Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Брюкселско зеле – миниатюрното зеле

Едва ли има друг зеленчук, за който съществува толкова поляризирано мнение, колкото за брюкселското зеле. Това, което почти никой не знае: То е един от най-здравословните зеленчуци и може да се използва в голямо разнообразие от ястия. Тук ще споделим какво трябва да имате предвид, когато приготвяте този миниатюрен вид зеле, както и причината брюкселското зеле да е толкова вкусно.

Полезна информация

Брюкселското зеле има следните специални свойства 

Прясно брюкселско зеле в близък план

Брюкселското зеле (Brassica oleracea var. Gemmifera) е един наистина универсален зеленчук. Зелевите розички са чудесно допълнение към зеленчукови супи, към червено или бяло месо както и вкусна добавка към салата, след като бъде задушено за кратко. Листните израстъци на брюкселското зеле са странични, под формата на цветчета върху стъбло, което достига до един метър. При брюкселското зеле ясно се усеща връзката с други сортове зеле. Когато се отглежда на открито и е покрито със скреж, брюкселксото зеле придобива фин вкус и леко кремообразна консистенция.


Произход

Откъде произхожда брюкселското зеле?

Зеленчукът е култивиран от други сортове зеле. Белгийците например, правят първите опити за размножаване на диви видове зеле около 1785 г. След това брюкселското зеле постепенно се разпространява в Европа и Северна Америка. 


Сезонност

Каква е неговата сезонност?

От септември до януари прясното брюкселско зеле е в разгара на сезона. То обаче се предлага в търговската мрежа и до пролетта.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва брюкселското зеле и как се съхранява?

Прясно брюкселско зеле в близък план

Вкусът на брюкселското зеле е най-добър, когато е леко задушено в масло с малко индийско орехче, докато стане перфектно сготвено. Тогава то има най-добър вкус и не е прекалено меко. Брюкселското зеле е идеално за вегетарианско блюдо заедно с боб, моркови и алабаш Консумацията му е популярна с птиче и други видове месо, включително дивечово. Във вегетарианската кухня се съчетава отлично с паста и салати. Брюкселското зеле е вкусно на скара или на фурна. В Белгия, откъдето произхожда, нежните цветчета често се приготвят заедно с белени кестени. Брюкселското зеле трябва да се съхранява на хладно и тъмно място, за предпочитане в отделението за зеленчуци на хладилника. По този начин то може да се запази добре за една седмица.


Рецепти

Какво можем да приготвим с помощта на брюкселско зеле


Съставки

Какво се съдържа в брюкселското зеле?

Трудно е да си представим кухнята без брюкселско зеле под формата на обилна зеленчукова гарнитура, в салати и с паста. Както и другите видове зеле, то съдържа много витамини, особено А, С и В2. Минералите, например, фосфор и калий, както и ниското съдържание на мазнини и голямото количество фибри, също допринасят за неговата висока здравословна стойност. Съдържащите се в растението глюкозинолати са серни съединения, които имат антибактериално действие и се борят с инфекциите и възпаленията.

Хранителна стойност
 

ккал: 44 ккал

Въглехидрати: 3,29 г

Протеини: 4,45 г

Мазнини: 0,34 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0.13 мг

Витамин B2: 0,13 мг

Витамин B6: 0,35 мг

Витамин C: 112 мг

Витамин E: 0,56 мг

 

Минерали

 

Калций: 35 мг

Желязо: 0,92 мг

Калий: 471 мг

Магнезий: 22 мг

Натрий: 9 мг