Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Жълта ряпа – за яхнии и супи

Жълтата ряпа е кореноплоден зеленчук и принадлежи към семейство Кръстоцветни. Тя е подвид на рапицата. Ботаническото й наименование е „Brassica napus subspecies rapifera“. Други често срещани наименования са брюква, шведска ряпа или гулия. Визуално жълтата ряпа напомня на смес от алабаш и ряпа. 

Полезна информация

Жълтата ряпа има следните специални свойства 

Прясна жълта ряпа в близък план

Зеленикаво-жълтеникавите репи имат почти кръгла до конусовидна форма и са много твърди и жилави. В зависимост от сорта, репите може да придобият леко лилав оттенък. Зрялата жълта ряпа може да достигне тегло до 1,5 кг. Жълтата ряпа има леко сладък до тръпчив вкус и е популярна за приготвяне на супи или солени ястия. Тя служи и като основен зеленчук за производството на фуражи за животни.


Произход

Откъде произхожда жълтата ряпа?

Смята се, че произходът на ряпата е от Скандинавия. Поради лесното си култивиране днес се отглежда почти навсякъде в умерения и хладния климат. Една от страните с най-високо равнище на производство е Германия.


Сезонност

Кой е върховият сезон на жълтата ряпа?

Основният сезон на жълтата ряпа е от октомври до края на януари, поради което тя се счита за класически зимен зеленчук. Ето защо в търговската мрежа се предлага в прясно състояние главно през есенните и зимните месеци. Въпреки това в преработен вид, например маринована или преработена в други ястия, тя е достъпна през цялата година.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва жълтата ряпа и как се съхранява?

Прясна жълта ряпа в близък план

Освен че се използва като храна за животни, продължава да бъде популярна зеленчукова гарнитура и може да се използва като съставка в яхнии, супи или богати ястия. Жълтата ряпа може да се консумира както варена, така и пържена или задушена. Може да се съхранява безпроблемно в хладилника в продължение на две до три седмици.


Съставки

Какво съдържа жълтата ряпа

Смята се, че има антиоксидантни свойства, поради което се твърди, че консумацията ѝ предотвратява стареенето на кожата. Освен това, тя съдържа голямо количество жизненоважни вещества и минерали, които укрепват имунната система и подпомагат метаболизма. 

Хранителна стойност
 

ккал: 36 ккал

Въглехидрати: 5,71 г

Протеини: 1,16 г

Мазнини: 0,16 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.05 мг

Витамин B2: 0,06 мг

Витамин B6: 0,2 мг

Витамин C: 33 мг

Витамин E: 0,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 48 мг

Желязо: 0,45 мг

Калий: 227 мг

Магнезий: 11 мг

Натрий: 10 мг