

Кой е върховият сезон на жълтата ряпа?

Основният сезон на жълтата ряпа е от октомври до края на януари, поради което тя се счита за класически зимен зеленчук. Ето защо в търговската мрежа се предлага в прясно състояние главно през есенните и зимните месеци. Въпреки това в преработен вид, например маринована или преработена в други ястия, тя е достъпна през цялата година.


Съставки

Ето какво съдържа жълтата ряпа

Смята се, че има антиоксидантни свойства, поради което се твърди, че консумацията ѝ предотвратява стареенето на кожата. Освен това жълтата ряпа е пълна с жизненоважни вещества и минерали. Те укрепват защитните сили на организма и подпомагат обмяната на веществата. 

Хранителна стойност
 

Калории: 36 kcal

Въглехидрати: 5,71 g

Белтъчини: 1,16 g

Мазнини: 0,16 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,05 mg

Витамин В2: 0,06 mg

Витамин В6: 0,2 mg

Витамин С: 33 mg

Витамин Е: 0,2 mg

 

Минерали

 

Калций:: 48 mg

Желязо: 0,45 mg

Калий: 227 mg

Магнезий: 11 mg

Натрий: 10 mg


Здравни аспекти

Здравословна ли е жълтата ряпа?

Местната грудка може да е невзрачна на вид, но е богата на чудесни хранителни вещества и витамини.

Жълтата ряпа е богата на минерали

Съдържащият се в нея бета каротин се грижи за сърцето, има противовъзпалителен ефект и помага за предотвратяване на оксидативния стрес. Калцият осигурява здрави кости и зъби, а витамин С подпомага имунната система. Това превръща ряпата в ценна храна, особено през зимата.

Глюкозинолатите в жълтата ряпа: Защита от настинки и инфекции

Глюкозинолатите, които се съдържат в хряна и кресона, са вторични метаболити, които подпомагат имунната система и имат антибиотично и антиоксидантно действие. Смята се също, че чудодейно растение е в състояние да намали риска от някои видове рак. Съответно глюкозинолатите превръщат жълтата ряпа в истинска местна суперхрана.

Метеоризъм при консумиране на жълта ряпа

Подобно на много други зеленчуци, жълтата ряпа също може да предизвика метеоризъм, особено когато се консумира сурова. 


Купуване и съхранение

Покупка и съхранение на жълта ряпа Съвети

От полето направо в кухнята: При обработка на жълтата ряпа е важно да се обърне внимание на следното:

Купуване на жълта ряпа: На какво да обърнеш внимание?

През зимните месеци може да се купи жълта ряпа местно производство, например в твоя Kaufland. При покупката обърни внимание на следното:

  • Добре е грудката да е по възможност плътна, с гладка кора. Сухата, набръчкана външна част и кафявите петна са признак, че ряпата вече не е съвсем прясна.
  • Огледай внимателно грудката за дупки от червеи.

Правилно съхранение на ряпата: Ето как може да се съхрани за дълго време

Грудките остават свежи в продължение на около три седмици в хладилника. В хладно и сухо мазе често може да издържи и по-дълго. Съвет: Жълтата ряпа може да се съхранява в щайга с пясък. Винаги да се измива и почиства преди консумация. 


Използване и приготвяне

Приготвяне и консумация на жълта ряпа: Ето как става 

Нарязана жълта ряпа върху дървена дъска

На когото му понася, може да консумира жълтата ряпа сурова, но съществуват много варианти за използване в топли ястия, което я прави и значително по-смилаема.

Какъв е вкусът на жълтата ряпа?

Суровата жълта ряпа има леко пикантен вкус, но след термична обработка придобива по-скоро сладникав и леко ядков вкус.

Приготвяне на жълтата ряпа: Описание стъпка по стъпка

Първо ряпата се обелва и с нож се отстраняват вдървенелите части. Обелените части могат да се замразят и по-късно от тях да се приготви вкусен бульон заедно с други зеленчуци. След това месестата част се обработва според рецептата.

Задушаване на жълта ряпа

В комбинация с други задушени зеленчуци, например картофи и моркови, нарязаната на кубчета месеста част на жълтата ряпа е популярна и здравословна добавка към супите.

  • Жълтата ряпа се обелва и нарязва на кубчета.
  • Запържват се лук и бекон, добавя се ряпата, както и други нарязани на кубчета зеленчуци по желание.
  • Запържва се за кратко, след което се залива с малко бульон.
  • Задушава се до постигане на желаната готовност за консумация.

Приготвяне на жълта ряпа

От сварената жълта ряпа може да се приготви пюре с индийско орехче, мляко и масло.

  • Жълтата ряпа се обелва и нарязва на кубчета.
  • В тенджера се кипва голямо количество подсолена вода.
  • След около 30 минути кубчетата ще бъдат сварени „ал денте“, т.е. леко твърди при захапване.

Пържене на жълта ряпа

Ряпата е чудесна и за пържене, а със заквасена сметана и синапени семена или бекон и лук се получава чудесна пикантна гарнитура.

  • Жълтата ряпа се обелва и се нарязва на филийки (както пържените картофи).
  • Загрява се рапично олио в тиган.
  • Резените се запържват, докато добият светлокафяв цвят.


Това също би могло да представлява интерес